Przepis na babcine ciastka maszynkowe z dodatkiem smalcu. Uważajcie tylko na 1 rzecz
Gotujmy.pl/kasik_sz
Newsy

Przepis na babcine ciastka maszynkowe z dodatkiem smalcu. Uważajcie tylko na 1 rzecz

Te ciasteczka to dla wielu powrót do dzieciństwa. Obłędnie kruche i konkretnie zarumienione. Swoją delikatność i smak zawdzięczają dużej ilości smalcu. Co wy na to? 

Ciasteczka maszynkowe, domowej roboty to poezja smaku. Rozpływają się w ustach i pachną nieziemsko. Składniki tej starej receptury przez lata nie uległy zmianie i chociaż smalec budzi dzisiaj mieszane uczucia, to nie warto zamieniać go na inny tłuszcz. Taka zmiana spowoduje bowiem utratę głównych walorów ciasteczek, czyli ich kruchości. 

Na jakiej maszynce robić ciasteczka ze smalcem? 

Jeżeli macie w domu starą maszynkę do mielenia mięsa to jesteście w domu! Taka maszynka jest wprost idealna do zrobienia tych ciasteczek. Musicie jedynie zamontować odpowiednią nakładkę i spokojnie, kręcąc korbką produkować kolejne, pofalowane paski ciasta. Zupełnie, jak za dawnych czasów. 

Jeżeli nie posiadacie takiego starego urządzenia, możecie spróbować przygotować te smakołyki za pomocą maszynki elektrycznej. Musicie się jednak uwijać przy pracy i uważać na palce. Maszynki tego typu bardzo szybko przepuszczają przez siebie ciasto. 

Zobacz także
Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne

Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne

Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut.

Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut, upieczecie w pół godziny

Czy można dodawać do ciastek skwarki?

Smalec to tradycyjna i nieodzowna część tradycyjnych ciasteczek maszynkowych. Dzięki niemu będą kruche i takie jak pamiętacie z dawnych czasów. Pod jednym warunkiem. Musicie uważać, by nie dodać do nich smalcu z domieszką skwarków. I chociaż to brzmi śmiesznie, to takie pomyłki i niedopatrzenia się zdarzają, zwłaszcza gdy dysponujecie smalcem domowej roboty.

Co prawda dawniej niektóre gospodynie podawały swoim domownikom tego typu wypieki, dzisiaj wydaje się już, że ciasteczka ze śladami skwarków nie przypadną już nikomu do gustu i jedynie zniechęcą do degustacji...

Przepis na ciasteczka maszynkowe na smalcu 

Składniki: 

  • ½ kg mąki pszennej  
  • 200 g miękkiego smalcu  
  • 2 całe jajka + 1 żółtko  
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 zapach arakowy  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób przygotowywania:

  1. Do miski wsypcie mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszajcie i dodajcie rozdrobniony miękki smalec, śmietanę, 2 jajka, 1 żółtko oraz zapach arakowy. Mokre i suche składniki połączcie ze sobą. 
  2. Zagniećcie ciasto i przepuście je przez maszynkę do mielenia z nakładką do ciasteczek. 
  3. Paski ciasta ułóżcie na desce i przytnijcie do rozmiaru ciastek. Ta ilość pozwoli wam zapełnić 3 blachy do pieczenia. 
  4. Wyłożoną papierem blachę z ciastkami wstawcie do piekarnika ustawionego na 180 stopni (termoobieg), na 13-15 minut. Pieczcie do momentu, aż ciastka będą mocno zarumienione. 
  5. Podawajcie z filiżanką gorącej herbaty. Smacznego! 

Źródło: kawazmlekiem2017.blogspot.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Własne
Newsy
Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Jeszcze kilka lat temu te ciasteczka gościły niemal w każdym domu. Z czasem odeszły trochę w zapomnienie, kiedy kultowe maszynki zostały zastąpione przez wielofunkcyjne roboty kuchenne.

Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa. Ciastka maszynkowe hitem PRL-u Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu. Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki! Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu. Przepis na ciastka z maszynki Składniki: 40 dag mąki pszennej 2 żółtka 20 dag miękkiego masła 10 dag cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek. Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim...

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół
Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!   Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki!  Przepis na domowy smalec z cebulą Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg słoniny 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz Sól Przygotowanie Odetnijcie ze słoniny skórę. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i...