Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. To dobry moment, żeby zastanowić się nad tegorocznymi świątecznymi potrawami. Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć jajek. To właśnie one stanowią główny i nieodzowny element Wielkanocy.
Jajka w laskowej skorupie
Już za 2 tygodnie święta. Czy szukaliście już pomysłów i inspiracji na jajka? Poza faszerowanymi jajkami, bez których po prostu nie ma wielkanocnego stołu, możecie również przygotować coś bardzo oryginalnego i zarazem pysznego. Co powiecie na jajka w smakowitej i chrupiącej laskowej skorupie?
Ale o co chodzi? Panierką są w tym przypadku pyszne, chrupiące i bardzo zdrowe zmielone orzechy laskowe. W połączeniu z ugotowanymi na twardo jajkami, smakują wprost genialnie.
Zainteresowani? Czytajcie dalej!
Zobacz także:
Składniki:
- 4 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki żółtego sera
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- Pieprz i sól morska do smaku
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
- 1/2 szklanki sezamu do panierowania
Przygotowanie:
- Jajka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na twardo.
- Po wystudzeniu obieramy ze skorupek.
- W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą oraz serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
- Wlewamy zimne mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
- Tak uzyskaną masą należy obtoczyć każde jajko, a następnie zapanierować je w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.
- Jajka układamy na pergaminie w blaszce i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
- Danie podajemy w formie przekąski na zimno.
Smacznego!