Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne.
Jakie ogórki wybrać do kiszenia?
Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie.
Przepis na ogórki kiszone jak u babci
Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe
- Koper włoski
- Korzeń chrzanu
- Niejodowana sól kamienna
- Świeży czosnek
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Czarny pieprz ziarnisty
- Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni
Przygotowanie:
- Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!)
- Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu.
- Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper.
- W garnku przygotujcie zalewę do słoików. Wlejcie tyle wody, by wystarczyło jej do zalania wszystkich słoików i wsypcie sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wymieszajcie i lekko podgrzejcie tak, by sól się rozpuściła, a woda była letnia.
- Wlejcie zalewę do słoików tak, by przykryła całą zawartość, zostawiając nieco przestrzeni na samej górze słoika.
- Gotowe kiszonki zakręćcie mocno i odstawcie w suche, ciemne i chłodne miejsce.
Zobacz także:
Czytaj także: