Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków, biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek, rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy.

Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami.

Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła!

Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • Ćwierć szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny (1 kostka)
  • Szczypta soli
  • Ok. 4 łodygi rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Ćwierć szklanki cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki.
  2. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie.
  3. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia.
  4. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  5. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36 cm.
  6. Z góry ułóżcie pokrojony rabarbar.
  7. Rozsypcie na wierzchu kruszonkę.
  8. Pieczcie przez ok. 45 min w temp. 180 st. C.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: