Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale

Młoda duszona kapusta bez koncentratu pomidorowego? Tak, to możliwe. Jeśli w zamian dodacie do niej miodu, uzyskacie zupełnie nowy, ciekawszy smak tego popularnego dania.

Wbrew pozorom sposobów na młodą kapustę jest całe mnóstwo. Na ostro, tradycyjnie z koperkiem, a la bigos – gospodynie domowe ogranicza ich tylko własna fantazja i pomysłowość.

Dzisiaj podpowiadamy wam jak zastąpić w młodej duszonej kapuście koncentrat pomidorowy. Niektórzy wolą kapustę w bardziej zielonym kolorze. W takim wypadku trzeba jej zapewnić słodycz z innego źródła.

Słodkość pomidorów najprościej zamienić dodatkiem łyżeczki cukru. To jednak droga na skróty. O wiele więcej aromatu i smaku doda waszej kapuście miód. Wystarczą 3 niewielkie łyżeczki dodane do gotującej się kapusty.

Oprócz nadania odpowiedniego, delikatnie słodkiego smaku karmelizujący się podczas duszenia miód sprawi także, że potrawa nabierze błysku także i dosłownie. Wypróbujecie naszego przepisu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem

Składniki:

  • Nieduża główka młodej kapusty
  • Pęczek koperku
  • 25 dag boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z połowy cytryny lub ok. 2 łyżki octu
  • Płaska łyżka soli
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis

Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Tak przyprawione będą smakowały każdemu

Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach

Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie twardszych, grubszych liści i umyjcie.
  2. Drobno posiekajcie młodą kapustę.
  3. Zalejcie posiekaną kapustę 2 szklankami wody i posólcie.
  4. Dodajcie do garnka z kapustą miód, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Duście kapustę przez ok. 15 min.
  6. Boczek pokrójcie i podsmażcie na patelni do uzyskania rumianego koloru.
  7. Wsypcie na patelnię 2 łyżki mąki w celu przygotowania zasmażki. W razie potrzeby dodajcie na patelnię odrobinę wody.
  8. Dodajcie przygotowaną zasmażkę do kapusty.
  9. Koperek posiekajcie, dodajcie do kapusty i duście jeszcze przez kilka minut.
  10. Podawajcie z młodym ziemniakami lub ze świeżym białym pieczywem.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Adobe Stock
Newsy
Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Kotlet na pierzynce z młodej kapusty to świetny pomysł na pyszny, niedrogi i wcale nie taki skomplikowany obiad.

Zasmażana młoda kapusta to ukochany dodatek obiadowy Polaków. Serwuje go nawet Magda Gessler w swojej kultowej polskiej restauracji „U Fukiera” . Młoda kapusta może być podawana na wiele sposobów m.in.: w kapuśniaku z boczkiem czy w makaronie z kapustą i jajkami .  Przepis na kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście To danie wcale nie zajmie wam dużo czasu, a będzie niezwykle bogate i pełne smaku. Zasmażana kapusta będzie idealna na niedzielny obiad dla całej rodziny! Składniki: 500 g schabu (można zamienić z filetem z kurczaka) 2 łyżki oleju 1 pokrojona cebula 4 posiekane drobno ząbki czosnku 800 g poszatkowanej młodej kapusty ok. 540 ml bulionu drobiowego 60 g surowego boczku wędzonego Sól i czarny pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Kapustę posypcie solą i odstawcie na 20 minut, aby puściła wodę. Następnie ugniećcie ją dłońmi i odciśnijcie z niej nadmiar płynu. Weźcie garnek z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i rozgrzejcie łyżkę oleju. Dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażajcie aż do zeszklenia. Dodajcie odsączoną młodą kapustę oraz przyprawy, a także bulion drobiowy. Następnie doprawcie solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszajcie. Kapustę duście przez 10 minut, a następnie przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóżcie mięso (schab lub filet) przyprawione solą i pieprzem, a następnie przykryjcie je plasterkami boczku. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawajcie z młodymi ziemniakami w dowolnej formie.  Źródło: beszamel.se.pl Czytaj także: Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy,...

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety , ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą . Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie. Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa , możecie łatwo pominąć skwarki. Składniki na kapustę słodko-kwaśną Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Pieprz biały 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki octu winnego Pół pęczka koperku 100 g boczku na skwarki Przygotowanie młodej kapusty duszonej Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części. Poszatkujcie kapustę. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet. Gotujcie kapustę do miękkości. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon. Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....