Przepis Ewy Wachowicz na kiszonkę z 6 warzyw. Zawsze używa do niej tylko tej soli
Ons/Ewa Wachowicz Facebook
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na kiszonkę z 6 warzyw. Zawsze używa do niej tylko tej soli 

Ta kiszonka z przepisu Ewy Wachowicz jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, lecz również kolorowa jak lato zamknięte w słoiku. Będzie wyglądać spektakularnie, gdy podacie ją w salaterce jako dodatek podczas rodzinnego obiadu. 

Ewa Wachowicz od lat zachwyca was swoimi recepturami na dania kuchni polskiej. Często też udoskonala je i dodaje pewne nietypowe składniki, by wzbogacić ich smak, konsystencję, aromat. Tym razem gwiazda telewizji pokusiła się o zrobienie kiszonki z 6 warzyw, które bez problemu dostaniecie na każdym straganie lub w sklepie. Do przygotowania jej zaleca użycie konkretnej soli. Zdaniem Ewy z tą solą kiszonka wyjdzie najlepiej. 

Kiszonki – źródło zdrowia podczas zimy 

Kiszonki wróciły do łask. Kisi się już nie tylko ogórki, ale i pomidory, czy nawet grzyby. Kisić można większość warzyw i dzięki temu dostarczać sobie i swoim bliskim nie tylko niezapomnianych doznań smakowych, lecz również cennych składników odżywczych. 

Podczas lata macie dostęp do wielu pysznych i świeżych warzyw i owoców. Jednak jesienią, zimą i wczesną wiosną dostęp ten jest mocno ograniczony. Wtedy trzeba ratować się kiszonkami, w których znajdziecie moc witamin i minerałów oraz tzw. dobrych bakterii, wspierających pracę układu pokarmowego. Są wśród nich m.in.: 

  • witamina C,  

  • witaminy E i K, 

  • witaminy z grupy B, 

  • sole mineralne, 

  • błonnik, 

  • kwas mlekowy, 

  • bakterie fermentacji mlekowej. 

Zobacz także
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące

Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis

Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 

Przepis na zdrową i kolorową kiszonkę z 6 warzyw 

Składniki: 

  • kalafior 
  • brokuł 

  • ogórki 
  • marchewka 

  • kapusta 

  • małe czerwone papryki 

  • czosnek 

  • korzeń chrzanu 

  • koper 

Zalewa 

  • 30 g – soli kamiennej, niejodowanej na 1 l wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Wodę na zalewę zagotujcie i posólcie, w proporcjach: 30 g soli na 1 litr wody. Odstawcie do przestudzenia. 

  1. Wyparzcie słoiki i umyjcie wszystkie warzywa.  

  1. Obierzcie marchewkę i pokrójcie ją w grube plastry, podzielcie brokuł i kalafior na małe różyczki, usuńcie ogonki z papryczek i pokrójcie kapustę. 

  1. Na dno dużego słoika połóżcie koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu.  

  1. Następnie warstwami układajcie warzywa. Najpierw pokrojoną marchewkę, później kapustę, różyczki brokułu, małe papryczki, jak również różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu połóżcie koper, czosnek i chrzan. 

  1. Wszystko zalejcie solanką. Słoik przykryjcie, ale nie dokręcajcie. Dopiero po tygodniu szczelnie zamknijcie i zanieście do spiżarni. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Agnieszka Kotońska dieta przepis
Instagram/agnieszkakotonska
Newsy
Agnieszka Kotońska schudła aż 30 kg. Zdradziła przepis na obiad, którym się zajada. Jest banalnie prosty
Agnieszka Kotońska od lat występuje w popularnym programie „Googlebox. Przed telewizorem” emitowanym na antenie TTV. W ostatnim czasie celebrytka przeszła spektakularną metamorfozę – schudła aż 30 kilogramów. Gwiazda postanowiła zdradzić szczegóły swojej przemiany.

„Googlebox" to inspirowany brytyjskim formatem program typu reality show. Rolą występujących w nim osób, jest komentowanie wybranego przez produkcję filmu czy też serialu w domowych warunkach – z własnej kanapy. Jedną z wieloletnich uczestniczek programu jest Agnieszka Kotońska , która w ostatnim czasie przeszła spektakularną metamorfozę. Niezwykła przemiana Agnieszki Kotońskiej Przed przemianą gwiazda ważyła aż 104 kilogramy! Dzisiaj jest lżejsza aż o 30 kilogramy i widać, że bardzo dobrze czuje się w nowym ciele. Na jej Instagramie nie brakuje bowiem zdjęć odsłaniających zgrabną sylwetkę Kotońskiej. Celebrytka zaczęła nawet dzielić się ze swoimi fanami fotografiami w bikini. Na nich najlepiej widać, jak bardzo zmieniła swoje życie. 43-latka przyznaje, że początki nie należały do łatwych. W końcu zamiana chipsów i coli na warzywa, ryby i nabiał, stanowiła niemałe wyzwanie. Do tego kobieta zaczęła chodzić na siłownię – odwiedza ją aż 5 razy w tygodniu. W jednym z wywiadów zdradziła, po jaki posiłek sięga najczęściej. Okazuje się, że jest to kurczak z warzywami na parze. Przepis na kurczaka z warzywami na parze Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbków czosnku Warzyw: marchewek, kalafiora, brokułu Przypraw: soli, pieprzu i curry Przygotowanie: Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na niewielkie kawałki i umieśćcie w misce. Tak przygotowane mięso oprószcie solą, pieprzem oraz curry, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek.  Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i umieśćcie w garnku z dziurami, przystosowanym do gotowania na parze. Naczynie ustawcie na drugim garnku wypełnionym 2 szklankami wrzącej wody i przykryjcie pokrywką. ...

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...

Kimchi
Wikipedia commons
Newsy
Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...