pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy

Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasztet wielkanocny

Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 uda z kurczaka
  • 20 dag marchwi
  • 20 śliwek suszonych
  • Szklanka rosołu drobiowego
  • Suszone pomidory z czosnkiem
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty.
  2. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia.
  3. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło.
  4. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
  5. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki.
  6. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i wymieszajcie dokładnie.
  7. Wysmarujcie masłem 3 foremki aluminiowe i włóżcie do nich po równo masy mięsnej. Wyrównajcie wierzch i rozłóżcie na nim suszone śliwki.
  8. Gotowe foremki z mięsem wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin domowej roboty! Przygotujcie smaczny pasztet z poniższego przepisu.

Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia. Przepis na domowy pasztet wielkanocny Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.   Składniki: Pół kg łopatki wieprzowej Pół kg pręgi wołowej 300 g wątróbki wieprzowej 300 g podgardla wieprzowego 100 g suszonych grzybów 100 g smalcu Kilka plastrów słoniny do formy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 jajek 2 cebule 2 czerstwe bułki Bułka tarta Ziele angielskie Liście laurowe Ziarna jałowca Pieprz ziarnisty Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy...

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...

Pyszna karkówka
gotuje.pl/IrenaM
Newsy
Karkówka z nadzieniem z wątróbki to rewelacyjny pomysł na obiad. Zachwyci niejedno podniebienie
Uroczystość rodzinna, impreza a może obiad niedzielny w gronie najbliższych? Tym przepisem zaskoczysz wszystkich! Delikatna karkówka z nadzieniem z wątróbki, idealnie wpisuje się na wyjątkowy obiad.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część mięsa wieprzowego. Nic dziwnego, że jest uwielbiana przez Polaków nie tylko w postaci kotletów na grilla. Coraz częściej gości na polskich stołach podczas różnych uroczystości. Możliwości jej przygotowania jest wiele- duszona, pieczona czy grillowana. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona, krucha, a zarazem rozpływająca się w ustach. Na wyjątkowe świętowanie poleca się karkówka z nadzieniem z wątróbki i suszonych jabłek!  Składniki: 1,5 kg karkówki 30 dkg wątróbki drobiowej  1 cebula 15 plasterków suszonych jabłek ½ kostki masła 2 łyżki miodu czosnek granulowany majeranek sól pieprz Sposób wykonania: Karkówkę umyjcie i oszuście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją poziomo na trzy części. Rozłóżcie je, obsypcie granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przyprawy delikatnie wklepcie w mięso. Drobiową wątróbkę oczyśćcie z błon, pokrójcie na małe kawałki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a następnie podsmażcie ją na połowie masła. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołóżcie wątróbkę, a także plasterki jabłka. Na koniec dodajcie miód i przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem. Przestudzonym farszem posmarujcie płaty karkówki, zwińcie jak roladę, po czym obwiążcie sznurkiem. Powtórzcie tą czynność dwa razy. Tak przygotowane rolady przysmażcie na pozostałym maśle i następnie przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Mięso podlejcie wodą z masłem ze smażenia. Przygotowane rolady z karkówki duście pod przykryciem w piekarniku w 100 stopniach przez 40 minut. Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze do...

Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Gotujmy.pl
Newsy
Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Wątróbki drobiowe należą do najdelikatniejszych podrobów. W tym przepisie ich smak przełamany jest przez kwaśny rabarbar. Odważycie się spróbować?

Jeżeli lubicie kulinarne wariacje i „łamanie przepisów” w stylu Karola Okrasy, koniecznie rzućcie okiem na przepis na to danie. Delikatne wątróbki drobiowe duszone razem z kwaśnym i zdecydowanym w smaku rabarbarem. Niesamowite połączenie! Przepis na duszoną wątróbkę z rabarbarem Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 3 łodygi świeżego rabarbaru 1 jabłko 1 szklanka mleka Sól Pieprz Olej 1 łyżka masła Majeranek Mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Wątróbki drobiowe oczyśćcie i zalejcie ok. 3 łyżkami mleka. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka. Z jabłka wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki. Rabarbar umyjcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. Nie zapomnijcie o lekkim jej posoleniu. Dodajcie wątróbkę moczoną w mleku i duście razem z cebulą. Na drugiej patelni smażcie pokrojone jabłka i rabarbar na maśle do miękkości. Kiedy jabłka będą zrumienione, a rabarbar nieco zmięknie, przerzućcie je do patelni z mięsem. Duście wszystko razem, zalejcie mlekiem. Doprawcie potrawę solą i pieprzem, a także majerankiem. Pod koniec duszenia zagęśćcie sos odrobiną mąki pszennej. Podawajcie z gotowaną kaszą jęczmienną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Inne przepisy na wątróbkę drobiową Jeżeli szukacie jednak jeszcze innego przepisu na wątróbki drobiowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na te podroby przyrządzone w sosie z cebulą, pieczarkami i czerwonym winem. Też smakują wybornie! W tym miejscu znajdziecie z kolei przepis na wątróbki drobiowe z dodatkiem bakłażana. Jest nieco prostszy od tego z winem, ale równie smaczny. Z pełnym...