Jak z podręcznika. Najsmaczniejsze ciasto ucierane z rabarbarem i z kruszonką. Smak tkwi w prostocie SEO: Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką. Smak tkwi w prostocie

Szukacie pomysłu na szybkie ciasto z rabarbarem? Mamy dla was smaczną i prostą propozycję.

Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków, biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek, rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy.

Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami.

Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • Ćwierć szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny (1 kostka)
  • Szczypta soli
  • Ok. 4 łodygi rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Ćwierć szklanki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie
Zobacz także
Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy

Jak przechowywać rabarbar, aby jak najdłużej zachował świeżość?

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki.
  2. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie.
  3. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia.
  4. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  5. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36 cm.
  6. Z góry ułóżcie pokrojony rabarbar.
  7. Rozsypcie na wierzchu kruszonkę.
  8. Pieczcie przez ok. 45 min w temp. 180 st. C.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....

Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces.

Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek . Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone . Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem . Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe. Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami. Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe 1, 5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru) 1 szklanka wiórków kokosowych 1/3 kostki masła 3 jajka ½ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-2 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta. Wierzch ciasta udekorujcie...

Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy
AdobeStock
Newsy
Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy
Macie ochotę na coś słodkiego? Zróbcie ten rabarbar pod zdrową kruszonką

Szukacie pomysłu na deser z rabarbarem? Ten przepis na rabarbar z kruszonką was zachwyci. Zrobicie go bardzo szybko, a efekt jest zdecydowanie wart. Rozpoczął się sezon na rabarbar. Z jego kwaśnej łodygi przyrządza się pyszny kompot z rabarbaru , sosy do mięsa , ale można też robić drożdżówki lub ciasto z rabarbarem . Mamy dla was przepis, który zadowoli wszystkich miłośników rabarbaru. Chodzi o rabarbar pod zdrową kruszonką. Przepis na rabarbar pod kruszonką Rabarbar jest w sezonie bardzo tani i szeroko dostępny. Jeśli macie własny ogródek lub działkę, dobrze wiecie, że lubi się on też rozrastać. Wykorzystajcie rabarbar do tworzenia smacznych deserów sezonowych. Ten przepis jest w dodatku bardzo zdrowy. Składniki na rabarbar pod kruszonką Szklanka mąki Pół szklanki cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji ¾ szklanki płatków owsianych 100 g masła Łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych Ok. 4 szklanki szatkowanego rabarbaru Szklanka wody 4 łyżki miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W rondelku rozpuść masło. Wymieszaj mąkę, cukier brązowy lub ksylitol, płatki owsiane, rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wysmaruj formę lub kokilki masłem, albo wyłóż je papierem do pieczenia. Wyłóż na formę do pieczenia ok. połowę masy z mąki i płatków. Wyłóż rabarbar, rozmieszczając go równomiernie na kruszonce. W rondelki zagotuj wodę z miodem i skrobią ziemniaczaną. Gotuj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać więcej wody, jeśli jest ona za gęsta. Możesz dodatkowo dosłodzić tez kleik ksylitolem. Polej rabarbar powstałym kleikiem, starając się...