Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi. Wychodzi idealnie miękkie i nie rwie się we wrzątku
Adobe Stock
Newsy

Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi. Wychodzi idealnie miękkie i nie rwie się we wrzątku

Czy słyszeliście o ziemniaczanym cieście, które z powodzeniem można wykorzystać do zrobienia pierogów, knedli i pyz? Jeżeli nie, to koniecznie sprawdźcie ten przepis. 

To ciasto jest bardzo miękkie i można je nieco grubiej wałkować, a później upchać w nim naprawdę dużo farszu lub owoców. Takie ciasto to połowa sukcesu idealnych pierogów. Wiele oczywiście zależy także od farszu, ale nie o tym dzisiaj mowa. 

Pierogi z tego ciasta są delikatne i rozpływają się w ustach, a do tego podczas ich gotowania nie poniesiecie żadnych strat, w postaci rozerwanych egzemplarzy. Ciasto jest naprawdę wytrzymałe. 

Jak przygotować ciasto ziemniaczane? 

Ziemniaki do takiego ciasta powinny być mączyste. Jeżeli po ugotowaniu okaże się, że nie są, można odstawić je do lodówki na jeden dzień, żeby przeschły. Ostateczna ilość mąki dodanej do ciasta będzie zależała właśnie od ich sypkości. 

Ciasto wałkujcie nieco grubiej. Nie bójcie się, nie będzie twarde. Takie wałkowanie pozwoli wypełnić je po brzegi serem, owocami, mięsem czy kapustą. Zapewni również trwałość pierogom, gdy będziecie je gotować. 

Jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu i szukacie przepisu na ciasto bez dodatku mąki pszennej, to z powodzeniem możecie zmodyfikować ten przepis. Zamiast 2 szklanek mąki pszennej dodajcie 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę uniwersalnej mąki bezglutenowej oraz 1 jajko. 

Zobacz także
pierogi rozpadają się

Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy

Ciasto na pierogi kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Ciasto na pierogi łatwo kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi  

Składniki:  

  • 500 g mączystych, ugotowanych ziemniaków  
  • 2 jajka  
  • 2 szklanki mąki 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób przygotowania: 

  1. Pół kilo sypkich ziemniaków ugotujcie z niewielką ilością soli. 
  2. Ugotowane ziemniaki wystudźcie i zmielcie w maszynce do mielenia. 
  3. Dodajcie do nich jajka i wsypcie mąkę. Finalna jej ilość zależy od tego, jak mączyste są ziemniaki. 
  4. Gotujcie w osolonej wodzie ok. 10 min. 
  5. Wyróbcie gładkie ciasto. 
  6. Posypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie ciasto na placek, odrobinę grubszy niż zazwyczaj. 
  7. Wytnijcie kółka za pomocą szklanki. 
  8. Nadziejcie owocami lub ulubionym farszem i sklejcie od wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy). 

Źródło Dorota Kaminska YouTube 

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do pierogów ruskich wyjdzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać ten 1 składnik. Tak jadano dawniej
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu jeszcze częściej będą gościły w waszym domu.

Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...