Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa

Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysł na botwinkę

Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów:

Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną, ponieważ to dwie różne rzeczy!

Zobacz także

Przepis na botwinkę z jajkiem

Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 pęczki botwiny
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • Pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 5 jajek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo.
  2. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno.
  3. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała!
  4. Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru.
  5. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili wymieszajcie z połową szklanki śmietany. Powoli wlewajcie do zupy, cały czas mieszając.
  6. Koperek umyjcie i posiekajcie.
  7. Doprawcie zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajcie posiekany koperek.

I gotowe! Podawajcie botwinkę z gotowanymi jajkami oraz młodymi ziemniakami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

Przeczytaj
Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Z zakwasem czy bez? Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by...

Przeczytaj
Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów. Przyjemny smak Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych. Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb.  Śledziowe wartości odżywcze Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci. Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej.  Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich. Przepis na zupę śledziową Składniki: 3 płaty śledzia solonego 2 cebule ½ l śmietany 4 ziemniaki koperek Składniki na zalewę: 3 szklanki wrzątku ½ szklanki octu 10 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 3 liście...

Przeczytaj
Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.
Magdalena Kieblesz
grudzień 15, 2020

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Przeczytaj