Ciasteczka maszynkowe, domowej roboty to poezja smaku. Rozpływają się w ustach i pachną nieziemsko. Składniki tej starej receptury przez lata nie uległy zmianie i chociaż smalec budzi dzisiaj mieszane uczucia, to nie warto zamieniać go na inny tłuszcz. Taka zmiana spowoduje bowiem utratę głównych walorów ciasteczek, czyli ich kruchości. 

Na jakiej maszynce robić ciasteczka ze smalcem? 

Jeżeli macie w domu starą maszynkę do mielenia mięsa to jesteście w domu! Taka maszynka jest wprost idealna do zrobienia tych ciasteczek. Musicie jedynie zamontować odpowiednią nakładkę i spokojnie, kręcąc korbką produkować kolejne, pofalowane paski ciasta. Zupełnie, jak za dawnych czasów. 

Jeżeli nie posiadacie takiego starego urządzenia, możecie spróbować przygotować te smakołyki za pomocą maszynki elektrycznej. Musicie się jednak uwijać przy pracy i uważać na palce. Maszynki tego typu bardzo szybko przepuszczają przez siebie ciasto. 

Zobacz także:

Czy można dodawać do ciastek skwarki?

Smalec to tradycyjna i nieodzowna część tradycyjnych ciasteczek maszynkowych. Dzięki niemu będą kruche i takie jak pamiętacie z dawnych czasów. Pod jednym warunkiem. Musicie uważać, by nie dodać do nich smalcu z domieszką skwarków. I chociaż to brzmi śmiesznie, to takie pomyłki i niedopatrzenia się zdarzają, zwłaszcza gdy dysponujecie smalcem domowej roboty.

Co prawda dawniej niektóre gospodynie podawały swoim domownikom tego typu wypieki, dzisiaj wydaje się już, że ciasteczka ze śladami skwarków nie przypadną już nikomu do gustu i jedynie zniechęcą do degustacji...

Przepis na ciasteczka maszynkowe na smalcu 

Składniki: 

  • ½ kg mąki pszennej  
  • 200 g miękkiego smalcu  
  • 2 całe jajka + 1 żółtko  
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 zapach arakowy  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób przygotowywania:

  1. Do miski wsypcie mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszajcie i dodajcie rozdrobniony miękki smalec, śmietanę, 2 jajka, 1 żółtko oraz zapach arakowy. Mokre i suche składniki połączcie ze sobą. 
  2. Zagniećcie ciasto i przepuście je przez maszynkę do mielenia z nakładką do ciasteczek. 
  3. Paski ciasta ułóżcie na desce i przytnijcie do rozmiaru ciastek. Ta ilość pozwoli wam zapełnić 3 blachy do pieczenia. 
  4. Wyłożoną papierem blachę z ciastkami wstawcie do piekarnika ustawionego na 180 stopni (termoobieg), na 13-15 minut. Pieczcie do momentu, aż ciastka będą mocno zarumienione. 
  5. Podawajcie z filiżanką gorącej herbaty. Smacznego! 

Źródło: kawazmlekiem2017.blogspot.com