Dla zatwardziałych wyznawców polskiej kuchni i miłośników tylko i wyłącznie rodzimego gotowania to może być poważny cios. Okazuje się, że gołąbki to nie tylko polski specjał! Dziś przedstawiamy wam dolmades, czyli gołąbki po grecku zawijane w liście winogron.
Fani polskiego jadła powinni spać jednak spokojnie. Zarówno tradycyjne gołąbki kapuściane, jak i te greckie są wspaniałym daniem – nic nie stoi na przeszkodzie, by raz w życiu wypróbować nieco odmiennej ich wersji. Na przykład w trakcie imprezy – jesteśmy pewni, że zrobią wśród waszych gości furorę!
Przepis na dolmades, czyli gołąbki po grecku w liściach winogron
Składniki:
- Ok. 30 świeżych liści winogron
- 1 szklanka białego ryżu
- 40 dag karkówki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Cytryna
Przygotowanie:
- Odetnijcie końcówki z liści winogron.
- Zagotujcie wodę w garnku i gotujcie liście przez ok. 20-30 min.
- Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie wodę, doprowadźcie ryż do zagotowania, przykryjcie pokrywką i gotujcie na maleńkim ogniu do momentu, aż wchłonie całą wodę.
- Cebulę i czosnek obierzcie.
- Zmielcie karkówkę wieprzową wraz z czosnkiem i cebulą w maszynce do mięsa o średnich oczkach.
- Dodajcie do mięsa ostudzony ryż, przyprawy i wbijcie jajko.
- Wyrabiajcie ręcznie masę na farsz do gołąbków.
- Na wystudzone liście winogron kładźcie porcję farszu i zawijajcie tak jak tradycyjne gołąbki.
- Gołąbki układajcie ciasno w naczyniu żaroodpornym lub w rondlu.
- Zalejcie dolmades wrzątkiem i wrzućcie do naczynia ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotujcie gołąbki przez ok. 40 min, do momentu aż liście zmiękną, a mięso będzie ugotowane.
- Podawajcie ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub z jogurtem naturalnym.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Dolmades to tylko jedna z ciekawych opcji na coś innego od zwykłych gołąbków. Możecie spróbować także eksperymentów z gołąbkami siekanymi, meksykańskimi, z farszem z dodatkiem prażonego ryżu albo spróbować przygotować gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami. Skusicie się?
Zobacz także:
Czytaj także: