Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki. Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka.

Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu. Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki, rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo?

Przepis na chłodnik litewski

Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 ogórek zielony
  • 3 jajka,
  • szczypior
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki.
  2. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki.
  3. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę.
  4. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Botwinkę i szczypior siekamy.
  6. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  8. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: