Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację.

Schab z morelą przepis

Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny. 

Składniki na schab z morelą

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych moreli
  • Łyżka sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka przyprawy do karkówki
  • Przyprawa chili
  • Pieprz
  • Sól
  • Rękaw do pieczenia w piekarniku
  • 3 łyżki ketchupu
  • Łyżka dżemu morelowego
  • Łyżka miodu
  • Łyżka majonezu

Przygotowanie schabu nadziewanego morelami

  1. Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika.
  2. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża. 
  3. W otwór włóżcie morele. 
  4. W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz. 
  5. Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą. 
  6. Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin. 
  7. Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę. 
  8. Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce. 
  9. Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
  10. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem. 
  11. Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. 
  12. Wstawcie schab do piekarnika na ok. 30 minut. Co jakiś czas możecie smarować schab glazurą w trakcie pieczenia. 
  13. Upieczony schab wyjmijcie z piekarnika. Możecie podawać go bezpośrednio – na ciepło, albo odstawić do ochłodzenia i podawać na zimno jako przystawkę.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: