Kotlety schabowe w klasycznej panierce z bułki tartej to podstawa naszej rodzimej kuchni. Jadamy je zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na schabowe w zupełnie innym wydaniu, a mianowicie na bitki schabowe z cebulką? Spróbujcie ich, a na pewno nie pożałujecie.

Przepis na bitki schabowe z cebulką

Bitki schabowe z cebulką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to kilogram schabu w plastrach, 2 duże cebule, czosnek oraz przyprawy. Przygotujcie na obiad takie bitki, a wasza rodzina oszaleje na punkcie ich smaku. Podajcie je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Ten smak powali was na kolana!

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • mąka do oprószenia mięsa

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki.
  2. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  3. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  4. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor.
  5. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek.
  6. Dodać mięso, zalać ok. 1/2 l gorącej wody.
  7. Dodać resztę przypraw i dusić ok. 50 min do miękkości.

Smacznego!

źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: