Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Pixabay
Newsy

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają

Jeżeli przepadacie za ogórkami kiszonymi, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 21, 2021

Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie.

Zobacz także

Przepis na ogórki kiszone jak u babci

Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe
  • Koper włoski
  • Korzeń chrzanu
  • Niejodowana sól kamienna
  • Świeży czosnek
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Czarny pieprz ziarnisty
  • Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!)
  2. Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu.
  3. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper.
  4. W garnku przygotujcie zalewę do słoików. Wlejcie tyle wody, by wystarczyło jej do zalania wszystkich słoików i wsypcie sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wymieszajcie i lekko podgrzejcie tak, by sól się rozpuściła, a woda była letnia.
  5. Wlejcie zalewę do słoików tak, by przykryła całą zawartość, zostawiając nieco przestrzeni na samej górze słoika.
  6. Gotowe kiszonki zakręćcie mocno i odstawcie w suche, ciemne i chłodne miejsce.

 

Czytaj także:

Komentarze