Wbrew pozorom sposobów na młodą kapustę jest całe mnóstwo. Na ostro, tradycyjnie z koperkiem, a la bigos – gospodynie domowe ogranicza ich tylko własna fantazja i pomysłowość.
Dzisiaj podpowiadamy wam jak zastąpić w młodej duszonej kapuście koncentrat pomidorowy. Niektórzy wolą kapustę w bardziej zielonym kolorze. W takim wypadku trzeba jej zapewnić słodycz z innego źródła.
Słodkość pomidorów najprościej zamienić dodatkiem łyżeczki cukru. To jednak droga na skróty. O wiele więcej aromatu i smaku doda waszej kapuście miód. Wystarczą 3 niewielkie łyżeczki dodane do gotującej się kapusty.
Oprócz nadania odpowiedniego, delikatnie słodkiego smaku karmelizujący się podczas duszenia miód sprawi także, że potrawa nabierze błysku także i dosłownie. Wypróbujecie naszego przepisu?
Zobacz także:
Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem
Składniki:
- Nieduża główka młodej kapusty
- Pęczek koperku
- 25 dag boczku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- Sok z połowy cytryny lub ok. 2 łyżki octu
- Płaska łyżka soli
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę pozbawcie twardszych, grubszych liści i umyjcie.
- Drobno posiekajcie młodą kapustę.
- Zalejcie posiekaną kapustę 2 szklankami wody i posólcie.
- Dodajcie do garnka z kapustą miód, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Duście kapustę przez ok. 15 min.
- Boczek pokrójcie i podsmażcie na patelni do uzyskania rumianego koloru.
- Wsypcie na patelnię 2 łyżki mąki w celu przygotowania zasmażki. W razie potrzeby dodajcie na patelnię odrobinę wody.
- Dodajcie przygotowaną zasmażkę do kapusty.
- Koperek posiekajcie, dodajcie do kapusty i duście jeszcze przez kilka minut.
- Podawajcie z młodym ziemniakami lub ze świeżym białym pieczywem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl