Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości.

Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki, skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki...

Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy.

Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha!

Zobacz także:

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą

Składniki na zaczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 małe jajka
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo – ulubiona marmolada

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”.
  2. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże.
  3. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne.
  4. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt.
  6. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm.
  7. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.
  8. Drożdżówki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem dla uzyskania eleganckiego połysku. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: