Pamiętacie zupę nic? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej?
Mamy sezon na truskawki. Ceny tych owoców nareszcie spadają, a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic.
Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni
Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji!
Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu.
Zobacz także:
Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic
Składniki:
- 1 kg świeżego arbuza
- 1 szklanka truskawek
- 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22%
- 1 łyżka miodu
- Świeża mięta do dekoracji
- 1 białko
- 2 łyżki cukru
- Pół litra mleka
- Opcjonalnie - pół laski wanilii
Przygotowanie:
- Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go pestek.
- Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek.
- Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus.
- Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru.
- Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii.
- Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką.
- Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony.
- Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia.
- Mus-chłodnik wlejcie do głębokich talerzy.
- Połóżcie na każdej porcji pianki i przyozdobcie danie świeżymi liśćmi mięty.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl