Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii. 

Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler? 

W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami. 

W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie.

Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski. 

Zobacz także:

Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler  

Składniki: 

  • 4 średnie ziemniaki  
  • 2 marchewki 
  • 3 spore ogórki kiszone  
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach  
  • ½ szklanki zielonych oliwek z papryką 
  • 4 łyżki majonezu 
  • sól i pieprz  

Składniki na sos aioli: 

  • ½ szklanki oleju słonecznikowego  
  • ¼ szklanki oliwy 
  • kilka ząbków czosnku  
  • 2 jajka 
  • sól  
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego 
  • opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu) 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew oraz ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości, a gdy przestygną, pokrójcie w kostkę. Przełóżcie do miski na sałatkę. 
  2. Ogórki kiszone pokrójcie w kostkę i dodajcie do marchewki i ziemniaków. 
  3. Jajka ugotujcie na twardo i również rozdrobnijcie, a później dorzućcie do reszty składników. 
  4. Do sałatki dodajcie odsączonego z zalewy tuńczyka i oliwki. 
  5. Sos aioli przygotujcie, wbijając do naczynia dwa sparzone surowe jajka i dodając do nich czosnek, kmin i sól. Następnie zalejcie je oliwa i olejem słonecznikowym. Zmiksujcie. Jeżeli smak sosu wyda się wam zbyt ostry, złagodźcie go poprzez dolanie mleka. 
  6. Gotowy sos aioli dodajcie na sam koniec do sałatki, razem z czterema łyżkami majonezu. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszajcie. 
  7. Serwujcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!