Kotlety schabowe w klasycznej panierce z bułki tartej to podstawa naszej rodzimej kuchni. Jadamy je zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na schabowe w zupełnie innym wydaniu, a mianowicie na bitki schabowe z cebulką? Spróbujcie ich, a na pewno nie pożałujecie.
Przepis na bitki schabowe z cebulką
Bitki schabowe z cebulką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to kilogram schabu w plastrach, 2 duże cebule, czosnek oraz przyprawy. Przygotujcie na obiad takie bitki, a wasza rodzina oszaleje na punkcie ich smaku. Podajcie je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Ten smak powali was na kolana!
Składniki:
- ok. 1 kg schabu
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- mąka do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki.
- Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor.
- Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek.
- Dodać mięso, zalać ok. 1/2 l gorącej wody.
- Dodać resztę przypraw i dusić ok. 50 min do miękkości.
Smacznego!
źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też:
- Najlepszy schabowy to ten z kością czy bez? Różnica w smaku jest kolosalna, jeżeli robi się je…
- Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę
- Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak