Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Sposoby na fasolkę po bretońsku

Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku, a także sposób jej zagęszczenia. Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej?

Przepis na fasolkę po bretońsku

Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram fasoli Jaś
  • 1 kilogram mięsa wieprzowego
  • 1 kilogram kiełbasy
  • 800 g boczku
  • 2 puszki koncentratu pomidorowego
  • 4 cebule
  • Przyprawa do fasoli
  • Majeranek
  • Olej do smażenia lub smalec
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin.
  2. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
  3. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu.
  4. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu.
  5. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry. Dodajcie do wieprzowiny z cebulą. Podsmażcie chwilę, a potem podlejcie wodą. Przykryjcie i duście na małym ogniu.
  6. Kiedy mięso już zmięknie, dodajcie do niego ugotowaną fasolę. Wsypcie całe opakowanie przyprawy do fasoli oraz sól i pieprz. Gotujcie kilka minut.
  7. Następnie dodajcie dwie puszki koncentratu pomidorowego i majeranek do smaku. Zagotujcie i wymieszajcie. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: