Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci
oryginalnysmak.pl/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci

Pieczona brukselka jest chrupiąca i ma wspaniałą orzechową nutę. Wypróbujcie nasz przepis na pieczoną brukselkę z syropem klonowym, a przekonacie się, że brukselka może być naprawdę pyszna.

Jedni uwielbiają brukselkę, a dla innych jest to koszmar z dzieciństwa i na samą myśl o tym warzywie aż się wzdrygają. Autorka poniższego przepisu na pieczoną brukselkę przyznała, że sama nie przepadała nigdy za tym warzywem, dlatego wymyśliła wersję pieczoną, która smakuje o wiele lepiej:

Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa. Brukselka ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą. Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka.

Poznajcie świetny przepis na pieczoną brukselkę od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl – przygotowanie jest banalne i błyskawiczne, a brukselka świetnie smakuje! Ma chrupiącą skórkę, jest nieco słodka i świetnie będzie pasowała jako dodatek do mięsa.

Zobacz także
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczoną brukselkę

Do przygotowania pieczonej brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżej brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i obierzcie brukselki. Każdą przekrójcie na pół i wrzućcie je do miski.
  2. Wlejcie łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajcie sól, pieprz i wszystko wymieszajcie.

Przełóżcie brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Podczas pieczenia przemieszajcie warzywa. Pamiętajcie, że im większe brukselki, tym dłużej trzeba je piec. Smacznego!

Właściwości zdrowotne brukselki

Choć dla niektórych brukselka jest nie do przełknięcia, warto wiedzieć, że to warzywo pełne jest witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrze jest włączyć je do swojej diety.

W brukselce znajduje się m.in. błonnik, który reguluje procesy trawienne w organizmie, poprawia pracę jelit i jest pomocny przy dietach odchudzających. Ponadto brukselka, jako jedno z warzyw z rodziny krzyżowych, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie brukselki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, płuc, prostaty i żołądka. A zawarte w brukselce izotiocyjaniany pomagają usunąć z organizmu substancje rakotwórcze, a także obniżają ryzyko zawału serca.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

brukselka na zimno przepis
Adobe Stock
Newsy
Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę
Ugotowana al dente brukselka, schłodzona i podana z dodatkiem prostego sosu winegret to najsmaczniejszy sposób na to warzywo. Jeśli brukselka kojarzy się wam z koszmarem z dzieciństwa, ten przepis to zmieni. Nawrócił już niejednego sceptyka.

Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników! Jak gotować brukselkę? Brukselkę można: gotować w wodzie gotować na parze blanszować we wrzątku piec smażyć. Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa  zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru. Jak długo gotować brukselkę? Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni. Przepis na brukselkę na zimno Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Składniki: 500 g brukselki sól pieprz oliwa ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru) Sposób przygotowania Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą Przełóżcie do miski i posólcie Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny Rada:...

Brukselka
Flickr
Newsy
To warzywo budzi prawdziwy postrach. Jeden trik w mig odczaruje jego smak. Będziecie się nim zajadać
Brukselka na talerzu budzi niepokój nie tylko wśród dzieci. Wielu dorosłych także czuje awersję do tych małych kapustek. Wszystko przez ich gorycz.

Niepozorna krzyżówka jarmużu i zwykłej, białej kapusty głowiastej, czyli brukselka, ma swoje korzenie oczywiście w Belgii. Mało które warzywo budzi takie kontrowersje. Dlaczego jedni brukselki nie znoszą, a drudzy zajadają się nią w najlepsze? Jedni ją lubią, inni nie Odpowiedź na to pytanie może być dla niektórych zaskakująca. Mogłoby się wydawać, że chodzi o smakowe przyzwyczajenia z dzieciństwa, ale… To zły trop. Z brukselką sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Wasze upodobanie lub niechęć do tego warzywa bierze się z genów! W uproszczeniu można powiedzieć, że około połowa ludzkiej populacji ma zaburzone poczucie goryczy. Właśnie te osoby są mniej wrażliwe na nieco gorzkawy smak brukselek i jedzą je z uśmiechem na ustach. Sposób na gorycz Reszta to oczywiście osoby, które za brukselką nie przepadają. Mamy dla nich jednak dobrą wiadomość. Jeden trik spowoduje, że będziecie mogli delikatnie odczarować nieprzyjemny smak tego małego zielonego warzywa. Chodzi tu o sposób obróbki termicznej brukselki. Jej gorycz wzmaga długie gotowanie w wodzie. Lepiej wybrać szybkie smażenie na oleju lub gotowanie na parze. W ten sposób brukselka stanie się nieco delikatniejsza w smaku, a na pierwszy plan wybije się jej przepyszna słodycz! Brukselka to samo zdrowie Tę właśnie właściwość brukselki będziecie mogli wykorzystać w niektórych nietypowych przepisach. Takich jak na przykład naleśniki z brukselką. Brzmi nietypowo, prawda? Brukselka będzie doskonale komponowała się z serem pleśniowym i odrobiną oliwy. Jeżeli nie lubicie aż tak odważnych smaków, podsmażcie po prostu brukselkę z innymi warzywami.  Lista zdrowotnych walorów tych małych zielonych kapuste,k jest naprawdę długa. Brukselka zawiera dużo błonnika,...

Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Adobe Stock
Newsy
Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Gołąbki inaczej mogą być podane z brukselką zamiast kapusty. Nie musicie ich nadziewać ani zwijać!

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia.  Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty! Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych. Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane , a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania. Przepis na gołąbki z brukselki To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut! Składniki:  80 g ryżu (brązowego lub parboiled) 200 g przecieru pomidorowego 200 g brukselek 150 g zmielonego mięsa z kurczaka Pół cebuli Łyżeczka oliwy Pół szklanki bulionu Pół szklanki wody Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie: Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę. Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut. Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem.  Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej. Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania.  Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego! Brukselka – właściwości odżywcze Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko...

Pieczona ciecierzyca
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Zdrowsza od czipsów i obłędnie smaczna przekąska z taniego składnika, który masz w domu. Twoje dzieci ją pokochają! 
Szukacie smacznej i zdrowej przekąski? Pieczona ciecierzyca z przyprawami to będzie dla was świetne rozwiązanie.

Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii. Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków. Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów. „Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha! Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu! W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę: Składniki: 20 dag ciecierzycy gotowanej Oliwa z oliwek Sól i pieprz Czosnek granulowany Papryka słodka w proszku Chilli w proszku Zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej. Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia. Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę. Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z...