Pyszna, delikatna beza z lekko słodkim, puszystym kremem i świeżymi sezonowymi owocami - chyba nie ma lepszego ciasta w okresie wiosenno-letnim. Ag.Zetka, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca torcik bezowy, którego wykonanie, jak sama przyznała, "nie jest ani trudne, ani czasochłonne".

Przepis na bezę z kremem i owocami

Składniki na bezę

  • 2 białka z jajek w rozmiarze L
  • Pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki soku z cytryny

Składniki na krem

  • 100g serka mascarpone
  • 100g śmietanki kremówki 30%
  • 60g białej czekolady

Do dekoracji i przełożenia

  • Borówki amerykańskie
  • Ulubione sezonowe owoce: np. truskawki, maliny, borówki, winogrona, granat

Przygotowanie

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni.
  2. Białka jajek ubijcie na sztywno z odrobiną soli.
  3. Stopniowo dodawajcie do nich cukier i miksujcie na wysokich obrotach.
  4. Następnie dodajcie do ubitej piany mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
  5. Na papierze do pieczenia narysujcie 2 okręgi albo odrysujcie je np. od miseczki.
  6. Przełóżcie papier na blachę do pieczenia. Okręgi wypełnijcie ubitą pianą za pomocą rękawa cukierniczego. 
  7. Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i po minucie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie bezę przez 30 minut, a następnie wystudźcie ją w wyłączonym piekarniku.
  8. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, lekko schłodźcie i zmiksujcie z serkiem mascarpone.
  9. W drugiej misce ubijcie na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie połączcie z serkiem i czekoladą.
  10. Wszystkie owoce, których używacie, dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie. Większe owoce możecie pokroić na mniejsze kawałki.
  11. Przełóżcie torcik bezowy: bezowy spód posmarujcie kremem śmietankowo-czekoladowym, ułóżcie na nim warstwę borówek amerykańskich, przykryjcie kolejnym blatem nałóżcie krem i ozdóbcie świeżymi owocami.
  12. Bezę wstawcie do lodówki na kilka godzin.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: