
Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje tradycyjny staropolski bigos. Jaką dodaje do niego kapustę i mięso? A co z przyprawami i innymi dodatkami?
Przepis na staropolski bigos Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz to wielki autorytet kulinarny w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która by nie znała Roberta Makłowicza! Jego programy, w których przemierza on różne zakątki świata i przygotowuje w nich tradycyjne dla danego regionu potrawy, biją rekordy popularności wśród Polaków.
W jednym z dawnych odcinków swojego kulinarnego show, Makłowicz pokazał jak przygotowuje tradycyjny polski bigos. W przepisie wykorzystał on tylko jeden rodzaj kapusty – kiszoną. W bigosie Makłowicza znajdziemy za to kilka gatunków mięs, cebulę, kwaśne jabłka, śliwki oraz grzyby.
Nie zapomniał on też oczywiście o aromatycznych przyprawach. Przygotujcie bigos z przepisu Makłowicza a nie będziecie chcieli robić go inaczej.
Składniki:
- 2 kg – kiszonej kapusty
- 1kg – mieszanych pieczonych mięs
- 0,5 kg – wędlin
- 5 dag – słoniny
- 2 – łyżki smalcu
- 1 – duża cebula
- 5 dag – suszonych grzybów
- 2 – kwaśne jabłka
- kilka suszonych śliwek
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie:
- Wrzućcie do garnka pokrojony surowy, wędzony boczek i podsmażcie go.
- Dodajcie pokrojoną cebulę, kiszoną kapustę (wcześniej posiekajcie ją), pokrojone kawałki szynki z dzika.
- Dodajcie suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej się sprawdzą prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna.
- Wszystko razem gotujcie przez długi czas na małym ogniu przez trzy dni z przerwami na tak zwane przemrożenie bigosu. W tym celu po ostudzeniu i każdym kilkugodzinnym gotowaniu wstawiajcie go na przechowanie do lodówki.
- Trzeciego dnia dodajcie do niego kiełbasę i wino, tak, by miał ciemną barwę.
Zobaczcie, jak Makłowicz gotuje swój bigos. Początek przepisu od 7:08 minuty.
Źródło: YouTube