Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans, soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie.

Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie.

Domowa kostka rosołowa

Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej. Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową.

Składniki na domową kostkę rosołową

  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • Pół selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Cebula
  • 100 g pora
  • Kilka ząbków czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3łyżki lubczyku
  • Kilka łyżeczek soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżeczek papryki słodkiej
  • Łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki

Przygotowanie kostki rosołowej

  1. Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw.
  2. Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut.
  3. Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk.
  4. Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę.
  5. Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni.
  6. Wyłóżcie do miseczki i przykryjcie folią. Odstawcie na jakiś czas, do ostygnięcia.
  7. Włóżcie powstałą masę do silikonowych foremek na lód i trzymajcie ja w zamrażalniku.

Kostkę możecie dodawać do zup, do sosów lub innych dań, których smak chcecie wzmocnić.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl