Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Gołąbki greckie, czyli dolmades, zawija się w liście winogron. To świetna alternatywa dla standardowych polskich gołąbków z kapusty.

Dla zatwardziałych wyznawców polskiej kuchni i miłośników tylko i wyłącznie rodzimego gotowania to może być poważny cios. Okazuje się, że gołąbki to nie tylko polski specjał! Dziś przedstawiamy wam dolmades, czyli gołąbki po grecku zawijane w liście winogron.

Fani polskiego jadła powinni spać jednak spokojnie. Zarówno tradycyjne gołąbki kapuściane, jak i te greckie są wspaniałym daniem – nic nie stoi na przeszkodzie, by raz w życiu wypróbować nieco odmiennej ich wersji. Na przykład w trakcie imprezy – jesteśmy pewni, że zrobią wśród waszych gości furorę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dolmades, czyli gołąbki po grecku w liściach winogron

Składniki:

  • Ok. 30 świeżych liści winogron
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 40 dag karkówki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Cytryna
Zobacz także
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle

Przygotowanie:

  1. Odetnijcie końcówki z liści winogron.
  2. Zagotujcie wodę w garnku i gotujcie liście przez ok. 20-30 min.
  3. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie wodę, doprowadźcie ryż do zagotowania, przykryjcie pokrywką i gotujcie na maleńkim ogniu do momentu, aż wchłonie całą wodę.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie.
  5. Zmielcie karkówkę wieprzową wraz z czosnkiem i cebulą w maszynce do mięsa o średnich oczkach.
  6. Dodajcie do mięsa ostudzony ryż, przyprawy i wbijcie jajko.
  7. Wyrabiajcie ręcznie masę na farsz do gołąbków.
  8. Na wystudzone liście winogron kładźcie porcję farszu i zawijajcie tak jak tradycyjne gołąbki.
  9. Gołąbki układajcie ciasno w naczyniu żaroodpornym lub w rondlu.
  10. Zalejcie dolmades wrzątkiem i wrzućcie do naczynia ziele angielskie i liść laurowy.
  11. Gotujcie gołąbki przez ok. 40 min, do momentu aż liście zmiękną, a mięso będzie ugotowane.
  12. Podawajcie ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub z jogurtem naturalnym.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Dolmades to tylko jedna z ciekawych opcji na coś innego od zwykłych gołąbków. Możecie spróbować także eksperymentów z gołąbkami siekanymi, meksykańskimi, z farszem z dodatkiem prażonego ryżu albo spróbować przygotować gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami. Skusicie się?

Czytaj także: 

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Wygląda efektownie, wymaga niewiele pracy, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Czas zrobić gołąbkową roladę.

Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę. Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać? Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować! Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować! Przepis na roladę gołąbkową Składniki: Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko Sól 1 łyżeczka papryki ostrej 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ogórki konserwowe 10 dag ryżu Pół puszki kukurydzy 4 duże liście kapusty włoskiej 2 marchewki 10 dag sera żółtego Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki. Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku. Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu. Wymieszajcie razem całość. Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie. Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi. Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz. Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa. Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla. Owińcie całość w folię aluminiową. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min. Po upieczeniu pokrójcie roladę na...

Gołąbki
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Bajecznie pyszne gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do farszu nietypowy składnik
Magda Gessler słynie z niekonwencjonalnych pomysłów kulinarnych. Jej pomysł na farsz do gołąbków to dodanie do nich pewnego warzywa.

Gołąbki to popularne danie niemal na całym świecie. W zależności od zakątka globu, różni się ich przygotowanie. W środkowoeuropejskiej części Starego Kontynentu, gołąbki zawija się kapuściane liście i wypełnia oczywiście mięsem mielonym i ryżem. Istnieje także nasza własna, polska wersja gołąbków, a więc te bożonarodzeniowe z kaszą gryczaną i grzybami. Tego typu gołąbki z rzadka pojawiają się także na wschodnioeuropejskich stołach – np. na Ukrainie, w Rosji czy Białorusi. W tej części Europy nie je się za to mięsa z ryżem zawijanego w liście winogron. Tego typu delikatesy zwane w Grecji dolmades, są też znacznie mniejsze niż tradycyjne polskie gołąbki. Co ciekawe, w niektórych krajach, kucharze lubią zawijać gołąbki w kapustę kiszoną. Podobno w ten sposób swoje gołąbki przygotowywały gospodynie z dawnych Kresów Wschodnich. Do dzisiaj ten sposób przygotowywania mięsno-ryżowych zawijasów, przetrwał np. na Węgrzech. Sposób na gołąbki Magdy Gessler Jak widać receptura na gołąbki to wcale nie zamknięty temat. Dobrze wie o tym Magda Gessler. Gwiazda TVN-u nie byłaby sobą, gdyby lekko nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu. Słynna restauratorka wpadła na genialny pomysł. Do farszu dodaje nieco gotowanych, tłuczonych ziemniaków. Po co? W ten sposób gołąbki staną się nieco wilgotniejsze w środku. Co prawda część z nas przyzwyczajona jest do jedzenia gołąbków z ziemniakami tuż obok na talerzu, ale trzeba przyznać, że dodanie ich do środka, może zneutralizować brak dostatecznie tłustego mięsa na farsz. Krótko mówiąc – ziemniaki w wewnątrz gołąbków to modyfikacja stworzona wręcz dla osób dbających o linię, a lubiących po prostu dobrze zjeść. Przepis na gołąbki wg Magdy Gessler Składniki: Średniej...

gołąbki z szybkowaru przepis
Agiatis/gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne w przygotowaniu gołąbki z szybkowaru. Zachwycają delikatnością i wspaniałym aromatem
Domowe gołąbki gotowe w kilkanaście minut? To możliwe! Potrzebny wam będzie tylko szybkowar. Sprawdźcie ten smaczny przepis.

Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka! Przepis na gołąbki z szybkowaru Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki: Składniki do gołąbków: 1 główka białej kapusty 2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 kg ryżu 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Składniki na sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego Pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno! Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i...