Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.   

Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy. 

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach

Składniki: 

Zobacz także:

Ciasto: 

  • 600 g mąki 

  • 150 g cukru  

  • 80 g rozpuszczonego masła 

  • 150 ml mleka 

  • 2 jajka  

  • 35 g drożdży 

  • 1 kg śliwek  

Maślana kruszonka „jak u babci”: 

  • 200 g mąki 

  • 120 g masła 

  • 100 g cukru 

Sposób przygotowania: 

  1. Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.  

  2. Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

  3. Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier. 

  4. Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów. 

  5. Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę. 

  6. Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki. 

  7. Składniki kruszonki wymieszajcie, tak by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzajcie w zamrażarce. 

  8. Ciasto przełóżcie do prostokątnej formy (może to być forma 30 x 40 cm lub inna zbliżona). 

  9. Na cieście ułóżcie śliwki, skórkami do dołu. Posypcie kruszonką. Jest jej dość dużo, więc nie musicie się ograniczać.

  10. Blachę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczcie 50 - 60 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Upewnijcie się, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek. 

  11. Gotowe. Poczekajcie chwilę, aż lekko przestygnie i podawajcie z ulubionymi lodami (np. waniliowymi) 

Smacznego! 

Źródło: @AnnaStarmachOfficial Facebook