Bryzol wołowy to banalne w przyrządzeniu danie, składające się zaledwie z kilku składników. Najważniejsze jest jednak mięso. Powinno być odpowiednio tłuste i właściwie przygotowane. Wołowinę należy zmielić na większych oczkach maszynki do mielenia, a nie, jak robi to część osób, cienko pokroić. Zmielenie gwarantuje świetną konsystencję, soczystość w środku, zaś z wierzchu idealną chrupkość. Bryzol podany z podsmażonymi pieczarkami to niebo dla podniebienia.
Przepis na bryzol wołowy z pieczarkami
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- ⅓ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 2 średnie cebule
- 200 g pieczarek
- 4 łyżki oleju do smażenia
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Mięso wołowe dokładnie zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na dużych oczkach.
- Do zmielonej wołowiny wbijcie jajko oraz dodajcie sól i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Część mąki pszennej rozsypcie równomiernie na rozłożonym papierze do pieczenia.
- Masę mięsną podzielcie na osiem równych części. Każdą z nich uformujcie na kształt orzecha włoskiego.
- Kulki z mięsa układajcie na papierze do pieczenia, a później z góry posypcie je pozostałą mąką.
- Suchą dłonią rozpłaszczcie mięso na jak najcieńsze placki.
- Na patelni rozgrzejcie olej.
- Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, na dłoń przełóżcie bryzol i odklejcie papier. Placek delikatnie ułóżcie na patelni.
- Bryzole smażcie na rumiano z obu stron nie dłużej niż 30 sekund na każdą z nich.
- Usmażone bryzole układajcie na talerzu.
- Cebule obierzcie z łupinek i posiekajcie je w drobne piórka.
- Na patelni rozgrzejcie cztery łyżki oleju, a później dodajcie cebulę. Smażcie ją do zarumienienia.
- Pieczarki umyjcie, drobno pokrójcie, a później dodajcie do podsmażonej cebuli. Gdy składniki będą gotowe, przyprawcie je cukrem trzcinowym oraz słodką mieloną papryką.
- Bryzole wołowe podawajcie razem z gniecionymi ziemniakami oraz podsmażoną cebulką z pieczarkami. Smacznego!
W czasach PRL w restauracjach największą popularnością cieszył się właśnie bryzol wołowy z pieczarkami. Z tego okresu pochodzą też takie potrawy jak zimne nóżki, schabowe z mortadeli, czy deser w postaci bloku czekoladowego. Może macie ochotę na kulinarne wspominki?
Czytaj także: