Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb na polskim stole. Jest podawana przez cały rok, na co dzień jak i od święta. Swój prym wiedzie jednak w okresie Wielkiego Postu, kiedy w codziennym jadłospisie częściej goszczą dania bez mięsa. Śledzie są szybkie i łatwe do przygotowania, a smak niewyobrażalnie pyszny.

Sekretne składniki czerwonych śledzi

Śledzie są tak uniwersalne, że występują w wielu odsłonach. Serwowane z czerwonym farszem to hit każdego rodzinnego spotkania. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dwóm sekretnym składnikom, a mianowicie cynamonowi oraz goździkom. To przyprawy, które podkręcą smak całego dania i nadadzą mu wyrazistości. 

Składniki:

  • 400 g śledzi matias
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 2 większa kawałki marynowanej papryki
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 garść żurawiny
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • ostra mielona papryka
  • szczypta cynamonu
  • kilka ziarenek goździków 
  • olej do smażenia
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na początku rybę dobrze wymoczcie w wodzie. Najlepiej jest ją zostawić na całą noc.
  2. Cebulę oraz marchewki obierzcie, a następnie cebulę pokrójcie w niewielką kostkę.
  3. Marchewki zetrzyjcie na większych oczkach na tarce.
  4. Sporą ilość oleju rozgrzejcie na patelni i dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie do zeszklenia się.
  5. Później dodajcie startą marchewkę, wymieszajcie oraz przykryjcie pokrywką. Duście do miękkości, od czasu do czasu mieszając całość.
  6. Paprykę konserwową i ogórki pokrójcie w niewielką kostkę, a później dodajcie je na patelnię wraz z przecierem pomidorowym oraz żurawiną. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Farsz doprawcie obiema rodzajami papryki, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz goździkami. Przemieszajcie, duście wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut.
  8. Płaty śledziowe odsączcie od wody, a później pokrójcie je w niewielkie kawałki.
  9. Gotowy farsz wymieszajcie z pokrojonym matiasem. Przygotowane danie wstawcie do lodówki do schłodzenia, aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.
  10. Śledzie podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!