Znacie forszmak? To danie znane i lubiane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na ten fantastyczny mięsny gulasz w formie gęstej zupy poznały także inne regiony naszego kraju.

Choć nazwa tej potrawy pochodzi z języka niemieckiego (Vorschmack – przystawka), to nie ma ona zbyt wiele wspólnego z kuchnią niemiecką, a tym bardziej z czymś, co nazywa się popularnie przystawkami. Forszmak to przepyszne, treściwe danie, które kiedyś podawało się chętnie na dużych rodzinnych uroczystościach.

Przepis na forszmak lubelski

Składniki:

  • 50 dag schabu
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 30 dag pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Olej do smażenia
  • 0,5 l bulionu domowego lub kawałek mięsa do ugotowania wywaru

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie w garnku o grubym dnie olej. Jeżeli nie dysponujecie tego rodzaju naczyniem, zacznijcie od przysmażenia mięsa na patelni, po czym przełóżcie je do garnka.
  2. Na rozgrzany olej włóżcie pokrojony na krótkie paski schab.
  3. Usmażony schab wyjmijcie z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażcie pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  4. Podobnie postąpcie z obraną i pokrojoną cebulą. Do smażącej się cebuli dodajcie pokrojone w plastry pieczarki.
  5. Przełóżcie całość do garnka i zalejcie bulionem.
  6. Do garnka wrzućcie liście laurowe i ziele angielskie i duście pod przykryciem.
  7. Po kilkudziesięciu minutach duszenia na małym ogniu dodajcie pokrojone ogórki kiszone w półplasterki, koncentrat pomidorowy.
  8. Zagęśćcie powstały forszmak mąką pszenną rozrobioną z wodą.
  9. Doprawcie całość solą i pieprzem.
  10. Podawajcie z pieczywem.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: