Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy

Przepis Magdy Gessler na idealny kotlety schabowe. Nie zgadniesz, co do nich dodaje

Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej.

Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle.

Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler.

Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze.

To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe według Magdy Gessler

Składniki:

  • 50 dag schabu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 duże, roztrzepane jaja
  • mąka pszenna – kilka łyżek
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy na dość grube plastry
  2. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.
  3. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso.
  4. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc.
  5. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzewamy smalec lub inny tłuszcz
  9. Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron. Uwaga! Pilnujmy, by mąka z kotletów nie przypalała się na patelni – jeśli do tego dopuścimy, panierka kotletów będzie wyglądała mało apetycznie.

Smacznego!

Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Swoim przepisem na kotlety schabowe postanowił podzielić się Gracjan Roztocki. Cały sekret tych genialnych kotletów tkwi w tłuszczu, na którym je smaży.

Kotlety schabowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki bądź marchewki z groszkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, nic więc dziwnego, że tak chętnie je jadamy. Gracjan Roztocki pokazał, jak on robi schabowe - i jeden szczegół wydaje się wart skopiowania! Gotuj z Gracjanem Gracjan Roztocki rozpoczął swoją działalność w Internecie od wykonywania specyficznych utworów muzycznych. Jego kanał na YouTube zaczął się prężnie rozwijać. Dziś youtuber publikuje filmy o różnej treści,  także kulinarne. Chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na tradycyjne polskie dania. Pyszne schabowe według Roztockiego Kotlety schabowe z przepisu Gracjana Roztockiego są przepyszne w smaku, niezwykle aromatyczne i soczyste w środku. Cały sekret dania tkwi w tłuszczu do smażenia. Roztocki zamiast klasycznego oleju, wykorzystuje smalec. To właśnie dzięki niemu mięso zachowuje delikatność. Smalec nie pozostawia nieprzyjemnego aromatu, ale dodaje smaku. To najlepszy wybór do smażenia kotletów schabowych. Przepis na kotlety schabowe Gracjana Roztockiego Składniki: 5 plastrów schabu bez kości mąka pszenna 1 jajko bułka tarta sól smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa na grubość około 0,5 cm. Mięso przyprawcie solą.  Na jeden talerz wsypcie mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą.  Natomiast na trzeci talerz wbijcie jajko i dobrze je roztrzepcie.  Na patelnię dodajcie smalec, dobrze go rozgrzejcie. Przyprawione solą plastry schabu obtoczcie w mące pszennej, następnie jajku i bułce tartej. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni....

Przepis na podwójny schabowy Magdy Gessler
Facebook/Magda Gessler
Newsy
Podwójny schabowy Magdy Gessler to kulinarny majstersztyk. W czym tkwi jego sekret? Wyjaśniamy
Magda Gessler to znany w całym kraju autorytet kulinarny. Od lat przygotowuje potrawy, które pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni. Podwójnego schabowego według jej przepisu musi spróbować każdy!

Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka. Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso. Składniki: 400 g schabu karkowego 400 g schabu środkowego 2 - 3 łyżki mąki pszennej 4 jajka 6 - 8 łyżek bułki tartej 2 cebule 4 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie: Schab umyj i oczyść z błon. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne! Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko). Na gorącej patelni rozpuść smalec. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego. Sposób podania schabowego Magdy Gessler Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna...