Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.
Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości.
Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis
Składniki na ciasto
- 340 g mąki pszennej typ 405
- 250 g masła
- 120 g cukru pudru
- 6 jaj
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 400 g truskawek
Składniki na krem
- 1-2 opakowania kremu do karpatki
Dodatkowo
- 300 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
- W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
- Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
- Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
- Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek.
- Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie.
- Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie mieszajcie, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawcie do ostygnięcia.
- Krem do karpatki przygotujcie według przepisu, który znajduje się na opakowaniu.
- Na ostudzone ciasto wyłóżcie krem i wygładźcie jego powierzchnię.
- Na wierzchu ułóżcie umyte i osuszone truskawki pokrojone w mniejsze kawałki.
- Na wierzch wylejcie delikatnie tężejącą galaretkę.
- Wstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko stężało.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: