Burek to bałkański przysmak, który można kupić praktycznie w każdej bałkańskiej piekarni. Najczęściej podawany jest z serem, ale można kupić go też w wersji z farszem mięsnym lub warzywnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować burek z różnymi rodzajami farszu, tak samo jak w przypadku pierogów. By dostać przepis na burek, najlepiej udać się do bałkańskiej gospodyni domowej. Przepis na to nadziewane ciasto (podobne do faszerowanego ciasta francuskiego) jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Prezentujemy wam sprawdzony przepis na pyszny nadziewany burek z farszem serowo-szpinakowym.

Burek: przepis na bałkańskie nadziewane ciasto

Najtrudniejsze w burku jest zrobienie ciasta filo. Niżej podajemy dokładny przepis, jeśli chcecie je zrobić od podstaw. Możecie jednak kupić już gotowe ciasto filo w supermarketach Auchan, Kaufland, Leclerc. Pojawia się też w Lidlu i Biedronce. 

Składniki na ciasto filo do burka

  • 500 g mąki pszennej o niskim typie, maks. 500
  • Szklanka ciepłej wody
  • Jajko
  • 400 g masła
  • Łyżeczka soli

Farsz serowo-szpinakowy:

  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 200 g twarogu
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie farszu szpinakowego do burka

  1. Fetę i twaróg pokruszcie.
  2. Szpinak podsmażcie w garnku, dodacie do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Dodajcie do farszu sery i wymieszajcie do połączenia się.

Przygotowanie ciasta filo do burka

  1. W wysypanej na stolnicę mąki zróbcie dołek i dodajcie do niego jajko i łyżeczkę soli.
  2. Dolejcie ostrożnie wodę.
  3. Mieszajcie składniki razem, by uzyskać klejącą masę. Możecie zrobić też ciasto w mikserze.
  4. Podzielcie ciasto na kulki o wadze ok. 60 g każda. Odstawcie ciasto na minimum 20 minut.
  5. Rozpuśćcie masło w rondlu lub mikrofali.
  6. Każdą kulkę ciasta rozwałkujcie na cienki placek.
  7. Stolnicę posypcie mąką ziemniaczaną. Upewnijcie się, że placki są rozwałkowane bardzo cienko.
  8. Na dużym talerzu posypanym skrobią ziemniaczaną wyłóżcie pierwszy placek. Posmarujcie go rozpuszczonym masłem.
  9. Wyłóżcie na kolejnym placku następny i powtórzcie czynność, aż zużyjecie ok. ¾ kulek.
  10. Wysmarujcie okrągłą blachę masłem. Przełóżcie na nią krążki ciasta wysmarowane masłem.
  11. Pozostałe kulki ciasta rozwałkujcie podobnie i połączcie w ten sam sposób. Stworzycie wierzchnią warstwę ciasta.
  12. Wyłóżcie na kawałku ciasta, który jest na blaszce farsz.
  13. Przykryjcie farsz wierzchem ciasta. Posmarujcie ciasto z wierzchu masłem.
  14. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 30 minut.

Czytaj także:

 

Zobacz także: