Przepis na forszmak lubelski. Pyszne i sycące jednogarnkowe danie
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na forszmak lubelski. Pyszne i sycące jednogarnkowe danie

Szukacie pomysłu na smaczne i treściwe jednogarnkowe danie? Forszmak prosto z Lubelszczyzny podbije wasze kubki smakowe!

Znacie forszmak? To danie znane i lubiane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na ten fantastyczny mięsny gulasz w formie gęstej zupy poznały także inne regiony naszego kraju.

Choć nazwa tej potrawy pochodzi z języka niemieckiego (Vorschmack – przystawka), to nie ma ona zbyt wiele wspólnego z kuchnią niemiecką, a tym bardziej z czymś, co nazywa się popularnie przystawkami. Forszmak to przepyszne, treściwe danie, które kiedyś podawało się chętnie na dużych rodzinnych uroczystościach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na forszmak lubelski

Składniki:

  • 50 dag schabu
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 30 dag pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Olej do smażenia
  • 0,5 l bulionu domowego lub kawałek mięsa do ugotowania wywaru
Zobacz także
gulasz wołowy przepis

Niesamowity gulasz wołowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. Wszystko za sprawą sekretnego dodatku

Zupa gulaszowa

Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie w garnku o grubym dnie olej. Jeżeli nie dysponujecie tego rodzaju naczyniem, zacznijcie od przysmażenia mięsa na patelni, po czym przełóżcie je do garnka.
  2. Na rozgrzany olej włóżcie pokrojony na krótkie paski schab.
  3. Usmażony schab wyjmijcie z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażcie pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  4. Podobnie postąpcie z obraną i pokrojoną cebulą. Do smażącej się cebuli dodajcie pokrojone w plastry pieczarki.
  5. Przełóżcie całość do garnka i zalejcie bulionem.
  6. Do garnka wrzućcie liście laurowe i ziele angielskie i duście pod przykryciem.
  7. Po kilkudziesięciu minutach duszenia na małym ogniu dodajcie pokrojone ogórki kiszone w półplasterki, koncentrat pomidorowy.
  8. Zagęśćcie powstały forszmak mąką pszenną rozrobioną z wodą.
  9. Doprawcie całość solą i pieprzem.
  10. Podawajcie z pieczywem.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...