Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa

Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysł na botwinkę

Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów:

Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną, ponieważ to dwie różne rzeczy!

Zobacz także
Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny

Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku

Przepis na botwinkę z jajkiem

Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 pęczki botwiny
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • Pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 5 jajek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo.
  2. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno.
  3. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała!
  4. Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru.
  5. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili wymieszajcie z połową szklanki śmietany. Powoli wlewajcie do zupy, cały czas mieszając.
  6. Koperek umyjcie i posiekajcie.
  7. Doprawcie zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajcie posiekany koperek.

I gotowe! Podawajcie botwinkę z gotowanymi jajkami oraz młodymi ziemniakami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Newsy
Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Czy boćwina to to samo, co botwina? Moglibyście się zdziwić!

Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i  zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów! Czym jest boćwina? Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo. Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową . Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy. Co to jest botwina? „Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę ! Zróbcie ją z poniższego przepisu. Przepis na botwinkę Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Litr bulionu Pół kilograma młodych ziemniaków 1 pęczek botwinki z buraczkami Pół pęczka koperku 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków....

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Gotujmy.pl
Newsy
Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Botwinka ze słoika to idealna baza na barszcz czerwony lub ukraiński. Sezon na botwinę zaczyna się od maja – nie zapomnijcie przyrządzić jej zapasów na później, by móc cieszyć się botwinką przez cały rok.

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków.  Przepis na botwinkę do słoików Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę . Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok? Składniki: Botwinka razem z listkami Sól do smaku Odrobina cukru Sok z cytryny lub ocet Woda Przygotowanie: Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm). Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru. Gotujcie buraczki ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania. Czytaj także: Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje...

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały smak
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały i orzeźwiający smak
Orzeźwiający i pyszny chłodnik najlepiej smakuje w gorące dni. Przygotujecie go z tego klasycznego przepisu.

Chłodnik litewski to zupa, która zawsze się sprawdza w upalne letnie dni, gdy żar leje się z nieba i nikt nie ma ochoty na ciepłe dania. Chłodnik w wersji po litewsku przyrządza się z gotowanej botwiny i buraków oraz zsiadłym mlekiem, które jest obowiązkowym składnikiem tej zupy! Niektórzy twierdzą, że chłodnik najlepiej smakuje tylko z prawdziwym, wiejskim zsiadłym mlekiem. Dodaje się również kefir, śmietanę lub maślankę. Można dodać do chłodnika ogórka, rzodkiewki, jajko lub koperek. Osoby preferujące wersję klasyczną tego dania, powinny wykorzystać szyjki rakowe do przyrządzenia chłodnika. Poznajcie przepis na to danie, z którego korzysta Magda Gessler! Przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler Do przygotowania chłodnika z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka kefiru naturalnego Szklanka zsiadłego mleka Szklanka śmietany 18% 1 pęczek botwiny 1 ogórek 2 buraki 1 ząbek czosnku Pół pęczka koperku Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewki 2 łyżeczki octu Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw umyjcie botwinkę i buraki. Obierzcie wszystkie warzywa. Buraki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a botwinkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie botwinkę wraz z burakami do garnka i zalejcie niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa. Wlejcie 2 łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotujcie. Gotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne! Gdy zupa będzie już całkiem zimna, wlejcie do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Dokładnie wymieszajcie. Dodajcie do garnka umytą i pokrojoną rzodkiewkę oraz ogórka. Zioła umyjcie, posiekajcie drobno i też...