Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości.
Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki, skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki...
Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy.
Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha!
Zobacz także:
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą
Składniki na zaczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 2 małe jajka
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
- Dodatkowo – ulubiona marmolada
Przygotowanie:
- Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”.
- Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże.
- Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne.
- Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt.
- Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm.
- Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.
- Drożdżówki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem dla uzyskania eleganckiego połysku. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: