Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy

Przepis na barszcz biały w innej odsłonie. Wyjątkowy smak zawdzięcza zakwasowi z kiszonej kapusty

Zakwas na barszcz biały zazwyczaj przyrządza się na bazie mąki żytniej. Okazuje się jednak, że ten na bazie soku z kiszonej kapusty niesamowicie wzbogaca smak zupy.
Weronika Kępa
marzec 25, 2021

Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty

Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować:

  • 2 litrów wody
  • Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora
  • 400 gramów kiełbasy
  • 15 ml oleju
  • 2 suszonych grzybów
  • Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku

Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować:

  • 1 litra soku z kiszonej kapusty
  • 45 gramów mąki pszennej
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 liści laurowych
  • 1 ząbka czosnku

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • 150 ml śmietany
  • 10 gramów tartego chrzanu

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  2. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut. 
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut.
  4. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie.
  5. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotujcie.
  6. Tak przygotowany barszcz zahartujcie śmietaną. Dodajcie do niego również chrzan. Zupę serwujcie w towarzystwie ugotowanych wcześniej warzyw, kiełbaski i pieczywa.

Smacznego!

Bigos
Adobe Stock
Przepisy Super sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami! W mig znika z półmiska!
Na Wigilię nie ma nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok. Na szczęście już niedługo bigos ponownie zagości na naszych stołach!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujesz. Będziesz potrzebować 500 gramów świeżej kapusty 500 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka) 300 gramów wiejskiej kiełbasy 50 gramów suszonych grzybów 30 gramów suszonych śliwek 1 duża cebula 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek Przygotowanie Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w dużym garnku i dolej do niej szklankę wody. Świeżą kapustę również posiekaj, a następnie dodaj do garnka z kapustą kiszoną. Całość gotuj pod przykrywką przez około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie zajmij się mięsem wieprzowym. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż do całkowitej miękkości przez ok. 15 minut. Nie zapominaj w tym czasie o mieszaniu. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy – 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka pieprzu, kminku i majeranku. To również dobry moment na dodanie do powstającego bigosu wcześniej pokrojonych grzybów i wody pozostałej z ich namaczania. Całość dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dodaj również podsmażone na patelni mięso i ponownie wymieszaj. Gotuj wszystko pod przykrywką, na wolnym ogniu, cały czas pilnując, by kapusta się nie przypaliła (jeśli widzisz, że konsystencja...

Przeczytaj
Czernina
gotujmy.pl/kniejson
Newsy Staropolski przepis na czerninę. Niepowtarzalny smak zyska dzięki 2 dodatkom
Czernina to bez wątpienia najstarsza polska zupa. Choć kiedyś była podawana na znak odmowy zaręczyn, dzisiaj nie kryje w sobie żadnych podtekstów. Z powodzeniem możesz ją więc serwować przy każdej okazji. Przepis jest banalnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Czarna polewka lub, jak kto woli, czernina to najstarsza polska zupa przyrządzana na bazie krwi kaczki, gęsi lub królika. Choć do dziś uchodzi za bardzo kontrowersyjne danie, w rzeczywistości jest niesamowicie apetyczna! Swój charakterystyczny, słodko-kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi cukru i octu. Przepis na czerninę Będziesz potrzebować 1 porcja rosołowa z kaczki 4 litry wody 250 ml krwi kaczej lub gęsiej (świeżej lub mrożonej) Warzywa: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por 200 gramów ulubionych suszonych owoców (na przykład śliwek) 120 gramów wiśni bez pestek 40 gramów śmietany 20 gramów mąki pszennej 20 ml octu ½ łyżeczki cukru Przyprawy i zioła: pieprz, sól, majeranek, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, gałązka lubczyku Przygotowanie W dużym garnku umieść mięso z kaczki, a następnie zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień. Marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera obierz, a następnie umieść w garnku z mięsem. Cebulę obierz, opal i również umieść w wodzie. Do tak przygotowanego wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przecedź rosół, tak aby pozbyć się z niego wszystkich warzyw i pływających dodatków. W rondelku umieść ulubione suszone owoce, na przykład śliwki czy morele, a następnie zalej je wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj wiśnie. Całość zagotuj do miękkości i dodaj do rosołu. Teraz zajmij się krwią, która powinna być w temperaturze pokojowej. Umieść płyn w dowolnym naczyniu, a następnie dodaj do niego ocet, cukier oraz mąkę rozdrobnioną wcześniej w śmietanie. Całość...

Przeczytaj
kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

Przeczytaj
barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

Przeczytaj