Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci
oryginalnysmak.pl/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci

Pieczona brukselka jest chrupiąca i ma wspaniałą orzechową nutę. Wypróbujcie nasz przepis na pieczoną brukselkę z syropem klonowym, a przekonacie się, że brukselka może być naprawdę pyszna.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 26, 2021

Jedni uwielbiają brukselkę, a dla innych jest to koszmar z dzieciństwa i na samą myśl o tym warzywie aż się wzdrygają. Autorka poniższego przepisu na pieczoną brukselkę przyznała, że sama nie przepadała nigdy za tym warzywem, dlatego wymyśliła wersję pieczoną, która smakuje o wiele lepiej:

Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa. Brukselka ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą. Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka.

Poznajcie świetny przepis na pieczoną brukselkę od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl – przygotowanie jest banalne i błyskawiczne, a brukselka świetnie smakuje! Ma chrupiącą skórkę, jest nieco słodka i świetnie będzie pasowała jako dodatek do mięsa.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pieczoną brukselkę

Do przygotowania pieczonej brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Pół kilograma świeżej brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i obierzcie brukselki. Każdą przekrójcie na pół i wrzućcie je do miski.
  2. Wlejcie łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajcie sól, pieprz i wszystko wymieszajcie.

Przełóżcie brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Podczas pieczenia przemieszajcie warzywa. Pamiętajcie, że im większe brukselki, tym dłużej trzeba je piec. Smacznego!

Właściwości zdrowotne brukselki

Choć dla niektórych brukselka jest nie do przełknięcia, warto wiedzieć, że to warzywo pełne jest witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrze jest włączyć je do swojej diety.

W brukselce znajduje się m.in. błonnik, który reguluje procesy trawienne w organizmie, poprawia pracę jelit i jest pomocny przy dietach odchudzających. Ponadto brukselka, jako jedno z warzyw z rodziny krzyżowych, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie brukselki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, płuc, prostaty i żołądka. A zawarte w brukselce izotiocyjaniany pomagają usunąć z organizmu substancje rakotwórcze, a także obniżają ryzyko zawału serca.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze