Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.
Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach
Składniki:
Zobacz także:
Ciasto:
-
600 g mąki
-
150 g cukru
-
80 g rozpuszczonego masła
-
150 ml mleka
-
2 jajka
-
35 g drożdży
-
1 kg śliwek
Maślana kruszonka „jak u babci”:
-
200 g mąki
-
120 g masła
-
100 g cukru
Sposób przygotowania:
-
Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.
-
Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.
-
Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.
-
Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.
-
Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.
-
Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.
-
Składniki kruszonki wymieszajcie, tak by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzajcie w zamrażarce.
-
Ciasto przełóżcie do prostokątnej formy (może to być forma 30 x 40 cm lub inna zbliżona).
-
Na cieście ułóżcie śliwki, skórkami do dołu. Posypcie kruszonką. Jest jej dość dużo, więc nie musicie się ograniczać.
-
Blachę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczcie 50 - 60 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Upewnijcie się, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek.
-
Gotowe. Poczekajcie chwilę, aż lekko przestygnie i podawajcie z ulubionymi lodami (np. waniliowymi)
Smacznego!
Źródło: @AnnaStarmachOfficial Facebook