Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć!

Pomysł na botwinkę

Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów:

Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną, ponieważ to dwie różne rzeczy!

Przepis na botwinkę z jajkiem

Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 pęczki botwiny
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • Pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 5 jajek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo.
  2. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno.
  3. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała!
  4. Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru.
  5. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili wymieszajcie z połową szklanki śmietany. Powoli wlewajcie do zupy, cały czas mieszając.
  6. Koperek umyjcie i posiekajcie.
  7. Doprawcie zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajcie posiekany koperek.

I gotowe! Podawajcie botwinkę z gotowanymi jajkami oraz młodymi ziemniakami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: