Sztuka mięsa gotowana w słoiku wg Ewy Wachowicz. Takie połączenie warzyw i przypraw to poezja smaku
Getty, ewawachowicz/Instagram
Newsy

Sztuka mięsa gotowana w słoiku wg Ewy Wachowicz. Takie połączenie warzyw i przypraw to poezja smaku 

To danie jest tak proste, a jak smakuje! Wszystko dzięki odpowiednim przyprawom i sposobie gotowania.

Zgodzicie się, że nie ma to jak aromatyczny, wołowy gulasz z warzywami. Nie może w nim zabraknąć takich przypraw, jak papryka, zioła czy ziele angielskie, a także warzyw w postaci cebuli, marchewki i pietruszki. Niektórzy zamiast mielonej papryki dodają świeżą, ale Ewa Wachowicz ma na to jeszcze lepszy patent - doprawia po prostu mięso wędzoną papryką. Ma ona bardzo silny, charakterystyczny aromat, który szybko zdominuje całe danie i bez wątpienia podbije wasze kubki smakowe. Takie mięso smakuje tak, jakbyście piekli je nad ogniskiem.

Ewa swoją duszoną wołowinę robi dla odmiany w słoikach. To pozwala zamknąć w nich głębię smaku i aromatu mięsa oraz warzyw. Możecie gotować słoiki zarówno tradycyjnie, czyli na kuchence, lub jak Ewa - nad żywym ogniem! My proponujemy jednak wersję dla mniej odważnych, którą zrobicie w domowym zaciszu. Wypróbujcie ten wspaniały przepis od Ewy, a nie pożałujecie. 

Przepis na duszoną wołowinę w słoiku według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 steki wołowe z antrykotu

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 3 mniejsze cebule

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych

  • 6-8 ząbków czosnku

  • 5 łyżek oliwy 

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • wędzona papryka mielona

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Kotleciki ziemniaczane faszerowane pieczarkami według receptury Ewy Wachowicz. Proste, a jakie pyszne

Kotleciki ziemniaczane faszerowane pieczarkami wg receptury Ewy Wachowicz. Proste, a jakie pyszne

Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie doprawcie je papryką wędzoną, solą i pieprzem.

  2. Obierzcie marchewki oraz pietruszki i pokrójcie je w słupki. Cebule wystarczy przekroić na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Obierzcie czosnek z łupin.

  3. Włóżcie doprawione mięso do słoików wraz z warzywami. Dodajcie jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. 

  4. Do każdego słoika wlejcie po równo oliwy i zakręćcie.

  5. Weźcie duży garnek i ułóżcie na dnie ścierkę lub ręcznik. Połóżcie na nim słoiki i zalejcie je wodą.

  6. Garnek postawcie na kuchence i włączcie gaz. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez co najmniej 3 godziny.

I gotowe! Po ugotowaniu wołowina ze słoików jest od razu gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....

grochówka Ewy Wachowicz przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Perfekcyjny przepis na treściwą grochówkę Ewy Wachowicz. Doprawia ją tą 1 nietypową przyprawą
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną i treściwą grochówkę. Jej smak zachwyci każdego.

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej.  Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę. Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką!  Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 1 szklanka grochu łuskanego 300 gramów wędzonego boczku 300 gramów kiełbasy  Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku 1 łyżki mąki 1 łyżki smalcu Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki Przygotowanie: Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o...

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...

Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Flickr
Newsy
Przepis na idealnie doprawiony gulasz wołowy z papryką. Madziarzy cmoknęliby z zachwytu
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag dobrego mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Papryka wędzona w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość....