Jeśli lubicie lane kluski, na pewno zakochacie się w tym przepisie. Nie musicie ograniczać się do jedzenia ich z rosołem lub mlekiem. Kluski lane bardzo dobrze smakują też jako odrębne danie. Podajemy przepis na miękkie i pyszne kluski, które można podać z dodatkiem sosu, ale dobrze smakują też osobno, polane masłem lub bułką tartą.
Dobre lane kluski powinny być mięciutkie i mieć jednolity kształt. Te spełniają wszystkie kryteria. Poznajcie galuszki: marchewkowe kluski obiadowe.
Przepis na galuszki, lane kluski z marchewką
Wasi domownicy pokochają ten prosty przepis na obiad. Podajcie im galuszki marchewkowe.
Składniki na marchewkowe galuszki:
- 4 jajka
- 2 duże marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 400 g mąki pszennej
- ok. 200 ml zimnej wody
Przygotowanie galuszków marchewkowych
- Marchewkę oskrobcie, opłuczcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Obierzcie czosnek i pokrójcie go na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać więcej czosnku.
- Włóżcie do garnka lub rondla marchewkę, dodajcie czosnek.
- Doprawcie solą, cukrem. Dodajcie masło i kilka łyżek wody.
- Duście na małym ogniu do zmięknięcia marchewki.
- Gdy marchewka wystygnie, włóżcie ją do blendera.
- Wbijcie do blendera jajko i zmiksujcie marchewkę z dodatkiem jajka i papryki.
- Przełóżcie masę do miski. Dodajcie pozostałe jajka i wymieszajcie.
- Dodajcie mąkę i wyrabiajcie dolewając stopniowo wodę. Musicie odpowiednio wyczuć konsystencję klusek.
- Ciasto powinno być gładkie i mieć nieco gęstszą konsystencję niż kluski lane. To bardzo ważne.
- W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ją. Przecierajcie kluski przez sitko do gorącej wody. Użyjcie w tym celu dużej szpachli, aby kluski miały odpowiedni kształt.
- Gdy będą już w wodzie, zamieszajcie i doprowadźcie je do wrzenia.
- Odcedźcie kluski przelejcie zimną wodą.
Podawajcie tak przygotowane kluseczki z masłem, bułką tartą lub gulaszem. Są przepyszne, smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl