Zgodzicie się, że nie ma to jak aromatyczny, wołowy gulasz z warzywami. Nie może w nim zabraknąć takich przypraw, jak papryka, zioła czy ziele angielskie, a także warzyw w postaci cebuli, marchewki i pietruszki. Niektórzy zamiast mielonej papryki dodają świeżą, ale Ewa Wachowicz ma na to jeszcze lepszy patent - doprawia po prostu mięso wędzoną papryką. Ma ona bardzo silny, charakterystyczny aromat, który szybko zdominuje całe danie i bez wątpienia podbije wasze kubki smakowe. Takie mięso smakuje tak, jakbyście piekli je nad ogniskiem.

Ewa swoją duszoną wołowinę robi dla odmiany w słoikach. To pozwala zamknąć w nich głębię smaku i aromatu mięsa oraz warzyw. Możecie gotować słoiki zarówno tradycyjnie, czyli na kuchence, lub jak Ewa - nad żywym ogniem! My proponujemy jednak wersję dla mniej odważnych, którą zrobicie w domowym zaciszu. Wypróbujcie ten wspaniały przepis od Ewy, a nie pożałujecie. 

Przepis na duszoną wołowinę w słoiku według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 steki wołowe z antrykotu

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 3 mniejsze cebule

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych

  • 6-8 ząbków czosnku

  • 5 łyżek oliwy 

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • wędzona papryka mielona

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie doprawcie je papryką wędzoną, solą i pieprzem.

  2. Obierzcie marchewki oraz pietruszki i pokrójcie je w słupki. Cebule wystarczy przekroić na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Obierzcie czosnek z łupin.

  3. Włóżcie doprawione mięso do słoików wraz z warzywami. Dodajcie jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. 

  4. Do każdego słoika wlejcie po równo oliwy i zakręćcie.

  5. Weźcie duży garnek i ułóżcie na dnie ścierkę lub ręcznik. Połóżcie na nim słoiki i zalejcie je wodą.

  6. Garnek postawcie na kuchence i włączcie gaz. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez co najmniej 3 godziny.

I gotowe! Po ugotowaniu wołowina ze słoików jest od razu gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: ewawachowicz.pl