Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, jak i na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by wreszcie zacząć z nich czerpać pełnię korzyści. Podpowiadamy jak to zrobić.

Jak wykorzystać kiszone buraki?

Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić.

Tak wykorzystujcie kiszone buraczki:

  • Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret
  • Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu.
  • Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą
  • Barszcz czerwony lub barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych.
  • Pasztet warzywny. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy.

Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu.

Zobacz także:

Przepis na kiszone buraki

Składniki

  • 2 litry przefiltrowanej wody. Można użyć zagotowanej i ostudzonej
  • 1 czosnek
  • 2 kg buraków
  • Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
  • 2 liście laurowe do każdego słoika
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kapusty.
  • Kamionkowe naczynie i czysta ściereczka lub słoiki z nakrętkami 

Przygotowanie

  1. Umyjcie, a następnie obierzcie buraki. W zależności od wielkości naczynia do kiszenia i wielkości samych buraków przekrójcie je na połówki lub ćwiartki.
  2. Obierzcie czosnek i podzielcie na ząbki. Każdy pokrójcie na pół. Wodę zmieszajcie z solą i sokiem z kiszonych ogórków lub kapusty.
  3. Buraki ułóżcie w naczyniu lub słoikach, dodajcie przyprawy.
  4. Zalejcie buraki solanką i słoiki zakręćcie, a kamionkowe naczynie przykryjcie czystą ściereczką.
  5. Odstawcie na 7-10 dni, po tym czasie zakwas będzie gotowy

Jeśli chcecie dłużej przechowywać kiszone buraki lepiej przygotować je w słoikach i zapasteryzować.