Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy.

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami, kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

Kruszonka:

Zobacz także:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki
  • 50 g tartych migdałów
  • truskawki ok. 500 g

Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami:

  1. Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie.
  2. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką.
  3. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki.
  4. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką.
  5. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego!

Truskawki – właściwości odżywcze

Truskawki zawierają nawet więcej witaminy C niż cytrusy. Bogate są także w witaminy z grupy B, a także A, E oraz fosfor, krzem, magnez, potas, żelazo, cynk i wapń. Owoce te wspomagają także spalanie tłuszczu, mają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają układ odpornościowy oraz niwelują ryzyko występowania nowotworów. Truskawki mogą (i powinny!) być więc jedzone przez wszystkich, także osoby na dietach redukcyjnych, diabetycy oraz osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Czytaj też: