Przepis Ewy Wachowicz na kiszonkę z 6 warzyw. Zawsze używa do niej tylko tej soli
Ons/Ewa Wachowicz Facebook
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na kiszonkę z 6 warzyw. Zawsze używa do niej tylko tej soli 

Ta kiszonka z przepisu Ewy Wachowicz jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, lecz również kolorowa jak lato zamknięte w słoiku. Będzie wyglądać spektakularnie, gdy podacie ją w salaterce jako dodatek podczas rodzinnego obiadu. 

Ewa Wachowicz od lat zachwyca was swoimi recepturami na dania kuchni polskiej. Często też udoskonala je i dodaje pewne nietypowe składniki, by wzbogacić ich smak, konsystencję, aromat. Tym razem gwiazda telewizji pokusiła się o zrobienie kiszonki z 6 warzyw, które bez problemu dostaniecie na każdym straganie lub w sklepie. Do przygotowania jej zaleca użycie konkretnej soli. Zdaniem Ewy z tą solą kiszonka wyjdzie najlepiej. 

Kiszonki – źródło zdrowia podczas zimy 

Kiszonki wróciły do łask. Kisi się już nie tylko ogórki, ale i pomidory, czy nawet grzyby. Kisić można większość warzyw i dzięki temu dostarczać sobie i swoim bliskim nie tylko niezapomnianych doznań smakowych, lecz również cennych składników odżywczych. 

Podczas lata macie dostęp do wielu pysznych i świeżych warzyw i owoców. Jednak jesienią, zimą i wczesną wiosną dostęp ten jest mocno ograniczony. Wtedy trzeba ratować się kiszonkami, w których znajdziecie moc witamin i minerałów oraz tzw. dobrych bakterii, wspierających pracę układu pokarmowego. Są wśród nich m.in.: 

  • witamina C,  

  • witaminy E i K, 

  • witaminy z grupy B, 

  • sole mineralne, 

  • błonnik, 

  • kwas mlekowy, 

  • bakterie fermentacji mlekowej. 

Zobacz także
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące

Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis

Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 

Przepis na zdrową i kolorową kiszonkę z 6 warzyw 

Składniki: 

  • kalafior 
  • brokuł 

  • ogórki 
  • marchewka 

  • kapusta 

  • małe czerwone papryki 

  • czosnek 

  • korzeń chrzanu 

  • koper 

Zalewa 

  • 30 g – soli kamiennej, niejodowanej na 1 l wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę na zalewę zagotujcie i posólcie, w proporcjach: 30 g soli na 1 litr wody. Odstawcie do przestudzenia. 

  1. Wyparzcie słoiki i umyjcie wszystkie warzywa.  

  1. Obierzcie marchewkę i pokrójcie ją w grube plastry, podzielcie brokuł i kalafior na małe różyczki, usuńcie ogonki z papryczek i pokrójcie kapustę. 

  1. Na dno dużego słoika połóżcie koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu.  

  1. Następnie warstwami układajcie warzywa. Najpierw pokrojoną marchewkę, później kapustę, różyczki brokułu, małe papryczki, jak również różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu połóżcie koper, czosnek i chrzan. 

  1. Wszystko zalejcie solanką. Słoik przykryjcie, ale nie dokręcajcie. Dopiero po tygodniu szczelnie zamknijcie i zanieście do spiżarni. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 
Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.   Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka  Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów. W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.  Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami  Składniki:  6 pałek z kurczaka  2 marchewki  kilka młodych ziemniaków średniej wielkości  brokuł (kilka różyczek)  kalafior (kilka różyczek)  1 pomidor  czosnek  2 cebule  olej  sól  pieprz  świeży tymianek  szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)  szczypta ziół prowansalskich  2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta płatków chili  Sposób przygotowania:  Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.  Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki....

Agnieszka Kotońska dieta przepis
Instagram/agnieszkakotonska
Newsy
Agnieszka Kotońska zrzuciła aż 30 kg. Zdradziła przepis na obiad, którym się zajada. Jest banalnie prosty
Agnieszka Kotońska od lat występuje w popularnym programie „Googlebox. Przed telewizorem” emitowanym na antenie TTV. W ostatnim czasie celebrytka przeszła spektakularną metamorfozę – schudła aż 30 kilogramów. Gwiazda postanowiła zdradzić szczegóły swojej przemiany.

„Googlebox" to inspirowany brytyjskim formatem program typu reality show. Rolą występujących w nim osób, jest komentowanie wybranego przez produkcję filmu czy też serialu w domowych warunkach – z własnej kanapy. Jedną z wieloletnich uczestniczek programu jest Agnieszka Kotońska , która w ostatnim czasie przeszła spektakularną metamorfozę. Niezwykła przemiana Agnieszki Kotońskiej Przed przemianą gwiazda ważyła aż 104 kilogramy! Dzisiaj jest lżejsza aż o 30 kilogramy i widać, że bardzo dobrze czuje się w nowym ciele. Na jej Instagramie nie brakuje bowiem zdjęć odsłaniających zgrabną sylwetkę Kotońskiej. Celebrytka zaczęła nawet dzielić się ze swoimi fanami fotografiami w bikini. Na nich najlepiej widać, jak bardzo zmieniła swoje życie. 43-latka przyznaje, że początki nie należały do łatwych. W końcu zamiana chipsów i coli na warzywa, ryby i nabiał, stanowiła niemałe wyzwanie. Do tego kobieta zaczęła chodzić na siłownię – odwiedza ją aż 5 razy w tygodniu. W jednym z wywiadów zdradziła, po jaki posiłek sięga najczęściej. Okazuje się, że jest to kurczak z warzywami na parze. Przepis na kurczaka z warzywami na parze Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbków czosnku Warzyw: marchewek, kalafiora, brokułu Przypraw: soli, pieprzu i curry Przygotowanie: Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na niewielkie kawałki i umieśćcie w misce. Tak przygotowane mięso oprószcie solą, pieprzem oraz curry, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek.  Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i umieśćcie w garnku z dziurami, przystosowanym do gotowania na parze. Naczynie ustawcie na drugim garnku wypełnionym 2 szklankami wrzącej wody i przykryjcie pokrywką.  Mięso...

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące
Ogórków kiszonych nigdy dość. Szczególnie w sezonie. Jedni zbierają na działkach, inni kupują od zaprzyjaźnionych rolników. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na pyszne ogórki, również Magda Gessler. Znana restauratorka podzieliła się własnym, sprawdzonym przepisem na chrupiące ogórki kiszone.

Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie.  Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków?  Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.   Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler   Składniki na jeden dwulitrowy słoik:  zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej  ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze)  2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)  2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami  pokrojony liść i korzeń chrzanu  liście wiśni  Sposób przygotowania:  Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę,  W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia.  Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć.  Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan.  Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper.  Słoik...

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...