Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity.

Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty

Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować:

  • 2 litrów wody
  • Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora
  • 400 gramów kiełbasy
  • 15 ml oleju
  • 2 suszonych grzybów
  • Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku

Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować:

  • 1 litra soku z kiszonej kapusty
  • 45 gramów mąki pszennej
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 liści laurowych
  • 1 ząbka czosnku

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • 150 ml śmietany
  • 10 gramów tartego chrzanu

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  2. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut. 
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut.
  4. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie.
  5. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotujcie.
  6. Tak przygotowany barszcz zahartujcie śmietaną. Dodajcie do niego również chrzan. Zupę serwujcie w towarzystwie ugotowanych wcześniej warzyw, kiełbaski i pieczywa.

Smacznego!