Pamiętacie zupę nic? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej?

Mamy sezon na truskawki. Ceny tych owoców nareszcie spadają, a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic.

Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni

Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji!

Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu.

Zobacz także:

Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic

Składniki:

  • 1 kg świeżego arbuza
  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22%
  • 1 łyżka miodu
  • Świeża mięta do dekoracji
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • Pół litra mleka
  • Opcjonalnie - pół laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go  pestek.
  2. Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek.
  3. Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus.
  4. Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru.
  5. Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii.
  6. Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką.
  7. Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony.
  8. Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia.
  9. Mus-chłodnik wlejcie do głębokich talerzy.
  10. Połóżcie na każdej porcji pianki i przyozdobcie danie świeżymi liśćmi mięty.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl