Znacie forszmak? To danie znane i lubiane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na ten fantastyczny mięsny gulasz w formie gęstej zupy poznały także inne regiony naszego kraju.
Choć nazwa tej potrawy pochodzi z języka niemieckiego (Vorschmack – przystawka), to nie ma ona zbyt wiele wspólnego z kuchnią niemiecką, a tym bardziej z czymś, co nazywa się popularnie przystawkami. Forszmak to przepyszne, treściwe danie, które kiedyś podawało się chętnie na dużych rodzinnych uroczystościach.
Przepis na forszmak lubelski
Składniki:
- 50 dag schabu
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- Papryka czerwona
- 4 ogórki kiszone
- 30 dag pieczarek
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Olej do smażenia
- 0,5 l bulionu domowego lub kawałek mięsa do ugotowania wywaru
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie w garnku o grubym dnie olej. Jeżeli nie dysponujecie tego rodzaju naczyniem, zacznijcie od przysmażenia mięsa na patelni, po czym przełóżcie je do garnka.
- Na rozgrzany olej włóżcie pokrojony na krótkie paski schab.
- Usmażony schab wyjmijcie z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażcie pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Podobnie postąpcie z obraną i pokrojoną cebulą. Do smażącej się cebuli dodajcie pokrojone w plastry pieczarki.
- Przełóżcie całość do garnka i zalejcie bulionem.
- Do garnka wrzućcie liście laurowe i ziele angielskie i duście pod przykryciem.
- Po kilkudziesięciu minutach duszenia na małym ogniu dodajcie pokrojone ogórki kiszone w półplasterki, koncentrat pomidorowy.
- Zagęśćcie powstały forszmak mąką pszenną rozrobioną z wodą.
- Doprawcie całość solą i pieprzem.
- Podawajcie z pieczywem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: