Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.   

Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy. 

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach

Składniki: 

Ciasto: 

  • 600 g mąki 

  • 150 g cukru  

  • 80 g rozpuszczonego masła 

  • 150 ml mleka 

  • 2 jajka  

  • 35 g drożdży 

  • 1 kg śliwek  

Maślana kruszonka „jak u babci”: 

  • 200 g mąki 

  • 120 g masła 

  • 100 g cukru 

Zobacz także
Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 

Sposób przygotowania: 

  1. Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.  

  2. Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

  3. Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier. 

  4. Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów. 

  5. Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę. 

  6. Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki. 

  7. Składniki kruszonki wymieszajcie, tak by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzajcie w zamrażarce. 

  8. Ciasto przełóżcie do prostokątnej formy (może to być forma 30 x 40 cm lub inna zbliżona). 

  9. Na cieście ułóżcie śliwki, skórkami do dołu. Posypcie kruszonką. Jest jej dość dużo, więc nie musicie się ograniczać.

  10. Blachę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczcie 50 - 60 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Upewnijcie się, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek. 

  11. Gotowe. Poczekajcie chwilę, aż lekko przestygnie i podawajcie z ulubionymi lodami (np. waniliowymi) 

Smacznego! 

Źródło: @AnnaStarmachOfficial Facebook 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, aby ciasto drożdżowe miało piękny, żółty kolor? Oto sekretny trik naszych babć
Drożdżówka z kruszonką to dla wielu osób powrót do dzieciństwa, gdyż to babcie przygotowywały to ciasto ze sporą ilością kruszonki. Ciasto drożdżowe było miękkie, pachnące i żółte. Zawsze wychodziło idealnie, a to wszystko za sprawą jednego, babcinego patentu!

Ciasto drożdżowe to jedno z najpowszechniejszych i najczęściej przygotowywanych wypieków. Występuje ono w różnych formach oraz z różnymi dodatkami, jednak dla wielu osób przypomina czasy dzieciństwa. Takie ciasto było zazwyczaj przyrządzane przez babcie, które podawały jeszcze ciepłą drożdżówkę ze sporą ilością kruszonki oraz kubkiem letniego mleka. To jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z tego okresu, kojarzące się z beztroską i pysznym babcinym ciastem. Co dodać do ciasta drożdżowego? Co region to inny przepis na to ciasto. Istnieje szereg różnych sposobów jego przygotowania oraz dodatków, które można dodać przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe można przygotować w większej formie, keksówce bądź w postaci małych bułeczek. Można je nadziać wieloma farszami, z wierzchu ułożyć świeże owoce lub klasycznie posypać kruszonką. Ostatnia opcja jest chyba najpopularniejszą formą przygotowywania ciasta drożdżowego. Po upieczeniu można posmarować je odrobiną masła bądź podać z dżemem. Obowiązkowym dodatkiem jest kubek ciepłego mleka. To ciasto idealnie sprawdza się na wiele okazji, jak i na co dzień. Piękny, żółty kolor ciasta drożdżowego Kolor drożdżówki niekiedy się różni. Najlepiej wyglądają te o kolorze żółtym. Bez wątpienia wówczas kojarzą się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Były pachnące, smaczne i ze sporą ilością kruszonki. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy zastosować jeden prosty patent. Przed pieczeniem należy dodać do ciasta, żółtka utarte z odrobiną soli. Dzięki temu trikowi po wyjęciu z piekarnika drożdżówka będzie miała piękny kolor oraz zapach, który będzie się unosił po całym domu. Przepis na babcine ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki:...

Przepis na kruszonkę
Newsy
Jak zrobić chrupką i słodką kruszonkę do ciasta drożdżowego? Tak banalnego sposobu jeszcze nie znaliście
Też nie wyobrażacie sobie ciasta drożdżowego bez kruszonki na wierzchu? Przygotujcie ją ekspresowo, wykorzystując nasz sposób!

Miękkie ciasto drożdżowe, które jest doskonale wyrośnięte i napowietrzone, może smakować jeszcze lepiej, gdy na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka. Nie żałujcie jej!  Dodawajcie zawsze dużo na wierzch ciasta, kruszonka ma naprawdę wielu zwolenników. Po cieście drożdżowym z kruszonką nie zostaną nawet okruszki! Kruszonka na wypiekach Kruszonka zdobi wierzch wielu wypieków. Zapewnia zarówno dodatkowy słodki smak, ale też odpowiada za niezwykłą teksturę oraz atrakcyjny wygląd ciast i bułek słodkich. Ciasto drożdżowe posypane dodatkowo kruszonką kusi na stole. Jeśli chcecie, by nikt nie mógł oprzeć się waszym wypiekom, koniecznie wykończcie kruszonką ciasto, drożdżówkę lub placek z owocami. Przepis na łatwą kruszonkę Kruszonkę bardzo łatwo zrobić! To jedna z prostszych spraw przy wyrobie ciasta drożdżowego. Jeśli udało wam się wyrobić ciasto i poradzić sobie z tym, by pięknie wyrosło, na pewno dacie radę przygotować kruszonkę z prostych składników. Składniki na kruszonkę: Masło Mąka pszenna Cukier  Proporcje składników w kruszonce Te trzy składniki dokładnie ze sobą połączone, tworzą tę przepyszną ozdobę ciast. Ważne jest też dobranie odpowiednich proporcji tych składników. Proponujemy zmieszanie ze sobą masła, mąki i cukru w stosunku 1:2:1. Oznacza to, że na przykład biorąc 100 g masła, musicie wziąć 2 razy więcej mąki (200 g) i tyle samo cukru. Taka kruszonka będzie łatwa do wyrobienia, krucha, słodka i przepyszna. Przygotowanie kruszonki: Wyjmijcie masło z lodówki, powinno być zimne. Sypkie składniki włóżcie do miseczki i wymieszajcie ze sobą.  Dodajcie pokrojone na mniejsze kostki masło. Wyrabiajcie kruszonkę, ugniatając ją przez kilka minut palcami. Upewnijcie się, że składniki są...