Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!

Pomysłowość naszych czytelników nie przestaje zadziwiać. Wy również na pewno widzieliście przepisy na młodą kapustę na wiele sposobów, ale czegoś takiego raczej jeszcze nie próbowaliście. Przed wami kapusta po meksykańsku!

Przepis na taki oto właśnie aromatyczny bigos z młodej kapusty sprowadza się do dodania do niej kilku niecodziennych składników. Najważniejsza będzie oczywiście papryka – dla zwiększenia walorów wizualnych dodajcie do dania paprykę czerwoną i żółtą.

Kolejnym meksykańskim akcentem w tym bigosie z młodej kapusty będzie konserwowa kukurydza i czerwona fasolka z puszki. Dzięki temu całe danie poza smakiem i wyglądem stanie się także niezwykle sycące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeszcze można dodać do duszonej młodej kapusty?

Jeżeli chcecie zachwycić swoich domowników prawdziwie polsko-meksykańskim daniem, dodajcie do bigosu kiełbasy chorizo w plasterkach - wędliny charakterystycznej dla krajów latynoamerykańskich i państw Półwyspu Iberyjskiego.

Przyznacie sami, że takiego „złamania” tradycyjnego przepisu nie powstydziłby się sam Karol Okrasa, który objeżdża Polskę, odkrywając polską kuchnię na nowo. Zdążyliście zgłodnieć czytając ten tekst? Czym prędzej przystępujcie do przygotowania tego dania!

Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej lub 1 laska kiełbasy chorizo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Opcjonalnie – szczypta papryki chili w proszku (wyłącznie wtedy, gdy nie dodaliście do dania ostrej kiełbasy chorizo)
Zobacz także
Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie

Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie

Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkujcie, marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Przełóżcie do garnka, zalejcie wodą warzywa i posólcie. Duście do miękkości.
  3. Paprykę i ogórki pokrójcie w krótkie paski i dodajcie do już lekko miękkiej kapusty.
  4. Kiełbasę pokrójcie w plasterki, podsmażcie delikatnie na patelni (kiełbasy chorizo nie musicie podsmażać – wystarczy wrzucić ją bezpośrednio do kapusty).
  5. Pod koniec gotowania dodajcie do środka fasolkę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy.
  6. W razie potrzeby przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i zagęśćcie kapustę.
  7. Doprawcie do smaku chili, solą i pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....

bigos z kapusty
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Uwielbiacie bigos, ale jest zbyt czasochłonny? Spróbujcie zrobić kapustę w ten szybki sposób, a oszalejecie na jej punkcie
Niemal każdy lubi bigos, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Oto przepis na o wiele szybsze przygotowanie tej potrawy.

Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji. Szybka kapusta a’la bigos - przepis Składniki 4kg kiszonej kapusty 0,5kg wieprzowej łopatki 0,5kg kiełbasy 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa 2 cebule 1 duże jabłko 4 garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól do smaku Mąka do zasmażki Przygotowanie Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę). Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty. Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki. W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na...