Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!

Nie od dziś wiadomo, że na upał najlepszy na obiad jest oczywiście chłodnik. Ten oto prosty przepis z bezowymi piankami zachwyci nie jedno podniebienie. Jest przepyszny!

Pamiętacie zupę nic? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej?

Mamy sezon na truskawki. Ceny tych owoców nareszcie spadają, a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni

Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji!

Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu.

Zobacz także
Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu

Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu

Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic

Składniki:

  • 1 kg świeżego arbuza
  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22%
  • 1 łyżka miodu
  • Świeża mięta do dekoracji
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • Pół litra mleka
  • Opcjonalnie - pół laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go  pestek.
  2. Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek.
  3. Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus.
  4. Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru.
  5. Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii.
  6. Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką.
  7. Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony.
  8. Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia.
  9. Mus-chłodnik wlejcie do głębokich talerzy.
  10. Połóżcie na każdej porcji pianki i przyozdobcie danie świeżymi liśćmi mięty.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Chia z owocami sezonowymi to deser bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można sobie pozwolić na niego nawet na diecie!

Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy. Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser. Składniki: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego Mus rabarbarowy: 2 łodygi rabarbaru ¼ szklanki wody ¼ szklanki cukru Masa truskawkowa: 250 g truskawek 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut....

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...

Przepis na zupę „nic”. Pamiętacie ten słodki przebój epoki PRL-u?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę „nic”. Ten słodki przebój epoki PRL-u będzie pożywniejszy z dodatkiem 1 produktu
Zupa „nic” to przepyszne i słodkie wspomnienie młodzieńczych lat dla wielu Polaków. Od zmiany systemu minęło już ładnych parę lat, ale do dziś ślinka cieknie na myśl o tym mleczno-jajecznym rarytasie.

To były czasy… Na sklepowych półkach świeciło pustkami, a panie domu robiły wszystko co w ich mocy, by zaspokoić głód słodkich przysmaków u domowników. Miały na to kilka patentów. Na przykład przygotowując takie kulinarne cuda z innej galaktyki jak słynna zupa „nic”. Przepis na ten niezwykły deser przypomniała jedna z naszych czytelniczek, Marta1986. Nic tylko przeczytać, przypomnieć sobie i zaraz zabierać się do pracy! Dzieciaki będą wniebowzięte. By deser był nieco bardziej pożywny, polecamy podawanie go z odrobiną ugotowanego ryżu. Przepis na zupę „nic” Składniki: Ok. pół litra mleka 10 dag ryżu 3 łyżeczki cukru 2 jajka Cukier waniliowy Przygotowanie: Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą. Gotujcie ryż pod przykryciem na maleńkim ogniu, aż wchłonie całą wodę. Gotujący się ryż śmiało można lekko posolić – ryż nie będzie słony, a za to nieco smaczniejszy. Oddzielcie żółtka od jajek. Ubijcie białka mikserem z dodatkiem cukru na sztywną pianę jak na bezy. Ugotujcie mleko z cukrem waniliowym w garnku. Kiedy mleko się ugotuje, zmniejszcie ogień i układajcie białko łyżkami na powierzchni. Po chwili postarajcie się przewrócić ścinające się „chmurki” na drugą stronę. Kiedy białka się zetną, ściągajcie je z garnka do talerzy. Zdejmijcie mleko z ognia i dodajcie do niego żółtka jaj. Wymieszajcie całość razem. Do talerzy nałóżcie po porcji ryżu, zalejcie go mlekiem z żółtkami, a na koniec włóżcie do talerza chmurki z białek. Gotowe! Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Zupa „nic” to nie jedyny wspaniały deser z czasów PRL-owskiej gospodarki niedoboru. Sprytne gospodynie domowe stawały na głowie, by przychylić nieba...

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
AdobeStock
Newsy
Dieta truskawkowa na dobrą cerę i mocne włosy. Zda egzamin pod jednym warunkiem
Dieta truskawkowa to sposób na szybkie zrzucenie kilogramów i nasycenie organizmu witaminami. Ale uwaga – nie można jej stosować zbyt długo!

Jedzenie samych truskawek dla niektórych może wydawać się spełnieniem marzeń. Tego rodzaju dieta może być niezwykle skuteczna i pozwoli szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy. Truskawki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie ok. 30 kcal w 100 g), zawierają też dość niewielkie ilości cukru. Truskawki – właściwości i korzyści dla zdrowia Owoce te bogate są w: Witaminę C Witaminę A Witaminę K Witaminę E Potas Wapń Magnes Fosfor Kwas foliowy Wspomagają pracę mózgu, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także zawierają znaczące ilości przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się. Mogą także niwelować ryzyko występowania nowotworów.  Dieta truskawkowa – zasady Dietę truskawkową można stosować maksymalnie przez 4 dni – jest to jadłospis deficytowy, a także rodzaj monodiety, która opiera się głównie na jednym składniku. Chociaż może ona służyć jako detoks i sposób na szybką utratę kilogramów, nie należy przeciągać tego sposobu żywienia, jeśli nie chcecie narazić się na deficyty składników odżywczych i witamin. Jeśli jednak menu zostanie ułożone w sposób przemyślany, w 4 dni detoksu możecie stracić na 2 kg. Co jeść na diecie truskawkowej? Śniadanie: Pół szklanki truskawek z chudym jogurtem oraz łyżką płatków owsianych. Składniki można zblendować lub jeść oddzielnie. Obiad: Zupa truskawkowa z makaronem + niskokaloryczne, bogate w białko danie np. gotowana pierś z kurczaka i ryż. Do obiadu można dodać także surówkę z truskawek oraz niewielką ilość mozzarelli. Kolacja : Koktajl ze zblendowanych truskawek z łyżką miodu. Czego nie wolno robić na diecie truskawkowej?  Absolutnie nie wolno łączyć truskawek z...