Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy

Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu

Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!
Anna Borkowska
maj 28, 2021

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki. Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka.

Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu. Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki, rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chłodnik litewski

Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej!

Zobacz także

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 ogórek zielony
  • 3 jajka,
  • szczypior
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki.
  2. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki.
  3. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę.
  4. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Botwinkę i szczypior siekamy.
  6. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  8. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze
Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.
Magdalena Kieblesz
grudzień 15, 2020

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Przeczytaj
Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Z zakwasem czy bez? Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj
szarlotka
Pixabay
Newsy Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Przeczytaj