Zaletą małych wersji lubianych ciast jest to, że każdy ma swoją ciasteczko dla siebie. Nie ukroi się wam mniejszy czy większy kawałek, nikt z domowników nie będzie więc poszkodowany. A jeśli do tego takich drobnych ciasteczek upieczecie dużo, wystarczy na zaspokojenie i małego, i dużego głodu.
Zamiast całego ciasta możecie upiec mini szarlotki, zamiast bezy, małe beziki, a zamiast owocowego crumble na dużej blaszce, połówki śliwek pod kruszonką. Dziś zapraszamy was do pieczenia mini szarlotek z Ewą Wachowicz.
Czym różni się szarlotka od jabłecznika?
Zanim zabierzemy się do pieczenia, wyjaśnijmy sobie czym się różni szarlotka od jabłecznika i czy w ogóle te dwa rodzaje ciast czymś się różnią. Zdania są podzielone. Przyjmijmy jednak, że szarlotka, którą wiele osób zna z podwieczorków u babci, to jak powtarzały babcie, kruche lub półkruche ciasto wypełnione owocami. I to uwaga: niekoniecznie jabłkami! Szarlotkę można przyrządzić używając śliwek czy truskawek i podaje ją się zawsze na zimno.
Jabłecznik natomiast nie może zawierać innych owoców poza jabłkami i można je piec w otoczeniu ciasta kruchego, półkruchego, ale także drożdżowego, biszkoptowego czy nawet francuskiego. Jabłecznik może być podawany na zimno lub na ciepło.
Zobacz także:
Eleganckie mini szarlotki Ewy Wachowicz
Składniki:
- Mąka – 300g
- Masło – 100g
- Cukier trzcinowy – ½ szklanki
- Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- Sól – szczypka
- Żółtka – 2 sztuki
- Śmietana – 1 łyżka
- Masło do wysmarowania foremek
- Cukier puder do dekoracji
- Jabłka – 1 kg
- Cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. Przesiać mąkę, dodać cukier trzcinowy, schłodzone masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać nożem, a następnie zrobić ze składników kopczyk, a w nim na środku, dołek. Wbić żółtka, dodać śmietanę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części, w proporcji 2/3 i 1/3, włożyć do torebek foliowych i odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, przyprawić cynamonem.
3. Większa część schłodzonego ciasta rozwałkować, przesypać mąką i natłuszczonymi foremkami wycinać z ciasta spody mini szarlotek, a następnie wykleić cały spód palcami.
4. Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru wody i nałożyć do foremek.
5. Rozwałkować drugą część ciasta, pocięć na centymetrowa paski i ułożyć z nich wzór kratki na jabłkach. Wykleić brzegi.
6. Piec 30 minut w 180 stopniach C, a po upieczeniu wyjąc z foremek, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło: Instagram/ Ewa Wachowicz, regiodom.pl