Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek

Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz? 

Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie.

Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu. 

Zobacz także
To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz 

Składniki:  

  • 2 marchewki 
  • 1 duża cebula 
  • natka pietruszki 
  • kawałek selera 
  • obierki z 6 dużych ziemniaków 
  • 1 ząbek czosnku 
  • gałązka lubczyku  
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu 
  • sól i pieprz 
  • oliwa  
  • 1 ½ l wody 

Składniki na knedelki wątróbkowe:

  • 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 cebula  
  • 1 bułka namoczona w mleku 
  • 1 jajko  
  • garść posiekanej natki pietruszki  
  • ½ łyżeczki majeranku  
  • ½ szklanki bułki tartej  
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny. 
  2. Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Przełóżcie do garnka i zalejcie wodą.  
  3. Dodajcie do nich natkę i rozdrobniony ząbek czosnku. Całość gotujcie na niewielkim ogniu, do momentu, aż warzywa staną się miękkie. 
  4. Wyjmijcie warzywa z wywaru i przyprawcie go do smaku, po czym dorzućcie do niego upieczone obierki z ziemniaków i gałązkę lubczyku. Gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie przecedźcie. 
  5. Przygotujcie knedelki z wątróbki. Podroby umyjcie i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajcie do nich pozostałe składniki i wyróbcie z nich jednolitą masę. Jej gęstość regulujcie dodatkiem bułki tartej. 
  6. Uformujcie niewielkie mięsne kuleczki i ugotujcie je w gorącym bulionie.
  7. Smacznego!

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
Lubicie jeść tradycyjny barszcz ukraiński? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje. Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego? Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”. Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz. Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz Składniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki ¼ kapusty 2 liście laurowe 4 ziarenka - ziela angielskiego 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 1 łyżka - oleju 1 łyżka - masła 1½ l - wywaru jarzynowego 1 szklanka - śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotujcie przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie. Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Duście pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i...

Magda Gessler tylko tak robi rosół. Dzięki temu 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ons/Flickr
Newsy
Magda Gessler rosół robi tylko w ten sposób. Dzięki 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ten rosół jest prawdziwą bombą aromatu i składników odżywczych. Idealny na coraz chłodniejsze dni. Doskonałe proporcje warzyw i mięsa, a do tego pachnące przyprawy, które działają na zmysły i zdrowie. W końcu na gotowaniu Magda Gessler zna się najlepiej. 

Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną na sztuki i mięso mieszane wysokiej jakości. Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. Zobaczcie, co wrzuciła do garnka.  Jakie właściwości posiadają goździki?  Goździki to cudownie pachnąca przyprawa o działaniu rozgrzewającym i leczniczym. Są wykorzystywane i doceniane od wieków. Pomagają budować odporność i walczyć ze stanami zapalnymi, a to dzięki właściwościom antywirusowym i antybakteryjnym goździków. Od dawna stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż łagodzą ból gardła i udrażniają zatkany nos.   Doskonale również działają na niestrawność i bóle brzucha, a także zwalczają pasożyty. Obniżają poziom cholesterolu, co przy jedzeniu tłustego rosołu niewątpliwie ma znaczenie.    Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami  Składniki: ½ kg szpondra wołowego   1 kura rosołowa   6 pietruszek   6 marchewek   2 cebule  1 seler  1 por  ¼ kapusty włoskiej  1 pęczek natki pietruszki  5 goździków   2 łyżki lubczyku  5 liści laurowych   1 łyżka pieprzu ziarnistego  5 ziaren ziela angielskiego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.   Cebulę opalcie przed dodaniem.  Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z...

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszną i kremową zupę ogórkową. Koniecznie wypróbujcie tę wersję, jest o niebo delikatniejsza niż większość zup ogórkowych. A to za sprawą użytych do niej... ogórków. 

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni.  Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.   Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny.  Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych  Składniki:  5 średnich ogórków gruntowych  1 ziemniak   kawałek pora   1 pietruszka   1 marchewka   ½ selera   1 cebula  2 ząbki czosnku  1½ l wywaru, np. z kury   1 łyżka masła klarowanego  ½ szklanki śmietany 18%  1 łyżeczka kurkumy  sól i pieprz do smaku koperek  Sposób przygotowania:  Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach.  W...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...