Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą

Lubicie jeść flaki? Sprawdźcie jak przygotowuje je znany polski kucharz - Jakub Kuroń.

Flaki (nazywane również flaczkami) to tradycyjna, gęsta zupa, która powstaje z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Czasami do ich przygotowania używa się żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia.

Podczas gdy jedni wprost uwielbiają tę potrawę, inni nie mogą wręcz na nią patrzeć. Jeśli lubicie jeść flaczki, koniecznie sprawdźcie jak przygotowuje je Jakub Kuroń. Znany polski kucharz zawsze posypuje je na koniec pewną przyprawą. Jego flaki muszą smakować fenomenalnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podał przepis na flaczki, które przygotowuje z żołądków drobiowych. Kucharz wzbogaca ich smak oryginalnymi przyprawami – mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Na koniec posypuje je mielonym kminkiem. Koniecznie sprawdźcie jego przepis.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • pół ugotowanej kury
  • 250 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 250 g marchewki
  • 150 g selera
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • można dodać szczyptę mielonego kminku
Zobacz także
Flaki wołowe

Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak

flaki wołowe przepis

Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie

Przygotowanie:

  1. Jeżeli gotujecie rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupcie 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obierzcie z ugotowanych korpusów.
  2. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki pokrójcie w paski.
  3. Warzywa obierzcie i również pokrójcie w paski.
  4. Imbir zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 15 minut.
  5. Późnej zlejcie do zupy tylko wodę imbirową.
  6. Na patelni rozgrzejcie masło i przesmażcie pokrojone warzywa.
  7. Pod koniec smażenia oprószcie mąką.
  8. Wszystkie składniki dodajcie do rosołu i przyprawcie.
  9. Gotujcie, aż warzywa zmiękną.
  10. Możecie dosypać szczyptę mielonego kminku.

Z czym najlepiej jeść flaki?

Flaki tradycyjnie jada się ze świeżym pieczywem – bułką lub chlebem. Warto podawać tę potrawę z dodatkowymi przyprawami. Niektórzy bardzo lubią jeść flaki na ostro – z ostrą papryką lub pieprzem cayenne.

A wy jak najbardziej lubicie jeść flaki?

Źródło: kuron.com.pl

Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy
Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba
W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok. Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą! Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia. To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”… Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków. To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem. Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba! Zupa z żołądków drobiowych - przepis Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Cebula Ząbek czosnku 2 marchewki Pół pora Ćwiartka selera Liście laurowe Ziele angielskie Suszony majeranek 1 łyżka mąki pszennej 20 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mała garść suszonych grzybów Przygotowanie: Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...

Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy
Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Przepis na zupę ogórkową Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę,...

Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami
Cztery rodzaje mięsa, dwa rodzaje kapusty i dwa rodzaje owoców, a do tego garść aromatycznych przypraw. Bigos Jakuba Kuronia to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez bigosu. To tradycyjne danie gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. W czym tkwi sekret idealnego bigosu? To nie tylko dobór najlepszych składników i przypraw, ale również odpowiednio długi czas gotowania. Jak zrobić smaczny bigos? Bigos to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Nasz bigos będzie smaczny i aromatyczny, gdy dodamy do niego ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Bigos należy bardzo długo gotować na wolnym ogniu, regularnie go mieszając i pozwalając składnikom dobrze się przegryźć. Jak przygotowuje bigos znany polskich kucharz Jakub Kuroń? Przepis na bigos Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na bigos. Znany polski kucharz przygotowuje go z czterech rodzajów mięsa, dwóch rodzajów kapusty, dwóch rodzajów owoców oraz mnóstwa aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej białej kapusty 500 g wieprzowiny bez kości 500 g wołowiny bez kości 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce 500 g kwaśnych jabłek 4 cebule 6 ząbków czosnku 100 g śliwek 50 g suszonych grzybów 4 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca 4 goździki po...