Jedni uwielbiają brukselkę, a dla innych jest to koszmar z dzieciństwa i na samą myśl o tym warzywie aż się wzdrygają. Autorka poniższego przepisu na pieczoną brukselkę przyznała, że sama nie przepadała nigdy za tym warzywem, dlatego wymyśliła wersję pieczoną, która smakuje o wiele lepiej:
Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa. Brukselka ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą. Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka.
Poznajcie świetny przepis na pieczoną brukselkę od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl – przygotowanie jest banalne i błyskawiczne, a brukselka świetnie smakuje! Ma chrupiącą skórkę, jest nieco słodka i świetnie będzie pasowała jako dodatek do mięsa.
Przepis na pieczoną brukselkę
Do przygotowania pieczonej brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
- Pół kilograma świeżej brukselki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie i obierzcie brukselki. Każdą przekrójcie na pół i wrzućcie je do miski.
- Wlejcie łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajcie sól, pieprz i wszystko wymieszajcie.
Przełóżcie brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Podczas pieczenia przemieszajcie warzywa. Pamiętajcie, że im większe brukselki, tym dłużej trzeba je piec. Smacznego!
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne brukselki
Choć dla niektórych brukselka jest nie do przełknięcia, warto wiedzieć, że to warzywo pełne jest witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrze jest włączyć je do swojej diety.
W brukselce znajduje się m.in. błonnik, który reguluje procesy trawienne w organizmie, poprawia pracę jelit i jest pomocny przy dietach odchudzających. Ponadto brukselka, jako jedno z warzyw z rodziny krzyżowych, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie brukselki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, płuc, prostaty i żołądka. A zawarte w brukselce izotiocyjaniany pomagają usunąć z organizmu substancje rakotwórcze, a także obniżają ryzyko zawału serca.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: