Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację.
Schab z morelą przepis
Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.
Składniki na schab z morelą
- 1,5 kg schabu bez kości
- 200 g suszonych moreli
- Łyżka sosu chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżka przyprawy do karkówki
- Przyprawa chili
- Pieprz
- Sól
- Rękaw do pieczenia w piekarniku
- 3 łyżki ketchupu
- Łyżka dżemu morelowego
- Łyżka miodu
- Łyżka majonezu
Przygotowanie schabu nadziewanego morelami
- Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika.
- Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.
- W otwór włóżcie morele.
- W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.
- Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.
- Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.
- Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.
- Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.
- Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
- Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.
- Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu.
- Wstawcie schab do piekarnika na ok. 30 minut. Co jakiś czas możecie smarować schab glazurą w trakcie pieczenia.
- Upieczony schab wyjmijcie z piekarnika. Możecie podawać go bezpośrednio – na ciepło, albo odstawić do ochłodzenia i podawać na zimno jako przystawkę.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
Zobacz także:
- Chcecie zrobić wrażenie? Przygotujcie schab po cygańsku. Takiego dania nie powstydziłaby się sama Magda Gessler
- Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste
- Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!