Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)

Ciasto z truskawkami na maślance z pyszną migdałową kruszonką - najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na truskawki. Robi się właściwie samo!

Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy.

Zobacz także
leniwe ciasto drożdżowe

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?

Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami, kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki
  • 50 g tartych migdałów
  • truskawki ok. 500 g

Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami:

  1. Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie.
  2. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką.
  3. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki.
  4. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką.
  5. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego!

Truskawki – właściwości odżywcze

Truskawki zawierają nawet więcej witaminy C niż cytrusy. Bogate są także w witaminy z grupy B, a także A, E oraz fosfor, krzem, magnez, potas, żelazo, cynk i wapń. Owoce te wspomagają także spalanie tłuszczu, mają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają układ odpornościowy oraz niwelują ryzyko występowania nowotworów. Truskawki mogą (i powinny!) być więc jedzone przez wszystkich, także osoby na dietach redukcyjnych, diabetycy oraz osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Czytaj też:

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci
Adobe Stock
Newsy
Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci
Truskawki z balsamico to połączenie smaków wywodzące się z krajów śródziemnomorskich, które w Polsce jest jeszcze mało znane. Zapewniamy, że warto je wypróbować!

Truskawki z octem balsamicznym? Chociaż na pozór brzmi to zadziwiająco, to połączenie z pewnością pozytywnie was zaskoczy! Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico To wyjątkowo innowacyjne połączenie z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i waszych gości! Niekonwencjonalny miks octu balsamicznego ze słodkimi smakami często spotykane jest zwłaszcza u Włochów, którzy słyną z jednej z najlepszych kuchni na świecie… Składniki: 0,5 kg truskawek 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki pieprzu 0,5 garści mięty Przygotowanie: Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek, odsączcie.  Na patelni rozpuśćcie cukier z sokiem z cytryny. Po rozpuszczeniu cukru dorzućcie truskawki, ocet balsamiczny i pieprz. Całość wymieszajcie i podsmażcie 2-3 minuty na niewielkim ogniu – uważajcie jednak, aby truskawki nie straciły kształtu i nie rozpadły się do formy „dżemu”. Przełóżcie owoce do naczynia i zredukujcie sos, aż trochę zgęstnieje. Truskawki układajcie w pucharku i polewajcie sosem. Całość udekorujcie świeżej mięty. Można podawać na ciepło lub zimno.  Truskawki – właściwości Sezon na truskawki trwa relatywnie krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Owoce te są niezwykle korzystne dla zdrowia: bogate w witaminę C (nawet bardziej niż cytrusy!), witaminy z grupy B, A oraz E. W truskawkach znajdziecie także bardzo wiele pierwiastków: potas, wapń, magnez, fosfor czy krzem. Świeże truskawki polecane są wszystkim: także osobom na diecie redukcyjnej, diabetykom czy osobom podatnym na choroby sercowo-naczyniowe. Ich niskokaloryczna wartość energetyczna oraz dość niska zawartość cukru sprawiają, że truskawki można jeść praktycznie bez ograniczeń. Czytaj też:...

leniwe ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku
Macie w zamrażarce truskawki? Jeśli tak, to już połowa sukcesu za wami. To ciasto zrobi się praktycznie samo!

To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać. Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki. Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście? Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć. Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta. W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia. Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mleka Ćwierć szklanki oleju 70 dag mąki pszennej Szczypta soli 3 kropelki aromatu arakowego lub innego Mrożone truskawki lub inne owoce Składniki na kruszonkę: 10 dag wiórek kokosowych 15 dag miękkiego masła 10 dag mąki krupczatki 10 dag cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski. Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki. Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży. Dalej wsypcie do miski cukier. Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem. Wlejcie do mieszanki mleko i olej. Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu. Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski. Po wrzuceniu wszystkich...

Efektowne ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem. Podajcie je dziś do kawy SEO: Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Gotujmy.pl/Eli
Newsy
Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Super przepis na ciasto maślankowe z truskawkami. Pyszny sezonowy deser, który robi wrażenie na domownikach i gościach.

To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na wieniec na maślance z owocami Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne. Składniki na wieniec na maślance 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka maślanki 1 kostka margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g truskawek 300 g rabarbaru margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca. Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki . Zostawcie część truskawek do dekoracji. Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta. Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło. Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy. Pieczcie ciasto przez ok....

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...