Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową.  Jest przepyszna, bo dodaje do niej 2 nietypowe składniki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Przepis Magdy Gessler na wyśmienitą sałatkę jarzynową.  Dodaje do niej 2 nietypowe składniki

Sałatka jarzynowa to coś, co Polacy chętnie jadają przez cały rok na wszelkie domowe biesiady i uroczystości. Gotowane warzywa i jajka oraz kiszone ogórki i majonez stanowią przyjemną kombinację smakową. Magda Gessler dodaje jednak coś jeszcze do dobrze znanych składników. 

Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii. 

Kotlety mielone

Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler? 

W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami. 

W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie.

Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski. 

Zobacz także
Ten składnik mogła dodać do kotletów mielonych tylko Magda Gessler. Cóż za soczystość i pulchność

Ten 1 składnik Magda Gessler zawsze dodaje do mielonych. Cóż za soczystość i pulchność

Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler

Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa

Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler  

Składniki: 

  • 4 średnie ziemniaki  
  • 2 marchewki 
  • 3 spore ogórki kiszone  
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach  
  • ½ szklanki zielonych oliwek z papryką 
  • 4 łyżki majonezu 
  • sól i pieprz  

Składniki na sos aioli: 

  • ½ szklanki oleju słonecznikowego  
  • ¼ szklanki oliwy 
  • kilka ząbków czosnku  
  • 2 jajka 
  • sól  
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego 
  • opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu) 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew oraz ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości, a gdy przestygną, pokrójcie w kostkę. Przełóżcie do miski na sałatkę. 
  2. Ogórki kiszone pokrójcie w kostkę i dodajcie do marchewki i ziemniaków. 
  3. Jajka ugotujcie na twardo i również rozdrobnijcie, a później dorzućcie do reszty składników. 
  4. Do sałatki dodajcie odsączonego z zalewy tuńczyka i oliwki. 
  5. Sos aioli przygotujcie, wbijając do naczynia dwa sparzone surowe jajka i dodając do nich czosnek, kmin i sól. Następnie zalejcie je oliwa i olejem słonecznikowym. Zmiksujcie. Jeżeli smak sosu wyda się wam zbyt ostry, złagodźcie go poprzez dolanie mleka. 
  6. Gotowy sos aioli dodajcie na sam koniec do sałatki, razem z czterema łyżkami majonezu. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszajcie. 
  7. Serwujcie ze świeżym pieczywem. Smacznego! 
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...

Niesamowicie łatwa sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Adobe Stock
Newsy
Szybka sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Spodziewacie się gości? Zróbcie prostą i przepyszną sałatkę ziemniaczaną! Mamy najlepszy przepis.

Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna! Sałatka kartoflana ze Śląska Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną. Przepis na sałatkę ziemniaczaną Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 jaj 300 g kiełbasy 7 ogórków kiszonych 1 cebula 1 puszka groszku 4 średnie marchewki 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut. W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę. Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę. Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu,...

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...

Sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy
Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Tak!
Obowiązkowy element imprez okolicznościowych, świąt, imienin – sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza niż dotychczas, jeśli zrobicie jedną dodatkową rzecz.

Różne są teorie na temat tego gdzie i jak powstał przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, którą wszyscy znamy i lubimy. Jedna z wersji mówi, że nasza sałatka warzywna ma swoje źródło we francuskiej recepturze na „Macédoine”. Francuska „Macedonia” to nic innego jak ugotowane warzywa pokrojone w równą kostkę z dodatkiem sosów i przypraw. Zestaw warzyw w wersji francuskiej i polskiej znacznie się jednak różni. Dlatego też źródeł „jarzynówki” musimy poszukać gdzieś indziej. Skąd pochodzi przepis na sałatkę jarzynową? Trop wiedzie do Rosji. To właśnie tamtejsza sałatka „Olivier” do złudzenia przypomina naszą tradycyjną potrawę. Różnica polega głównie na tym, że do naszej „warzywnej” mało kto dodaje mięso. Rosjanie gustują z kolei w sałatkach z kurczakiem lub z pokrojoną w kostkę mortadelą. Rosyjska sałatka „Olivier” ma długą historię. Jej skład mocno ewoluował. Rosyjscy arystokraci jadali ją podobno z rakami. Z czasem sałatka stała się popularna wśród prostych ludzi, którzy raki początkowo zamienili mięsem drobiowym, a w latach komunistycznego niedoboru wspomnianą mortadelą. Popularność polskiej sałatki jarzynowej również zaczęła się w okresie PRL-u. Ważne jest jednak to, że wciąż nam smakuje i wzbudza radość wszystkich domowników dzięki swojemu smakowi. A może być on jeszcze lepszy, gdy zamiast gotowania warzyw zdecydujecie się na ich upieczenie. Dzięki temu wydobędziecie z jarzyn jeszcze więcej smaku! Sałatka jarzynowa – przepis Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 pietruszki 4 ogórki kiszone średniej wielkości Pół korzenia selera Kawałek pora 1 jabłko 2 jajka ugotowane twardo Opcjonalnie – groszek konserwowy (ok. pół puszki) Pół puszki konserwowej kukurydzy 4-6 łyżek majonezu...