Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy

Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe

Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać kiszone buraki?

Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić.

Tak wykorzystujcie kiszone buraczki:

  • Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret
  • Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu.
  • Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą
  • Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych
  • Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy.

Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu.

Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas?

Właściwości buraczanej kiszonki:

  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Wspomaga metabolizm
  • Usprawnia pracę jelit oraz uszczelnia je
  • Z tego względu jest szczególnie polecany przy nietolerancjach pokarmowych
  • Wzmacnia odporność
  • Warto go jeść po kuracji antybiotykowej i w czasie, gdy stale przyjmujecie leki
  • Zawiera witaminę C, E oraz witaminy z grupy B
  • Zawiera dużo mikroelementów: żelazo, wapń, magnez, sód, cynk czy potas 

Przepis na kiszone buraki

Składniki

  • 2 litry przefiltrowanej wody. Można użyć zagotowanej i ostudzonej
  • 1 czosnek
  • 2 kg buraków
  • Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
  • 2 liście laurowe do każdego słoika
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kapusty.
  • Kamionkowe naczynie i czysta ściereczka lub słoiki z nakrętkami 

Przygotowanie

  1. Umyjcie, a następnie obierzcie buraki. W zależności od wielkości naczynia do kiszenia i wielkości samych buraków przekrójcie je na połówki lub ćwiartki.
  2. Obierzcie czosnek i podzielcie na ząbki. Każdy pokrójcie na pół. Wodę zmieszajcie z solą i sokiem z kiszonych ogórków lub kapusty.
  3. Buraki ułóżcie w naczyniu lub słoikach, dodajcie przyprawy.
  4. Zalejcie buraki solanką i słoiki zakręćcie, a kamionkowe naczynie przykryjcie czystą ściereczką.
  5. Odstawcie na 7-10 dni, po tym czasie zakwas będzie gotowy

Jeśli chcecie dłużej przechowywać kiszone buraki lepiej przygotować je w słoikach i zapasteryzować.

Źródło: haps.pl

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy zakwas na wigilijny barszcz. Dzięki tym trikom na 100 procent wyjdzie
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętaj, że jego przyrządzenie powinnaś rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią. To niemal ostatni dzwonek!

Dzięki tym trikom zakwas buraczany na pewno wyjdzie Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone . Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą. Przepis na zakwas z buraków Będziesz potrzebować 600 gramów buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Miksturę odstaw na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierz i zgnieć nożem (nie krój, ani nie przeciskaj przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieść kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu. Całość przykryj resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna). Tak poukładane składniki zalej wystudzoną solanką (wodą z solą), przykryj gazą lub inną tkaniną, przewiąż gumką lub sznureczkiem i odstaw do spiżarni na ok. 7 dni. Tak przygotowany zakwas z...

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Jak zadbać o odporność dzięki warzywom? W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu , ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój. Przepis na zakwas buraczany Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy
Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Tajemnica dobrego mięsa? Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu. Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek). Gotowe słoiki...