Jedni uwielbiają brukselkę, a dla innych jest to koszmar z dzieciństwa i na samą myśl o tym warzywie aż się wzdrygają. Autorka poniższego przepisu na pieczoną brukselkę przyznała, że sama nie przepadała nigdy za tym warzywem, dlatego wymyśliła wersję pieczoną, która smakuje o wiele lepiej:

Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa. Brukselka ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą. Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka.

Poznajcie świetny przepis na pieczoną brukselkę od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl – przygotowanie jest banalne i błyskawiczne, a brukselka świetnie smakuje! Ma chrupiącą skórkę, jest nieco słodka i świetnie będzie pasowała jako dodatek do mięsa.

Przepis na pieczoną brukselkę

Do przygotowania pieczonej brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżej brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i obierzcie brukselki. Każdą przekrójcie na pół i wrzućcie je do miski.
  2. Wlejcie łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajcie sól, pieprz i wszystko wymieszajcie.

Przełóżcie brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Podczas pieczenia przemieszajcie warzywa. Pamiętajcie, że im większe brukselki, tym dłużej trzeba je piec. Smacznego!

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne brukselki

Choć dla niektórych brukselka jest nie do przełknięcia, warto wiedzieć, że to warzywo pełne jest witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrze jest włączyć je do swojej diety.

W brukselce znajduje się m.in. błonnik, który reguluje procesy trawienne w organizmie, poprawia pracę jelit i jest pomocny przy dietach odchudzających. Ponadto brukselka, jako jedno z warzyw z rodziny krzyżowych, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie brukselki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, płuc, prostaty i żołądka. A zawarte w brukselce izotiocyjaniany pomagają usunąć z organizmu substancje rakotwórcze, a także obniżają ryzyko zawału serca.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: