Dla zatwardziałych wyznawców polskiej kuchni i miłośników tylko i wyłącznie rodzimego gotowania to może być poważny cios. Okazuje się, że gołąbki to nie tylko polski specjał! Dziś przedstawiamy wam dolmades, czyli gołąbki po grecku zawijane w liście winogron.

Fani polskiego jadła powinni spać jednak spokojnie. Zarówno tradycyjne gołąbki kapuściane, jak i te greckie są wspaniałym daniem – nic nie stoi na przeszkodzie, by raz w życiu wypróbować nieco odmiennej ich wersji. Na przykład w trakcie imprezy – jesteśmy pewni, że zrobią wśród waszych gości furorę!

Przepis na dolmades, czyli gołąbki po grecku w liściach winogron

Składniki:

  • Ok. 30 świeżych liści winogron
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 40 dag karkówki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Cytryna

Przygotowanie:

  1. Odetnijcie końcówki z liści winogron.
  2. Zagotujcie wodę w garnku i gotujcie liście przez ok. 20-30 min.
  3. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie wodę, doprowadźcie ryż do zagotowania, przykryjcie pokrywką i gotujcie na maleńkim ogniu do momentu, aż wchłonie całą wodę.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie.
  5. Zmielcie karkówkę wieprzową wraz z czosnkiem i cebulą w maszynce do mięsa o średnich oczkach.
  6. Dodajcie do mięsa ostudzony ryż, przyprawy i wbijcie jajko.
  7. Wyrabiajcie ręcznie masę na farsz do gołąbków.
  8. Na wystudzone liście winogron kładźcie porcję farszu i zawijajcie tak jak tradycyjne gołąbki.
  9. Gołąbki układajcie ciasno w naczyniu żaroodpornym lub w rondlu.
  10. Zalejcie dolmades wrzątkiem i wrzućcie do naczynia ziele angielskie i liść laurowy.
  11. Gotujcie gołąbki przez ok. 40 min, do momentu aż liście zmiękną, a mięso będzie ugotowane.
  12. Podawajcie ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub z jogurtem naturalnym.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Dolmades to tylko jedna z ciekawych opcji na coś innego od zwykłych gołąbków. Możecie spróbować także eksperymentów z gołąbkami siekanymi, meksykańskimi, z farszem z dodatkiem prażonego ryżu albo spróbować przygotować gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami. Skusicie się?

Zobacz także:

Czytaj także: