Klasyczny chłodnik najczęściej kojarzy się z intensywnym różowym kolorem i smakiem czerwonego barszczu. Chłodnik z botwinki lub taki przygotowywany „na szybko” z pomocą koncentratu barszczu to absolutny letni klasyk kuchni polskiej. Na ogół dodaje się do niego pokrojone ogórki, buraczki, rzodkiew i duże ilości koperku, a także jajko na twardo.
Chłodnik jednak nie musi być nudny – możecie przygotować jego różne odmiany, które z pewnością przyniosą ulgę waszej rodzinie w dni, kiedy temperatura przekroczy 25 stopni. Zupa ta jest wyjątkowo szybka i prosta w przygotowaniu i nie wymaga gotowania, dlatego sprawdzi się także na wyjazdach bądź w miejscach, gdzie nie macie dostępu do kuchenki.
Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty
To wyjątkowo orzeźwiająca i znacznie lżejsza receptura niż tradycyjny chłodnik. Poniższa propozycja nie jest serwowana z jajem (które dla niektórych może być ciężkostrawne). Łatwo także stworzyć z niej wersję wegańską, jeśli tylko zastąpicie mleczny jogurt naturalny zamiennikiem (np. na bazie mleka sojowego, ryżowego czy też innego).
Składniki:
- jogurt naturalny (40 dag)
- 3 średnie pomidory
- 2 ogórki zielone
- kilka listków mięty
- koperek zielony (według uznania)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie pomidory i miętę bardzo dokładnie zmiksujcie w blenderze.
- Ogórki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekajcie.
- Do jogurtu dodajcie zmiksowane pomidory z miętą, starte ogórki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie i przyprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik wstawcie do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podawajcie zimny.
- Porada: miętę możecie dodać w ilości według własnego uznania.
Czy chłodnik jest zdrowy?
Danie to jest bardzo niskokaloryczne, dlatego może być spożywane bez obaw także przez osoby na diecie odchudzającej. Dzięki jogurtowi bogatemu w białko oraz dużej ilości warzyw i ziół – chłodnik pomidorowo-ogórkowy to prawdziwa bomba witaminowa!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: