Ewa Wachowicz od lat zachwyca was swoimi recepturami na dania kuchni polskiej. Często też udoskonala je i dodaje pewne nietypowe składniki, by wzbogacić ich smak, konsystencję, aromat. Tym razem gwiazda telewizji pokusiła się o zrobienie kiszonki z 6 warzyw, które bez problemu dostaniecie na każdym straganie lub w sklepie. Do przygotowania jej zaleca użycie konkretnej soli. Zdaniem Ewy z tą solą kiszonka wyjdzie najlepiej. 

Kiszonki – źródło zdrowia podczas zimy 

Kiszonki wróciły do łask. Kisi się już nie tylko ogórki, ale i pomidory, czy nawet grzyby. Kisić można większość warzyw i dzięki temu dostarczać sobie i swoim bliskim nie tylko niezapomnianych doznań smakowych, lecz również cennych składników odżywczych. 

Podczas lata macie dostęp do wielu pysznych i świeżych warzyw i owoców. Jednak jesienią, zimą i wczesną wiosną dostęp ten jest mocno ograniczony. Wtedy trzeba ratować się kiszonkami, w których znajdziecie moc witamin i minerałów oraz tzw. dobrych bakterii, wspierających pracę układu pokarmowego. Są wśród nich m.in.: 

Zobacz także:

  • witamina C,  

  • witaminy E i K, 

  • witaminy z grupy B, 

  • sole mineralne, 

  • błonnik, 

  • kwas mlekowy, 

  • bakterie fermentacji mlekowej. 

Przepis na zdrową i kolorową kiszonkę z 6 warzyw 

Składniki: 

  • kalafior 
  • brokuł 

  • ogórki 
  • marchewka 

  • kapusta 

  • małe czerwone papryki 

  • czosnek 

  • korzeń chrzanu 

  • koper 

Zalewa 

  • 30 g – soli kamiennej, niejodowanej na 1 l wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę na zalewę zagotujcie i posólcie, w proporcjach: 30 g soli na 1 litr wody. Odstawcie do przestudzenia. 

  1. Wyparzcie słoiki i umyjcie wszystkie warzywa.  

  1. Obierzcie marchewkę i pokrójcie ją w grube plastry, podzielcie brokuł i kalafior na małe różyczki, usuńcie ogonki z papryczek i pokrójcie kapustę. 

  1. Na dno dużego słoika połóżcie koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu.  

  1. Następnie warstwami układajcie warzywa. Najpierw pokrojoną marchewkę, później kapustę, różyczki brokułu, małe papryczki, jak również różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu połóżcie koper, czosnek i chrzan. 

  1. Wszystko zalejcie solanką. Słoik przykryjcie, ale nie dokręcajcie. Dopiero po tygodniu szczelnie zamknijcie i zanieście do spiżarni. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl