Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc. 

Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości.

Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis

Składniki na ciasto

  • 340 g mąki pszennej typ 405
  • 250 g masła 
  • 120 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 400 g truskawek

Składniki na krem

  • 1-2 opakowania kremu do karpatki

Dodatkowo 

  • 300 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

  1. W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  2. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
  4. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
  5. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  6. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek.
  7. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie.
  8. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie mieszajcie, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawcie do ostygnięcia.
  9. Krem do karpatki przygotujcie według przepisu, który znajduje się na opakowaniu.
  10. Na ostudzone ciasto wyłóżcie krem i wygładźcie jego powierzchnię.
  11. Na wierzchu ułóżcie umyte i osuszone truskawki pokrojone w mniejsze kawałki.
  12. Na wierzch wylejcie delikatnie tężejącą galaretkę.
  13. Wstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko stężało.
  14. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: