Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek. 

Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz? 

Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie.

Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu. 

Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz 

Składniki:  

  • 2 marchewki 
  • 1 duża cebula 
  • natka pietruszki 
  • kawałek selera 
  • obierki z 6 dużych ziemniaków 
  • 1 ząbek czosnku 
  • gałązka lubczyku  
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu 
  • sól i pieprz 
  • oliwa  
  • 1 ½ l wody 

Składniki na knedelki wątróbkowe:

  • 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 cebula  
  • 1 bułka namoczona w mleku 
  • 1 jajko  
  • garść posiekanej natki pietruszki  
  • ½ łyżeczki majeranku  
  • ½ szklanki bułki tartej  
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny. 
  2. Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Przełóżcie do garnka i zalejcie wodą.  
  3. Dodajcie do nich natkę i rozdrobniony ząbek czosnku. Całość gotujcie na niewielkim ogniu, do momentu, aż warzywa staną się miękkie. 
  4. Wyjmijcie warzywa z wywaru i przyprawcie go do smaku, po czym dorzućcie do niego upieczone obierki z ziemniaków i gałązkę lubczyku. Gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie przecedźcie. 
  5. Przygotujcie knedelki z wątróbki. Podroby umyjcie i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajcie do nich pozostałe składniki i wyróbcie z nich jednolitą masę. Jej gęstość regulujcie dodatkiem bułki tartej. 
  6. Uformujcie niewielkie mięsne kuleczki i ugotujcie je w gorącym bulionie.
  7. Smacznego!

Zobacz także: