Ewa Wachowicz od lat zachwyca was swoimi recepturami na dania kuchni polskiej. Często też udoskonala je i dodaje pewne nietypowe składniki, by wzbogacić ich smak, konsystencję, aromat. Tym razem gwiazda telewizji pokusiła się o zrobienie kiszonki z 6 warzyw, które bez problemu dostaniecie na każdym straganie lub w sklepie. Do przygotowania jej zaleca użycie konkretnej soli. Zdaniem Ewy z tą solą kiszonka wyjdzie najlepiej.
Kiszonki – źródło zdrowia podczas zimy
Kiszonki wróciły do łask. Kisi się już nie tylko ogórki, ale i pomidory, czy nawet grzyby. Kisić można większość warzyw i dzięki temu dostarczać sobie i swoim bliskim nie tylko niezapomnianych doznań smakowych, lecz również cennych składników odżywczych.
Podczas lata macie dostęp do wielu pysznych i świeżych warzyw i owoców. Jednak jesienią, zimą i wczesną wiosną dostęp ten jest mocno ograniczony. Wtedy trzeba ratować się kiszonkami, w których znajdziecie moc witamin i minerałów oraz tzw. dobrych bakterii, wspierających pracę układu pokarmowego. Są wśród nich m.in.:
Zobacz także:
-
witamina C,
-
witaminy E i K,
-
witaminy z grupy B,
-
sole mineralne,
-
błonnik,
-
kwas mlekowy,
-
bakterie fermentacji mlekowej.
Przepis na zdrową i kolorową kiszonkę z 6 warzyw
Składniki:
- kalafior
-
brokuł
- ogórki
-
marchewka
-
kapusta
-
małe czerwone papryki
-
czosnek
-
korzeń chrzanu
-
koper
Zalewa
-
30 g – soli kamiennej, niejodowanej na 1 l wody
Sposób przygotowania:
-
Wodę na zalewę zagotujcie i posólcie, w proporcjach: 30 g soli na 1 litr wody. Odstawcie do przestudzenia.
-
Wyparzcie słoiki i umyjcie wszystkie warzywa.
-
Obierzcie marchewkę i pokrójcie ją w grube plastry, podzielcie brokuł i kalafior na małe różyczki, usuńcie ogonki z papryczek i pokrójcie kapustę.
-
Na dno dużego słoika połóżcie koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu.
-
Następnie warstwami układajcie warzywa. Najpierw pokrojoną marchewkę, później kapustę, różyczki brokułu, małe papryczki, jak również różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu połóżcie koper, czosnek i chrzan.
-
Wszystko zalejcie solanką. Słoik przykryjcie, ale nie dokręcajcie. Dopiero po tygodniu szczelnie zamknijcie i zanieście do spiżarni.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl