Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. To dobry moment, żeby zastanowić się nad tegorocznymi świątecznymi potrawami. Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć jajek. To właśnie one stanowią główny i nieodzowny element Wielkanocy.

Jajka w laskowej skorupie

Już za 2 tygodnie święta. Czy szukaliście już pomysłów i inspiracji na jajka? Poza faszerowanymi jajkami, bez których po prostu nie ma wielkanocnego stołu, możecie również przygotować coś bardzo oryginalnego i zarazem pysznego. Co powiecie na jajka w smakowitej i chrupiącej laskowej skorupie?

Ale o co chodzi? Panierką są w tym przypadku pyszne, chrupiące i bardzo zdrowe zmielone orzechy laskowe. W połączeniu z ugotowanymi na twardo jajkami, smakują wprost genialnie.

Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki żółtego sera
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • Pieprz i sól morska do smaku
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
  • 1/2 szklanki sezamu do panierowania

Przygotowanie:

  1. Jajka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na twardo.
  2. Po wystudzeniu obieramy ze skorupek.
  3. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą oraz serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wlewamy zimne mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
  5. Tak uzyskaną masą należy obtoczyć każde jajko, a następnie zapanierować je w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.
  6. Jajka układamy na pergaminie w blaszce i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  7. Danie podajemy w formie przekąski na zimno.

Smacznego!