Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb na polskim stole. Jest podawana przez cały rok, na co dzień jak i od święta. Swój prym wiedzie jednak w okresie Wielkiego Postu, kiedy w codziennym jadłospisie częściej goszczą dania bez mięsa. Śledzie są szybkie i łatwe do przygotowania, a smak niewyobrażalnie pyszny.
Sekretne składniki czerwonych śledzi
Śledzie są tak uniwersalne, że występują w wielu odsłonach. Serwowane z czerwonym farszem to hit każdego rodzinnego spotkania. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dwóm sekretnym składnikom, a mianowicie cynamonowi oraz goździkom. To przyprawy, które podkręcą smak całego dania i nadadzą mu wyrazistości.
Składniki:
- 400 g śledzi matias
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 2 większa kawałki marynowanej papryki
- 2 duże ogórki konserwowe
- 1 garść żurawiny
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- ostra mielona papryka
- szczypta cynamonu
- kilka ziarenek goździków
- olej do smażenia
- pieprz
Przygotowanie:
- Na początku rybę dobrze wymoczcie w wodzie. Najlepiej jest ją zostawić na całą noc.
- Cebulę oraz marchewki obierzcie, a następnie cebulę pokrójcie w niewielką kostkę.
- Marchewki zetrzyjcie na większych oczkach na tarce.
- Sporą ilość oleju rozgrzejcie na patelni i dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie do zeszklenia się.
- Później dodajcie startą marchewkę, wymieszajcie oraz przykryjcie pokrywką. Duście do miękkości, od czasu do czasu mieszając całość.
- Paprykę konserwową i ogórki pokrójcie w niewielką kostkę, a później dodajcie je na patelnię wraz z przecierem pomidorowym oraz żurawiną. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Farsz doprawcie obiema rodzajami papryki, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz goździkami. Przemieszajcie, duście wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut.
- Płaty śledziowe odsączcie od wody, a później pokrójcie je w niewielkie kawałki.
- Gotowy farsz wymieszajcie z pokrojonym matiasem. Przygotowane danie wstawcie do lodówki do schłodzenia, aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.
- Śledzie podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!