Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Joana30
Newsy

Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny

Znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce? Przygotujcie na obiad pyszne i delikatne bitki schabowe. Danie jest niezwykle proste i tanie. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką, np. mizerią. Jak je przygotować?

Kotlety schabowe w klasycznej panierce z bułki tartej to podstawa naszej rodzimej kuchni. Jadamy je zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na schabowe w zupełnie innym wydaniu, a mianowicie na bitki schabowe z cebulką? Spróbujcie ich, a na pewno nie pożałujecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bitki schabowe z cebulką

Bitki schabowe z cebulką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to kilogram schabu w plastrach, 2 duże cebule, czosnek oraz przyprawy. Przygotujcie na obiad takie bitki, a wasza rodzina oszaleje na punkcie ich smaku. Podajcie je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Ten smak powali was na kolana!

Zobacz także
Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • mąka do oprószenia mięsa

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki.
  2. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  3. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  4. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor.
  5. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek.
  6. Dodać mięso, zalać ok. 1/2 l gorącej wody.
  7. Dodać resztę przypraw i dusić ok. 50 min do miękkości.

Smacznego!

źródło: gotujmy.pl

Czytaj też:

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/Olkaaa
Newsy
Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka
Szukacie fajnego pomysłu na smaczne danie obiadowe? Przygotujcie kotlety schabowe z cebulką, duszone na bulionie drobiowym. Są rewelacyjne w smaku!

Za nami święta. Czy myśleliście już, co przygotujecie na dzisiejszy obiad? Jeśli macie w lodówce kilka plastrów schabu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotlety schabowe z kawałkami cebuli, duszone na aromatycznym bulionie drobiowym. Ich przygotowanie jest banalne, a efekt smakowy z pewnością was zaskoczy! Koniecznie dodajcie do kotletów większe kawałki cebuli. Danie nie tylko zyska na wyglądzie, ale także na oryginalnym smaku. Kotlety schabowe z kawałkami cebuli Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to prosty przepis na oryginalny i niebanalny obiad. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to kilka plastrów schabu, 4 cebule, szklanka bulionu drobiowego i garść ulubionych przypraw. Kotlety różnią się od tradycyjnych schabowych tym, że nie potrzebujemy do ich panierowania jajka ani bułki tartej. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami, dobrze je przesmażyć i poddusić w aromatycznym bulionie z dodatkiem smażonej cebuli. Takie schabowe są rewelacyjne a ich smak na pewno was zaskoczy. Jak je przygotować? Zdradzamy krok po kroku. Składniki: 5 kotletów schabowych 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka soli Szczypta pieprzu 4 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka bulionu drobiowego Przygotowanie: Za pomocą tłuczka ubijamy delikatnie kotlety. Paprykę słodką łączymy z połową soli oraz pieprzem i 1 łyżką oleju. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładamy kotlety i podsmażamy z obydwu stron. Przekładamy kotlety do garnka. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę. Cebulę dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem, a następnie dusimy całość do momentu, kiedy kotlety wchłoną bulion. Nakładamy kotlety na talerz. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...

Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu? Schabowe w lnianej panierce Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia. Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu Olej kokosowy rafinowany do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Źródło: Gotujmy.pl