
Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii.
Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler?
W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami.
W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie.
Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski.
Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 spore ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach
- ½ szklanki zielonych oliwek z papryką
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Składniki na sos aioli:
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- ¼ szklanki oliwy
- kilka ząbków czosnku
- 2 jajka
- sól
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu)
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości, a gdy przestygną, pokrójcie w kostkę. Przełóżcie do miski na sałatkę.
- Ogórki kiszone pokrójcie w kostkę i dodajcie do marchewki i ziemniaków.
- Jajka ugotujcie na twardo i również rozdrobnijcie, a później dorzućcie do reszty składników.
- Do sałatki dodajcie odsączonego z zalewy tuńczyka i oliwki.
- Sos aioli przygotujcie, wbijając do naczynia dwa sparzone surowe jajka i dodając do nich czosnek, kmin i sól. Następnie zalejcie je oliwa i olejem słonecznikowym. Zmiksujcie. Jeżeli smak sosu wyda się wam zbyt ostry, złagodźcie go poprzez dolanie mleka.
- Gotowy sos aioli dodajcie na sam koniec do sałatki, razem z czterema łyżkami majonezu. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszajcie.
- Serwujcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!