Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco

Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schab z morelą przepis

Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny. 

Składniki na schab z morelą

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych moreli
  • Łyżka sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka przyprawy do karkówki
  • Przyprawa chili
  • Pieprz
  • Sól
  • Rękaw do pieczenia w piekarniku
  • 3 łyżki ketchupu
  • Łyżka dżemu morelowego
  • Łyżka miodu
  • Łyżka majonezu
Zobacz także
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne

Przygotowanie schabu nadziewanego morelami

  1. Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika.
  2. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża. 
  3. W otwór włóżcie morele. 
  4. W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz. 
  5. Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą. 
  6. Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin. 
  7. Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę. 
  8. Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce. 
  9. Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
  10. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem. 
  11. Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. 
  12. Wstawcie schab do piekarnika na ok. 30 minut. Co jakiś czas możecie smarować schab glazurą w trakcie pieczenia. 
  13. Upieczony schab wyjmijcie z piekarnika. Możecie podawać go bezpośrednio – na ciepło, albo odstawić do ochłodzenia i podawać na zimno jako przystawkę.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

Kotlety schabowe „z worka”. Upieczcie je razem z ziemniakami
Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na schabowe „z worka”
Tak zwane obiadowe gotowce podbiły serca polskich smakoszy. Pomysły na obiady w piekarniczych rękawach z dołączonymi przyprawami, są dostępne w każdym sklepie.

Niestety, wiele z nich zawiera w swoich składach zbędną „chemię”. Na dodatek, smakowe kombinacje z takich „gotowców”, można bez problemu odwzorować we własnym zakresie. Odrobinę przypraw, odrobina kreatywności i gotowe. Wystarczy tylko zaopatrzyć w się w naprawdę wygodny rękaw foliowy do pieczenia. Pamiętajcie także, by nie zapomnieć o dodaniu do takiej potrawy odrobiny oleju. To właśnie tłuszcz pomaga w dobrym i dokładnym wymieszaniu się wszystkich przypraw i smaków. W ten sposób powstać może smakowity obiad – np. taki jak te z przepisu na dole schabowe z ziemniakami. Po prostu pycha! Innym ciekawym przepisem na obiad z rękawa jest ten, w którym zamiast schabu możecie upiec szynkę wieprzową. Przepis na kotlety schabowe „z worka” Składniki: 4 dość grube kotlety schabowe 2 duże cebule Ok. 1 kg ziemniaczków 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku Sól Pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka miodu 1 rękaw foliowy do pieczenia Przygotowanie: Wymieszajcie olej, sos sojowy i miód i wetrzyjcie w kotlety. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przyprawy sypkie wymieszajcie razem. Włóżcie do rękawa foliowego ziemniaki i cebulę, posypcie przyprawami, na wierzch włóżcie mięso. Zamknijcie szczelnie rękaw piekarniczy. Obróćcie rękaw kilka razy, by przemieszać składniki wewnątrz. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C. Pieczcie ziemniaki i mięso w rękawie i dodatkowo w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min. Po upieczeniu ostrożnie rozcinajcie rękaw, by się nie poparzyć. Podawajcie z surówką. Smacznego!...

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...