Flaki (nazywane również flaczkami) to tradycyjna, gęsta zupa, która powstaje z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Czasami do ich przygotowania używa się żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia.

Podczas gdy jedni wprost uwielbiają tę potrawę, inni nie mogą wręcz na nią patrzeć. Jeśli lubicie jeść flaczki, koniecznie sprawdźcie jak przygotowuje je Jakub Kuroń. Znany polski kucharz zawsze posypuje je na koniec pewną przyprawą. Jego flaki muszą smakować fenomenalnie.

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podał przepis na flaczki, które przygotowuje z żołądków drobiowych. Kucharz wzbogaca ich smak oryginalnymi przyprawami – mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Na koniec posypuje je mielonym kminkiem. Koniecznie sprawdźcie jego przepis.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • pół ugotowanej kury
  • 250 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 250 g marchewki
  • 150 g selera
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • można dodać szczyptę mielonego kminku

Przygotowanie:

  1. Jeżeli gotujecie rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupcie 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obierzcie z ugotowanych korpusów.
  2. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki pokrójcie w paski.
  3. Warzywa obierzcie i również pokrójcie w paski.
  4. Imbir zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 15 minut.
  5. Późnej zlejcie do zupy tylko wodę imbirową.
  6. Na patelni rozgrzejcie masło i przesmażcie pokrojone warzywa.
  7. Pod koniec smażenia oprószcie mąką.
  8. Wszystkie składniki dodajcie do rosołu i przyprawcie.
  9. Gotujcie, aż warzywa zmiękną.
  10. Możecie dosypać szczyptę mielonego kminku.

Z czym najlepiej jeść flaki?

Flaki tradycyjnie jada się ze świeżym pieczywem – bułką lub chlebem. Warto podawać tę potrawę z dodatkowymi przyprawami. Niektórzy bardzo lubią jeść flaki na ostro – z ostrą papryką lub pieprzem cayenne.

Zobacz także:

A wy jak najbardziej lubicie jeść flaki?

Źródło: kuron.com.pl