Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy

Przepis na barszcz biały w innej odsłonie. Wyjątkowy smak zawdzięcza zakwasowi z kiszonej kapusty

Zakwas na barszcz biały zazwyczaj przyrządza się na bazie mąki żytniej. Okazuje się jednak, że ten na bazie soku z kiszonej kapusty niesamowicie wzbogaca smak zupy.

Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty

Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować:

  • 2 litrów wody
  • Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora
  • 400 gramów kiełbasy
  • 15 ml oleju
  • 2 suszonych grzybów
  • Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku

Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować:

  • 1 litra soku z kiszonej kapusty
  • 45 gramów mąki pszennej
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 liści laurowych
  • 1 ząbka czosnku

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • 150 ml śmietany
  • 10 gramów tartego chrzanu

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  2. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut. 
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut.
  4. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie.
  5. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotujcie.
  6. Tak przygotowany barszcz zahartujcie śmietaną. Dodajcie do niego również chrzan. Zupę serwujcie w towarzystwie ugotowanych wcześniej warzyw, kiełbaski i pieczywa.

Smacznego!

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Czym zabielić barszcz biały żeby nie miał grudek? Mistrzowie kuchni robią to tylko tym składnikiem
Choć zabielanie zupy to bardzo powszechny zabieg, wielu gospodarzy wciąż ma z nim problem. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiedni produkt, ale również sam sposób wykonania.

Zupę można zabielić na wiele sposobów. Niektórzy używają do tego mleka, inni sięgają po kefir lub mascarpone, pozostali uwielbiają wzbogacać smak potrawy naturalnymi serkami. Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają jednak, by za każdym razem zupę zabielać przy pomocy śmietany i to nie byle jakiej. Czym zabielić barszcz biały? Najlepiej sprawdzi się gęsta i kwaśna śmietana 18 proc. Haczyk polega na tym, że umieszczona bezpośrednio w gorącym wywarze łatwo się warzy. Właśnie dlatego należy uprzednio zaprawić nią barszcz. Jak zrobić to prawidłowo? Całą instrukcję macie poniżej. Przepis na barszcz biały Będziecie potrzebować: 2 litrów domowego bulionu 300 ml zakwasu na barszcz biały 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżek tartego chrzanu 4 dużych ziemniaków 4 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: W dużym garnku umieśćcie bulion. Kiedy ten zacznie wrzeć dodajcie opłukaną pod bieżącą wodą kiełbasę. Parzcie ją na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kiełbasę z wywaru i zdejmijcie z niej kiszkę, pokrójcie w plasterki i ponownie włóżcie do naczynia. Do garnka z bulionem dodajcie również zakwas na barszcz biały, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wzbogaćcie zupę o tarty chrzan.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie (potrwa to ok. 15 minut), a następnie odcedźcie. Tak przygotowane dodajcie do barszczu białego. Na koniec zaprawcie zupę – do niewielkiego naczynia odlejcie dwie chochelki barszczu i dodajcie do niego śmietanę. Całość energicznie wymieszajcie, aż do połączenia się...

Jak zrobić zakwas na biały barszcz? Prosty przepis z kilku składników
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić zakwas na biały barszcz? To prościzna. Przygotujecie go 5 minut
Własny zakwas zrobicie w 5 minut. Potem odstawcie na 5 dni. Jak go zrobić podpowiada Jasiek Kuroń

Czym się różni barszcz biały od żurku? Podstawową różnicę stanowią składniki, z których przygotowuje się zakwas. Na oba rodzaje zupy używamy mąki pełnoziarnistej. Barszcz biały robi się z mąki pszennej, natomiast zakwas na żurek z mąki żytniej. Jasiek Kuroń do swojego zakwasu używa mąki typu 1750. Samo zmieszanie składników trwa dosłownie 5 minut. Potem słoik z zakwasem trzeba umieścić na 4-5 dni w suchym miejscu bez przeciągów. Z podanego przepisu przygotujecie zakwas na 3,5 – 4 l gotowego barszczu białego. Barszcz biały nie tylko na mące pszennej Okazuje się, że barszczu białego nie robi się wyłącznie na mące pszennej. Dawne książki kucharskie i ustne przekazy podają, że można go zrobić nawet na zakwasie z kiszonej kapusty. Jest to jedna z pierwszych opisanych zup. Najstarszy przepis na barszcz biały pochodzi XVI w. Był przygotowywany z chwastu nazywanego barszczem. Dzięki temu składnikowi uzyskiwano kwaśny smak zupy. Barszcze przygotowywane były też z innych mąk, a także berberysu, porzeczek, żurawiny czy agrestu. W niektórych regionach Polski barszcz biały, w odróżnieniu od postnego żurku, przygotowywano na mięsie. Zakwas na biały barszcz Jaśka Kuronia       Składniki 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej typ 1750, 2000 4 przekrojone wzdłuż ząbki czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1 l przegotowanej, letniej wody Słoik o pojemności 1,2 l Gaza lub inna bawełniana tkanina Sznurek lub gumka recepturka Przygotowanie Do wyparzonego wcześniej słoika wrzućcie składniki – czyli mąkę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek  Zalejcie wszystko wodą, zostawiając około 2 cm od góry i wymieszajcie Słoik przykryjcie bawełnianą ściereczką i zawiążcie sznurkiem lub...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...