Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu:
Przepis na pasztet wielkanocny
Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 60 dag wątróbki drobiowej
- 40 dag piersi z kurczaka
- 2 uda z kurczaka
- 20 dag marchwi
- 20 śliwek suszonych
- Szklanka rosołu drobiowego
- Suszone pomidory z czosnkiem
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty.
- Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia.
- Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło.
- Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
- Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki.
- Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i wymieszajcie dokładnie.
- Wysmarujcie masłem 3 foremki aluminiowe i włóżcie do nich po równo masy mięsnej. Wyrównajcie wierzch i rozłóżcie na nim suszone śliwki.
- Gotowe foremki z mięsem wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl