Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans, soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie.
Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie.
Domowa kostka rosołowa
Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej. Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową.
Składniki na domową kostkę rosołową
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- Pół selera
- 2 łodygi selera naciowego
- Cebula
- 100 g pora
- Kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3łyżki lubczyku
- Kilka łyżeczek soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 5 łyżeczek papryki słodkiej
- Łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
Przygotowanie kostki rosołowej
- Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw.
- Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut.
- Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk.
- Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę.
- Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni.
- Wyłóżcie do miseczki i przykryjcie folią. Odstawcie na jakiś czas, do ostygnięcia.
- Włóżcie powstałą masę do silikonowych foremek na lód i trzymajcie ja w zamrażalniku.
Kostkę możecie dodawać do zup, do sosów lub innych dań, których smak chcecie wzmocnić.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl