To ciasto jest bardzo miękkie i można je nieco grubiej wałkować, a później upchać w nim naprawdę dużo farszu lub owoców. Takie ciasto to połowa sukcesu idealnych pierogów. Wiele oczywiście zależy także od farszu, ale nie o tym dzisiaj mowa. 

Pierogi z tego ciasta są delikatne i rozpływają się w ustach, a do tego podczas ich gotowania nie poniesiecie żadnych strat, w postaci rozerwanych egzemplarzy. Ciasto jest naprawdę wytrzymałe. 

Jak przygotować ciasto ziemniaczane? 

Ziemniaki do takiego ciasta powinny być mączyste. Jeżeli po ugotowaniu okaże się, że nie są, można odstawić je do lodówki na jeden dzień, żeby przeschły. Ostateczna ilość mąki dodanej do ciasta będzie zależała właśnie od ich sypkości. 

Zobacz także:

Ciasto wałkujcie nieco grubiej. Nie bójcie się, nie będzie twarde. Takie wałkowanie pozwoli wypełnić je po brzegi serem, owocami, mięsem czy kapustą. Zapewni również trwałość pierogom, gdy będziecie je gotować. 

Jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu i szukacie przepisu na ciasto bez dodatku mąki pszennej, to z powodzeniem możecie zmodyfikować ten przepis. Zamiast 2 szklanek mąki pszennej dodajcie 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę uniwersalnej mąki bezglutenowej oraz 1 jajko. 

Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi  

Składniki:  

  • 500 g mączystych, ugotowanych ziemniaków  
  • 2 jajka  
  • 2 szklanki mąki 

Sposób przygotowania: 

  1. Pół kilo sypkich ziemniaków ugotujcie z niewielką ilością soli. 
  2. Ugotowane ziemniaki wystudźcie i zmielcie w maszynce do mielenia. 
  3. Dodajcie do nich jajka i wsypcie mąkę. Finalna jej ilość zależy od tego, jak mączyste są ziemniaki. 
  4. Gotujcie w osolonej wodzie ok. 10 min. 
  5. Wyróbcie gładkie ciasto. 
  6. Posypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie ciasto na placek, odrobinę grubszy niż zazwyczaj. 
  7. Wytnijcie kółka za pomocą szklanki. 
  8. Nadziejcie owocami lub ulubionym farszem i sklejcie od wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy). 

Źródło Dorota Kaminska YouTube