Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Ta przepyszna fasolka po bretońsku to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzicie ją z tego prostego przepisu.

Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na fasolkę po bretońsku

Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku, a także sposób jej zagęszczenia. Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej?

Zobacz także
Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad

Przepis na fasolkę po bretońsku

Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram fasoli Jaś
  • 1 kilogram mięsa wieprzowego
  • 1 kilogram kiełbasy
  • 800 g boczku
  • 2 puszki koncentratu pomidorowego
  • 4 cebule
  • Przyprawa do fasoli
  • Majeranek
  • Olej do smażenia lub smalec
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin.
  2. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
  3. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu.
  4. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu.
  5. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry. Dodajcie do wieprzowiny z cebulą. Podsmażcie chwilę, a potem podlejcie wodą. Przykryjcie i duście na małym ogniu.
  6. Kiedy mięso już zmięknie, dodajcie do niego ugotowaną fasolę. Wsypcie całe opakowanie przyprawy do fasoli oraz sól i pieprz. Gotujcie kilka minut.
  7. Następnie dodajcie dwie puszki koncentratu pomidorowego i majeranek do smaku. Zagotujcie i wymieszajcie. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 
Szybki przepis dla wielbicieli fasolki po bretońsku. Nawet się nie spostrzeżecie, a już będzie na stole.

Ten babciny przepis na fasolkę bo bretońsku jest rewelacyjnie prosty. Musicie jednak mieć wcześniej przygotowany wywar z kości, który będzie jej smaczną podstawą. To właśnie ten wywar nada fasolce po bretońsku smaku rodem z babcinej kuchni.  Nie będziecie musieli moczyć białej fasoli w garnku przez całą noc. Zamiast niej potrzebna będzie fasolka z puszki.  Tak przygotowana fasolka po bretońsku z boczkiem będzie smakować każdemu.  Fasolka po bretońsku na szybko Składniki: 3 puszki białej fasoli 1 l wywaru z wędzonej kości lub 1 l rosołu Mięso z ugotowanej wędzonej kości karkowej 300 g wędzonego surowego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Papryka ostra  2 łyżki majeranku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Sól Pieprz  Sposób przygotowania: Do większego garnka przelejcie przez sitko wywar z kości.  Dodajcie 2 łyżki majeranku, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego i gotujcie wywar około 10 minut. W międzyczasie pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni. Fasolę przełóżcie na sitko i odsączcie z płynu. Następnie przepłuczcie ją wodą.   Do wywaru przełóżcie mięso z kości, pokrojony boczek oraz wypłukaną fasolę. Wywar doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką.  Dodajcie do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotujcie. Na koniec zagęśćcie fasolkę zasmażką przygotowaną ze smalcu i mąki. Ponownie zagotujcie. Tak przygotowaną fasolkę podawajcie ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Smacznego!  Jeśli nie macie gotowego wywaru z kości, podajemy na niego prosty przepis Składniki: 2 l wody 50 dag kości np. kość karkowa, żebra wołowe, kurze udka 1 marchew 1 pietruszka Kawałek...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy
Lubicie zarówno fasolkę szparagową, jak i fasolkę po bretońsku? Na pewno nie próbowaliście ich w połączeniu!

Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, które obecnie zaczyna już tanieć. Jest to więc świetny moment na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu – jest on bogaty w błonnik, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Może być z powodzeniem spożywany przez cukrzyków oraz osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku , na pewno próbowaliście już tego dania w różnych odmianach – ale czy zdarzyło wam się je stworzyć z użyciem właśnie odmiany szparagowej?  Fuzja tych dwóch smaków może nie przyszłaby wam nigdy do głowy, ale gwarantujemy, że zaskoczy nie tylko waszych domowników, ale i wszystkich gości! Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku Ten niezwykle oryginalny przepis wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu!  Składniki: 1 kg fasolki szparagowej (mieszanka żółtej i zielonej ) 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki Przygotowanie:  Fasolkę szparagową dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i pokrójcie warzywo na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą, dodajcie majeranek oraz listki laurowe i zagotujcie. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodajcie pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotujcie aż fasolka będzie miękka. W między czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokrójcie w kostkę. Na patelni podsmażcie pokrojoną kiełbasę, a gdy lekko się zarumieni, dodajcie cebulkę i smażcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie łyżkę mąki i wszystko razem...