Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć!
Pomysł na botwinkę
Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów:
- Botwinka ze słoika – wiedzieliście, że botwinkę można marynować? Przyda się wam później na przykład do zrobienia chłodnika.
- Duszona botwinka – tak przygotowana botwinka świetnie smakuje z kaszą i mięsem.
Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną, ponieważ to dwie różne rzeczy!
Przepis na botwinkę z jajkiem
Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 pęczki botwiny
- Pół pęczka świeżego koperku
- Pół szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka octu
- 5 jajek
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo.
- Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno.
- Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała!
- Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru.
- Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili wymieszajcie z połową szklanki śmietany. Powoli wlewajcie do zupy, cały czas mieszając.
- Koperek umyjcie i posiekajcie.
- Doprawcie zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajcie posiekany koperek.
I gotowe! Podawajcie botwinkę z gotowanymi jajkami oraz młodymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: