Już za trzy dni Wigilia. Na wielu polskich stołach na pewno pojawi się w tym dniu barszcz czerwony. Sprawdźcie, jak przygotowywała go Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jedna z najsłynniejszych polskich autorek książek kucharskich.

Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?

Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa, urodziła się w 1826 roku. To słynna polska autorka książek kucharskich i poradników o prowadzeniu gospodarstwa domowego, a także publicystka.

Ćwierczakiewiczowa zasłynęła przede wszystkim jako autorka książek kucharskich. Do jej najsłynniejszych publikacji należy zaliczyć: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast" (Warszawa, 1858 r.) oraz „365 obiadów za pięć złotych" (Warszawa, 1860 r.), które doczekały się ponad 20 wydań. Jednym z najbardziej znanych sympatyków Ćwierczakiewiczowej był nawet Bolesław Prus. Poznajcie legendarny przepis Ćwierczakiewiczowej na barszcz czerwony. Jak go przygotowywała?

Przepis na barszcz Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Ćwierczakiewiczowa dodawała do swojego barszczu pewien nietypowy składnik, który nadawał mu wyrazistości i niebywałego charakteru. To czerwone wino wytrawne.

Zobacz także:

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • 4 buraki
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • szklanka zakwasu buraczanego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie na parę godzin.
  2. Włoszczyznę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki.
  3. Warzywa zalejcie 3l wody, dodajcie grzyby (razem z wodą po moczeniu) i zagotujcie.
  4. Dodajcie sól, ziarna pieprzu (nie żałujcie) oraz liście laurowe.
  5. Gotujcie 30 min, po tym czasie wyjmijcie włoszczyznę.
  6. Buraki umyjcie, zetrzyjcie na tarce i zalejcie przygotowanym bulionem.
  7. Dodajcie zakwas, wino, cukier i czosnek.
  8. Trzymajcie na małym ogniu (tylko, by utrzymywać ciepło) przez ok. 3 godziny.

Źródło: o2.pl