Zaletą małych wersji lubianych ciast jest to, że każdy ma swoją ciasteczko dla siebie. Nie ukroi się wam mniejszy czy większy kawałek, nikt z domowników nie będzie więc poszkodowany. A jeśli do tego takich drobnych ciasteczek upieczecie dużo, wystarczy na zaspokojenie i małego, i dużego głodu.

Zamiast całego ciasta możecie upiec mini szarlotki, zamiast bezy,  małe beziki, a zamiast owocowego crumble na dużej blaszce, połówki śliwek pod kruszonką. Dziś zapraszamy was do pieczenia mini szarlotek z Ewą Wachowicz.

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Zanim zabierzemy się do pieczenia, wyjaśnijmy sobie czym się różni szarlotka od jabłecznika i czy w ogóle te dwa rodzaje ciast czymś się różnią. Zdania są podzielone. Przyjmijmy jednak, że szarlotka, którą wiele osób zna z podwieczorków u babci, to jak powtarzały babcie, kruche lub półkruche ciasto wypełnione owocami. I to uwaga: niekoniecznie jabłkami! Szarlotkę można przyrządzić używając śliwek czy truskawek i podaje ją się zawsze na zimno.

Jabłecznik natomiast nie może zawierać innych owoców poza jabłkami i można je piec w otoczeniu ciasta kruchego, półkruchego, ale także drożdżowego, biszkoptowego czy nawet francuskiego. Jabłecznik może być podawany na zimno lub na ciepło.

Zobacz także:

Eleganckie mini szarlotki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • Mąka – 300g
  • Masło – 100g
  • Cukier trzcinowy – ½ szklanki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypka
  • Żółtka – 2 sztuki
  • Śmietana – 1 łyżka
  • Masło do wysmarowania foremek
  • Cukier puder do dekoracji
  • Jabłka – 1 kg
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. Przesiać mąkę, dodać cukier trzcinowy, schłodzone masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać nożem, a następnie zrobić ze składników kopczyk, a w nim na środku, dołek. Wbić żółtka, dodać śmietanę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części, w proporcji 2/3 i 1/3, włożyć do torebek foliowych i odstawić do lodówki na 30 minut.

2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, przyprawić cynamonem.

3. Większa część schłodzonego ciasta rozwałkować, przesypać mąką i natłuszczonymi foremkami wycinać z ciasta spody mini szarlotek, a następnie wykleić cały spód palcami.

4. Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru wody i nałożyć do foremek.

5. Rozwałkować drugą część ciasta, pocięć na centymetrowa paski i ułożyć z nich wzór kratki na jabłkach. Wykleić brzegi.

6. Piec 30 minut w 180 stopniach C, a po upieczeniu wyjąc z foremek, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Źródło: Instagram/ Ewa Wachowicz, regiodom.pl