Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi
AdobeStock
Newsy

Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi

Poznajcie przepis na bałkański przysmak – burek. To mięciutkie, listkujące ciasto filo z farszem szpinakowo-serowym. Burek dosłownie rozpływa się w ustach!

Burek to bałkański przysmak, który można kupić praktycznie w każdej bałkańskiej piekarni. Najczęściej podawany jest z serem, ale można kupić go też w wersji z farszem mięsnym lub warzywnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować burek z różnymi rodzajami farszu, tak samo jak w przypadku pierogów. By dostać przepis na burek, najlepiej udać się do bałkańskiej gospodyni domowej. Przepis na to nadziewane ciasto (podobne do faszerowanego ciasta francuskiego) jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Prezentujemy wam sprawdzony przepis na pyszny nadziewany burek z farszem serowo-szpinakowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Burek: przepis na bałkańskie nadziewane ciasto

Najtrudniejsze w burku jest zrobienie ciasta filo. Niżej podajemy dokładny przepis, jeśli chcecie je zrobić od podstaw. Możecie jednak kupić już gotowe ciasto filo w supermarketach Auchan, Kaufland, Leclerc. Pojawia się też w Lidlu i Biedronce. 

Składniki na ciasto filo do burka

  • 500 g mąki pszennej o niskim typie, maks. 500
  • Szklanka ciepłej wody
  • Jajko
  • 400 g masła
  • Łyżeczka soli

Farsz serowo-szpinakowy:

  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 200 g twarogu
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
Zobacz także
Paszteciki z farszem

Smakują na ciepło i na zimno. Bajecznie pyszne i chrupiące paszteciki z przepisu babci

przekąski z ciasta francuskiego

Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego do zrobienia w 15 minut. Smaku nadaje sekretny składnik

Przygotowanie farszu szpinakowego do burka

  1. Fetę i twaróg pokruszcie.
  2. Szpinak podsmażcie w garnku, dodacie do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Dodajcie do farszu sery i wymieszajcie do połączenia się.

Przygotowanie ciasta filo do burka

  1. W wysypanej na stolnicę mąki zróbcie dołek i dodajcie do niego jajko i łyżeczkę soli.
  2. Dolejcie ostrożnie wodę.
  3. Mieszajcie składniki razem, by uzyskać klejącą masę. Możecie zrobić też ciasto w mikserze.
  4. Podzielcie ciasto na kulki o wadze ok. 60 g każda. Odstawcie ciasto na minimum 20 minut.
  5. Rozpuśćcie masło w rondlu lub mikrofali.
  6. Każdą kulkę ciasta rozwałkujcie na cienki placek.
  7. Stolnicę posypcie mąką ziemniaczaną. Upewnijcie się, że placki są rozwałkowane bardzo cienko.
  8. Na dużym talerzu posypanym skrobią ziemniaczaną wyłóżcie pierwszy placek. Posmarujcie go rozpuszczonym masłem.
  9. Wyłóżcie na kolejnym placku następny i powtórzcie czynność, aż zużyjecie ok. ¾ kulek.
  10. Wysmarujcie okrągłą blachę masłem. Przełóżcie na nią krążki ciasta wysmarowane masłem.
  11. Pozostałe kulki ciasta rozwałkujcie podobnie i połączcie w ten sam sposób. Stworzycie wierzchnią warstwę ciasta.
  12. Wyłóżcie na kawałku ciasta, który jest na blaszce farsz.
  13. Przykryjcie farsz wierzchem ciasta. Posmarujcie ciasto z wierzchu masłem.
  14. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 30 minut.

Czytaj także:

 

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?
Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos. Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach” Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić. Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 200 ml ciepłej wody Składniki na farsz litewski 1 szklanka białego sera 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Składniki na zielony sos do pierogów: 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 ml jogurtu 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sok z cytryny do smaku Cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju. Do twarogu...

Te zielone wiosenne naleśniki wyglądają i smakują obłędnie. Prawdziwy kulinarny hit! SEO: Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Ciekawy pomysł na naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Prawdziwy kulinarny hit
Zielone naleśniki to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego popularnego dania. Swój kolor zawdzięczają zdrowemu dodatkowi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami . Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników. Przepis na zielone naleśniki Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują. Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem 100 g świeżego szpinaku 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) duża szczypta soli szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz twarożkowy 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku sól ziołowa do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę . Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie. Usmażcie naleśniki , starając się zużywać do nich jak najmniej oleju. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą,...

makaron przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy domowy makaron do rosołu - taki sam robiła wam babcia
Ten domowy makaron w kształcie cienkich tasiemek idealnie sprawdzi się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników! Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski!

Choć makaron można kupić w każdym sklepie, przyrządzony samodzielnie w domu nie ma sobie równych. Receptura jest tak prosta, że kiedy ją przeczytacie sami zaczniecie się zastanawiać, dlaczego dotąd traciliście pieniądze na tego typu gotowe produkty.  Przepis na domowy makaron Składniki 500 gramów mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka soli Przygotowanie W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie używając do tego na przykład widelca. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej kulki ciasta. Tak przygotowane ciasto podzielcie na porcje, rozwałkujcie partiami na bardzo cienkie placki i odstawcie na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia. Po upływie tego czasu każdy placek zwińcie w rulon i pokrójcie w cienkie paski (jeśli za bardzo się sklejają podsypcie mąką). Rozwińcie powstałe tasiemki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć dodajcie sól, trochę oleju, a następnie makaron. Gotujcie przez kilka minut (w zależności od grubości makaronu może to być 3-10 minut). Po upływie tego czasu odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę
Pycha! Połączenie białego sera i botwiny cudownie sprawdza się jako farsz do pierogów. Do tego są one lekko różowe, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi!

Pierogi ruskie , to dość ciężkie, typowo zimowe, danie. Pierogi z kapustą i grzybami jada się w Wigilię , a letnia odsłona pierogów to przecież te z truskawkami lub jagodami. Jaka jest zatem wiosenna wersja pierogów? Na przykład ta, z sezonową botwiną i białym serem. To pozornie proste połączenie doskonale się uzupełnia. Przepis na pierogi z białym serem i botwinką Są podobne do tradycyjnych pierogów z serem, ale dzięki dodatkowi botwinki smakują o wiele ciekawiej i wyglądają przepięknie. Składniki na pierogi z botwinką 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła Szczypta soli Składniki na farsz 250 g półtłustego sera 200 botwiny (liści raz małych łodyżek) Jajko Sól Pieprz Przygotowanie pierogów z botwinką Przygotujcie farsz do pierogów. Umyjcie botwinkę. Pokrójcie botwinę. Zalejcie botwinę wodą i ugotujcie ją. Ostudźcie lekko i odcedźcie na sicie. Ser rozgniećcie widelcem. Dodajcie jajko i ugotowaną botwinkę. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem. Przygotujcie ciasto. W misce wymieszajcie mąkę i szczyptę soli. W gorącej wodzie rozpuśćcie masło i wlejcie do mąki. Wymieszajcie wszystko porządnie łyżka. Zawartość miski przełóżcie na stolnicę. Zagniećcie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką. Odstawcie ciasto na ok. 30 minut. Rozwałkujcie ciasto na płaski placek. Wykrójcie koła o średnicy ok. 10 cm. Na każde koło nałóżcie ok. łyżki farszu. Zlepcie pierogi. Brzegi pierogów zlepcie w dłoniach lub dociśnijcie widelcem, by powstały wzorki . Zagotujcie w dużym garnku wodę. Posólcie wodę i włóżcie do niej pierogi partiami. Poczekajcie, aż pierogi wypłyną i gotujcie jeszcze 4-5 minut od wypłynięcia....