jajka w laskowej skorupie
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na chrupiące panierowane jajka. 1 składnik zaskakuje, ale takie połączenie smakuje wprost genialnie

Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez jajek. To czas, gdy przygotowujemy je w każdej możliwej postaci – na twardo, z dodatkiem majonezu i szczypiorku, faszerowane a nawet panierowane. Co powiecie na jajka panierowane w takim nietypowym dodatku?

Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. To dobry moment, żeby zastanowić się nad tegorocznymi świątecznymi potrawami. Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć jajek. To właśnie one stanowią główny i nieodzowny element Wielkanocy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka w laskowej skorupie

Już za 2 tygodnie święta. Czy szukaliście już pomysłów i inspiracji na jajka? Poza faszerowanymi jajkami, bez których po prostu nie ma wielkanocnego stołu, możecie również przygotować coś bardzo oryginalnego i zarazem pysznego. Co powiecie na jajka w smakowitej i chrupiącej laskowej skorupie?

Ale o co chodzi? Panierką są w tym przypadku pyszne, chrupiące i bardzo zdrowe zmielone orzechy laskowe. W połączeniu z ugotowanymi na twardo jajkami, smakują wprost genialnie.

Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki żółtego sera
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • Pieprz i sól morska do smaku
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
  • 1/2 szklanki sezamu do panierowania

Przygotowanie:

  1. Jajka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na twardo.
  2. Po wystudzeniu obieramy ze skorupek.
  3. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą oraz serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wlewamy zimne mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
  5. Tak uzyskaną masą należy obtoczyć każde jajko, a następnie zapanierować je w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.
  6. Jajka układamy na pergaminie w blaszce i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  7. Danie podajemy w formie przekąski na zimno.

Smacznego!

nutella składniki
Adobe Stock
Newsy
Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut
Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości. Tradycyjny mazurek Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii. Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem. Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych. Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.  Szybki mazurek w 20 minut  Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania. Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.  Składniki: ½ opakowania suchych wafli prostokątnych 400 g masy kajmakowej z puszki ½ szklanki orzechów laskowych ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki nasion słonecznika ¼ szklanki płatków migdałowych 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego Przygotowanie: Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną...

Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Przygotujcie mazurek z tego przepisu! Zachwycicie domowników i gości!

Mazurki to bardzo tradycyjne, polskie ciasta. Są przygotowywane szczególnie na Wielkanoc. W wielu rodzinach to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Mazurki są bardzo słodkie, ale przede wszystkim strojne! Składają się zawsze z dwóch warstw: spodu z ciasta (najczęściej kruchego) i wierzchniej warstwy ze smakowej masy, na przykład masy kajmakowej, masy orzechowej albo marmolady.  Bardzo ważne jest też wykończenie mazurka. Dobrze jest strojnie go ozdobić, na przykład korzystając z różnych bakalii czy owoców. Poznajcie mazurek krówkowy, który jest świetnym pomysłem na dogodzenie domownikom i gościom.  Krówkowy mazurek wielkanocny Składniki na ciasto mazurka wielkanocnego 250 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru  200 g masła Jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę krówkową w mazurku  500 g krówek – cukierków. Powinny być bardzo miękkie 2 łyżki śmietanki 30% 50 g masła Dekoracja mazurka krówkowego Orzechy laskowe Płatki migdałowe Przygotowanie mazurka krówkowego Obydwie maki przesiejcie przez sito i umieśćcie na stolnicy. Wykopcie w mące mały dołek i umieśćcie tam jajka, żółtka i masło. Składniki ciasta siekajcie nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugniećcie rękami.  Starajcie się, żeby ciasto miało kontakt z waszymi rękami jak najkrócej.  Blaszkę posmarujcie masłem. Ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wytnijcie z niego pożądany format. Wyłóżcie ciasto na blaszkę. Resztę ciasta uformujcie w brzegi: wytnijcie dwa podłużne wałeczki i zaplećcie je razem. Wyłóżcie zaplatankę na blaszkę, na brzegach mazurka. Nakłujcie ciasto widelcem....

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Zaopatrujecie się w obrane orzechy w sklepie? Niepotrzebnie – można je obrać bez trudu w domu.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak i po co obierać orzechy ze skórki? Większość zjada je od razu po wyciągnięciu z łupiny – po co więc obierać? Powód jest prosty – gdy przyrządzacie desery lub ciasta z orzechami, które powinny wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie i efektownie, skórki orzechów w cieście mogą zepsuć cały efekt. Można kupić obrane orzechy w sklepie lub zrobić to samodzielnie. Jak obrać orzechy? Sprawdźcie te proste sposoby! Jak obrać orzechy włoskie? Orzechy włoskie są jednymi z najzdrowszych orzechów. Zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, dlatego orzechy te poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za rybami. Ponadto, jedzenie orzechów włoskich jest polecane w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe.   Bardzo często orzechy włoskie dodaje się do ciast , zwłaszcza ciężkich, kremowych tortów orzechowych. Obranie orzechów jest banalnie proste – wystarczy, że wysypiecie je na blaszkę i wstawicie na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie orzechy należy wsypać na ściereczkę i bardzo intensywnie pocierać – łupina zejdzie bez problemu! Jak obrać orzechy laskowe? Orzechy laskowe są przepyszne i świetnie pasują nie tylko do ciast, ale i ciasteczek owsianych czy klasycznej owsianki . Niestety, przez skórkę mają dość gorzki posmak. By się jej pozbyć, należy wsypać orzechy na suchą patelnię i uprażyć. W trakcie prażenia skórka zacznie pękać i schodzić. Po uprażeniu, podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, przesypcie orzechy na ściereczkę i pocierajcie, by pozbyć się wszystkich skórek. Możecie też włożyć je do rozgrzanego piekarnika, tak samo jak orzechy włoskie. Jak obrać migdały? Migdały obiera się...