Przepis na taki oto właśnie aromatyczny bigos z młodej kapusty sprowadza się do dodania do niej kilku niecodziennych składników. Najważniejsza będzie oczywiście papryka – dla zwiększenia walorów wizualnych dodajcie do dania paprykę czerwoną i żółtą.

Kolejnym meksykańskim akcentem w tym bigosie z młodej kapusty będzie konserwowa kukurydza i czerwona fasolka z puszki. Dzięki temu całe danie poza smakiem i wyglądem stanie się także niezwykle sycące.

Co jeszcze można dodać do duszonej młodej kapusty?

Jeżeli chcecie zachwycić swoich domowników prawdziwie polsko-meksykańskim daniem, dodajcie do bigosu kiełbasy chorizo w plasterkach - wędliny charakterystycznej dla krajów latynoamerykańskich i państw Półwyspu Iberyjskiego.

Przyznacie sami, że takiego „złamania” tradycyjnego przepisu nie powstydziłby się sam Karol Okrasa, który objeżdża Polskę, odkrywając polską kuchnię na nowo. Zdążyliście zgłodnieć czytając ten tekst? Czym prędzej przystępujcie do przygotowania tego dania!

Zobacz także:

Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej lub 1 laska kiełbasy chorizo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Opcjonalnie – szczypta papryki chili w proszku (wyłącznie wtedy, gdy nie dodaliście do dania ostrej kiełbasy chorizo)

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkujcie, marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Przełóżcie do garnka, zalejcie wodą warzywa i posólcie. Duście do miękkości.
  3. Paprykę i ogórki pokrójcie w krótkie paski i dodajcie do już lekko miękkiej kapusty.
  4. Kiełbasę pokrójcie w plasterki, podsmażcie delikatnie na patelni (kiełbasy chorizo nie musicie podsmażać – wystarczy wrzucić ją bezpośrednio do kapusty).
  5. Pod koniec gotowania dodajcie do środka fasolkę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy.
  6. W razie potrzeby przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i zagęśćcie kapustę.
  7. Doprawcie do smaku chili, solą i pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl