Jeśli lubicie lane kluski, na pewno zakochacie się w tym przepisie. Nie musicie ograniczać się do jedzenia ich z rosołem lub mlekiem. Kluski lane bardzo dobrze smakują też jako odrębne danie. Podajemy przepis na miękkie i pyszne kluski, które można podać z dodatkiem sosu, ale dobrze smakują też osobno, polane masłem lub bułką tartą.

Dobre lane kluski powinny być mięciutkie i mieć jednolity kształt. Te spełniają wszystkie kryteria. Poznajcie galuszki: marchewkowe kluski obiadowe.

Przepis na galuszki, lane kluski z marchewką

Wasi domownicy pokochają ten prosty przepis na obiad. Podajcie im galuszki marchewkowe.

Składniki na marchewkowe galuszki:

  • 4 jajka
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 200 ml zimnej wody

Przygotowanie galuszków marchewkowych

  1. Marchewkę oskrobcie, opłuczcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Obierzcie czosnek i pokrójcie go na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać więcej czosnku.
  3. Włóżcie do garnka lub rondla marchewkę, dodajcie czosnek.
  4. Doprawcie solą, cukrem. Dodajcie masło i kilka łyżek wody.
  5. Duście na małym ogniu do zmięknięcia marchewki.
  6. Gdy marchewka wystygnie, włóżcie ją do blendera.
  7. Wbijcie do blendera jajko i zmiksujcie marchewkę z dodatkiem jajka i papryki.
  8. Przełóżcie masę do miski. Dodajcie pozostałe jajka i wymieszajcie.
  9. Dodajcie mąkę i wyrabiajcie dolewając stopniowo wodę. Musicie odpowiednio wyczuć konsystencję klusek.
  10. Ciasto powinno być gładkie i mieć nieco gęstszą konsystencję niż kluski lane. To bardzo ważne.
  11. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ją. Przecierajcie kluski przez sitko do gorącej wody. Użyjcie w tym celu dużej szpachli, aby kluski miały odpowiedni kształt.
  12. Gdy będą już w wodzie, zamieszajcie i doprowadźcie je do wrzenia.
  13. Odcedźcie kluski przelejcie zimną wodą.

Podawajcie tak przygotowane kluseczki z masłem, bułką tartą lub gulaszem. Są przepyszne, smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl