Burek to bałkański przysmak, który można kupić praktycznie w każdej bałkańskiej piekarni. Najczęściej podawany jest z serem, ale można kupić go też w wersji z farszem mięsnym lub warzywnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować burek z różnymi rodzajami farszu, tak samo jak w przypadku pierogów. By dostać przepis na burek, najlepiej udać się do bałkańskiej gospodyni domowej. Przepis na to nadziewane ciasto (podobne do faszerowanego ciasta francuskiego) jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Prezentujemy wam sprawdzony przepis na pyszny nadziewany burek z farszem serowo-szpinakowym.
Burek: przepis na bałkańskie nadziewane ciasto
Najtrudniejsze w burku jest zrobienie ciasta filo. Niżej podajemy dokładny przepis, jeśli chcecie je zrobić od podstaw. Możecie jednak kupić już gotowe ciasto filo w supermarketach Auchan, Kaufland, Leclerc. Pojawia się też w Lidlu i Biedronce.
Składniki na ciasto filo do burka
- 500 g mąki pszennej o niskim typie, maks. 500
- Szklanka ciepłej wody
- Jajko
- 400 g masła
- Łyżeczka soli
Farsz serowo-szpinakowy:
- 100 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera feta
- 200 g twarogu
- Kilka ząbków czosnku
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Przygotowanie farszu szpinakowego do burka
- Fetę i twaróg pokruszcie.
- Szpinak podsmażcie w garnku, dodacie do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodajcie do farszu sery i wymieszajcie do połączenia się.
Przygotowanie ciasta filo do burka
- W wysypanej na stolnicę mąki zróbcie dołek i dodajcie do niego jajko i łyżeczkę soli.
- Dolejcie ostrożnie wodę.
- Mieszajcie składniki razem, by uzyskać klejącą masę. Możecie zrobić też ciasto w mikserze.
- Podzielcie ciasto na kulki o wadze ok. 60 g każda. Odstawcie ciasto na minimum 20 minut.
- Rozpuśćcie masło w rondlu lub mikrofali.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkujcie na cienki placek.
- Stolnicę posypcie mąką ziemniaczaną. Upewnijcie się, że placki są rozwałkowane bardzo cienko.
- Na dużym talerzu posypanym skrobią ziemniaczaną wyłóżcie pierwszy placek. Posmarujcie go rozpuszczonym masłem.
- Wyłóżcie na kolejnym placku następny i powtórzcie czynność, aż zużyjecie ok. ¾ kulek.
- Wysmarujcie okrągłą blachę masłem. Przełóżcie na nią krążki ciasta wysmarowane masłem.
- Pozostałe kulki ciasta rozwałkujcie podobnie i połączcie w ten sam sposób. Stworzycie wierzchnią warstwę ciasta.
- Wyłóżcie na kawałku ciasta, który jest na blaszce farsz.
- Przykryjcie farsz wierzchem ciasta. Posmarujcie ciasto z wierzchu masłem.
- Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 30 minut.
Czytaj także:
- Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
- Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe
- Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad