Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki

Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami.

Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na boczek pieczony na cebuli

Składniki

  • 3,5kg surowego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 10 łyżek ostrej musztardy
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
Zobacz także
Kiełbasa ze słoika. Prosty przepis na domową wędlinę

Jak zrobić kiełbasę ze słoika? Prosty przepis na domową wędlinę 

Co producenci dodają do wędlin, żeby zwiększyć ich ciężar? Szokujące

Co producenci dodają do wędlin, żeby zwiększyć ich ciężar? Szokujące

Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą

  1. Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika.
  2. Przetnijcie go na pół w poprzek.
  3. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka.
  4. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty.
  5. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń.
  6. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej połóżcie rolady z boczku. Wierzch szczelnie przykryjcie folią aluminiową.
  7. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Zdejmijcie folię i pieczcie jeszcze przez 10-15 minut, aby mięso się zarumieniło.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

boczek pieczony
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo upiec boczek wieprzowy? Polacy często popełniają 1 błąd. Mięso jest mdłe i bez smaku
Marzy wam się pyszny, domowy pieczony boczek? To nic trudnego. Trzymajcie się naszych wskazówek a w domowym zaciszu zrobicie wędlinę o jakiej nawet nie śniliście. Idealnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i na kanapkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki. Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy? Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw. Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku. Błąd przy pieczeniu boczku Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie! Składniki: 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry 3 ząbki czosnku Kilka łyżek wody Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/ela_555
Newsy
Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka
Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane mięso i wędliny. Schab nadziewany jajecznicą, jest prosty w przygotowaniu oraz przepyszny w smaku. Przyrządźcie go z tego przepisu, a wasi bliscy będą zachwyceni!

Podczas świąt czy różnych uroczystości, często na stole pojawiają się różnego rodzaju przekąski. Najlepiej sprawdzają się wyroby mięsne, które znikają z półmisków w ekspresowym tempie. Świetną opcją jest przygotowanie wędlin w domowym zaciszu.  Schab nadziewany jajecznicą Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, które gości na stole w różnych postaciach, jest schab. Idealnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju wędlin. Przygotowanie pieczonego schabu faszerowanego jajecznicą oraz suszonymi pomidorami, to doskonała alternatywa na przekąskę zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Wasi bliscy będą zachwyceni jego smakiem! Przepis na schab nadziewany jajecznicą Składniki: 1 ½ kg schabu bez kości 2 łyżki sosu chilli słodko- ostrego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki ostrej w proszku 2 łyżki marynaty staropolskiej 1 łyżka czosnku granulowanego 6 łyżek oleju 5 jajek 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1 pęczek cebuli dymki sól pieprz ½ kg boczku wędzonego w plastrach Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Długim nożem natnijcie środek schabu przez całą długość mięsa. Do miseczki dodajcie sos sojowy, sos chili słodko-ostry, marynatę staropolską, czosnek granulowany, paprykę ostrą w proszku, a także olej. Całość dokładnie wymieszajcie.  Powstałą marynatą posmarujcie schab wewnątrz oraz zewnątrz. Tak przygotowane mięso przełóżcie do większego pojemnika, przykryjcie je i wstawcie do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia zajmijcie się resztą przygotowań. Pomidory suszone odsączcie z oleju, pokrójcie je w cienkie paseczki. Szczypior z dymki dokładnie umyjcie,...

pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....