Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje tradycyjny staropolski bigos. Jaką dodaje do niego kapustę i mięso? A co z przyprawami i innymi dodatkami?

Przepis na staropolski bigos Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to wielki autorytet kulinarny w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która by nie znała Roberta Makłowicza! Jego programy, w których przemierza on różne zakątki świata i przygotowuje w nich tradycyjne dla danego regionu potrawy, biją rekordy popularności wśród Polaków.

W jednym z dawnych odcinków swojego kulinarnego show, Makłowicz pokazał jak przygotowuje tradycyjny polski bigos. W przepisie wykorzystał on tylko jeden rodzaj kapusty – kiszoną. W bigosie Makłowicza znajdziemy za to kilka gatunków mięs, cebulę, kwaśne jabłka, śliwki oraz grzyby.

Nie zapomniał on też oczywiście o aromatycznych przyprawach. Przygotujcie bigos z przepisu Makłowicza a nie będziecie chcieli robić go inaczej.

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 kg – kiszonej kapusty
  • 1kg – mieszanych pieczonych mięs
  • 0,5 kg – wędlin
  • 5 dag – słoniny
  • 2 – łyżki smalcu
  • 1 – duża cebula
  • 5 dag – suszonych grzybów
  • 2 – kwaśne jabłka
  • kilka suszonych śliwek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wrzućcie do garnka pokrojony surowy, wędzony boczek i podsmażcie go. 
  2. Dodajcie pokrojoną cebulę, kiszoną kapustę (wcześniej posiekajcie ją), pokrojone kawałki szynki z dzika.
  3. Dodajcie suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej się sprawdzą prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna.
  4. Wszystko razem gotujcie przez długi czas na małym ogniu przez trzy dni z przerwami na tak zwane przemrożenie bigosu. W tym celu po ostudzeniu i każdym kilkugodzinnym gotowaniu wstawiajcie go na przechowanie do lodówki.
  5. Trzeciego dnia dodajcie do niego kiełbasę i wino, tak, by miał ciemną barwę. 

Zobaczcie, jak Makłowicz gotuje swój bigos. Początek przepisu od 7:08 minuty.

Źródło: YouTube