Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne.

Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie.

Przepis na ogórki kiszone jak u babci

Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe
  • Koper włoski
  • Korzeń chrzanu
  • Niejodowana sól kamienna
  • Świeży czosnek
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Czarny pieprz ziarnisty
  • Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!)
  2. Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu.
  3. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper.
  4. W garnku przygotujcie zalewę do słoików. Wlejcie tyle wody, by wystarczyło jej do zalania wszystkich słoików i wsypcie sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wymieszajcie i lekko podgrzejcie tak, by sól się rozpuściła, a woda była letnia.
  5. Wlejcie zalewę do słoików tak, by przykryła całą zawartość, zostawiając nieco przestrzeni na samej górze słoika.
  6. Gotowe kiszonki zakręćcie mocno i odstawcie w suche, ciemne i chłodne miejsce.

 

Zobacz także:

Czytaj także: