
Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.
Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?
Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie.
Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.
Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- kawałek selera
- obierki z 6 dużych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- gałązka lubczyku
- 1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu
- sól i pieprz
- oliwa
- 1 ½ l wody
Składniki na knedelki wątróbkowe:
- 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- garść posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.
- Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Przełóżcie do garnka i zalejcie wodą.
- Dodajcie do nich natkę i rozdrobniony ząbek czosnku. Całość gotujcie na niewielkim ogniu, do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Wyjmijcie warzywa z wywaru i przyprawcie go do smaku, po czym dorzućcie do niego upieczone obierki z ziemniaków i gałązkę lubczyku. Gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie przecedźcie.
- Przygotujcie knedelki z wątróbki. Podroby umyjcie i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajcie do nich pozostałe składniki i wyróbcie z nich jednolitą masę. Jej gęstość regulujcie dodatkiem bułki tartej.
- Uformujcie niewielkie mięsne kuleczki i ugotujcie je w gorącym bulionie.
- Smacznego!