Wbrew pozorom sposobów na młodą kapustę jest całe mnóstwo. Na ostro, tradycyjnie z koperkiem, a la bigos – gospodynie domowe ogranicza ich tylko własna fantazja i pomysłowość.

Dzisiaj podpowiadamy wam jak zastąpić w młodej duszonej kapuście koncentrat pomidorowy. Niektórzy wolą kapustę w bardziej zielonym kolorze. W takim wypadku trzeba jej zapewnić słodycz z innego źródła.

Słodkość pomidorów najprościej zamienić dodatkiem łyżeczki cukru. To jednak droga na skróty. O wiele więcej aromatu i smaku doda waszej kapuście miód. Wystarczą 3 niewielkie łyżeczki dodane do gotującej się kapusty.

Oprócz nadania odpowiedniego, delikatnie słodkiego smaku karmelizujący się podczas duszenia miód sprawi także, że potrawa nabierze błysku także i dosłownie. Wypróbujecie naszego przepisu?

Zobacz także:

Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem

Składniki:

  • Nieduża główka młodej kapusty
  • Pęczek koperku
  • 25 dag boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z połowy cytryny lub ok. 2 łyżki octu
  • Płaska łyżka soli
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie twardszych, grubszych liści i umyjcie.
  2. Drobno posiekajcie młodą kapustę.
  3. Zalejcie posiekaną kapustę 2 szklankami wody i posólcie.
  4. Dodajcie do garnka z kapustą miód, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Duście kapustę przez ok. 15 min.
  6. Boczek pokrójcie i podsmażcie na patelni do uzyskania rumianego koloru.
  7. Wsypcie na patelnię 2 łyżki mąki w celu przygotowania zasmażki. W razie potrzeby dodajcie na patelnię odrobinę wody.
  8. Dodajcie przygotowaną zasmażkę do kapusty.
  9. Koperek posiekajcie, dodajcie do kapusty i duście jeszcze przez kilka minut.
  10. Podawajcie z młodym ziemniakami lub ze świeżym białym pieczywem.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl