pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy

Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!
Katarzyna Wyborska
marzec 17, 2021

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu:

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pasztet wielkanocny

Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 uda z kurczaka
  • 20 dag marchwi
  • 20 śliwek suszonych
  • Szklanka rosołu drobiowego
  • Suszone pomidory z czosnkiem
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty.
  2. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia.
  3. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło.
  4. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
  5. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki.
  6. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i wymieszajcie dokładnie.
  7. Wysmarujcie masłem 3 foremki aluminiowe i włóżcie do nich po równo masy mięsnej. Wyrównajcie wierzch i rozłóżcie na nim suszone śliwki.
  8. Gotowe foremki z mięsem wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze