Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo
Ons/Adobe Stock
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Sezon grzybowy rozpoczęty, zatem nadeszła pora, by dzielić się z wami różnymi przepisami na wykorzystanie owoców lasu. Marynowanie to jeden ze sposobów na ich przetworzenie. Ewa Wachowicz robi to, dodając ciekawą zalewę i pewne warzywo.  

To warzywo to nie cebula, którą wiele osób wkłada do słoików podczas marynowania grzybów. Jest ono pełnoprawnym składnikiem przetworu, dzięki czemu nabiera on kolorów i nowego wymiaru smakowego. Może też stanowić interesującą przekąskę lub dodatek do rodzinnego obiadu. 

Jakiej musztardy używa Ewa Wachowicz do marynowanych grzybów? 

Zalewa musztardowa nie jest niczym nowym. Jednak dość rzadko wykorzystuje się ją w przypadku grzybów. A szkoda. 

Do swoich grzybowych przetworów Ewa Wachowicz wybrała dwa rodzaje musztardy: miodową i dijon. Jak widać, gwiazda telewizji lubi kontrasty. Połączenie delikatnego i lekko słodkiego smaku z ostrym i słonym stanowi fantastyczną kombinację nie tylko dla warzyw, ale również dla grzybów.  

Jakie grzyby powinno się marynować? 

Do marynowania najlepiej nadają się młode, małe grzyby. Jeżeli zebraliście jednak tylko duże egzemplarze, powinniście podzielić ja na połówki lub nawet ćwiartki.  

Marynować możecie w zasadzie wszystkie rodzaje grzybów jadalnych. Jednak najlepiej sprawdzają się do tego borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze i inne gatunki o twardym miąższu. 

Do marynowanych grzybów możecie dodawać różne warzywa. Ewa Wachowicz zdecydowała się na kolorową, słodką i soczystą paprykę.

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na kiszonkę z 6 warzyw. Zawsze używa do niej tylko tej soli

Przepis Ewy Wachowicz na kiszonkę z 6 warzyw. Zawsze używa do niej tylko tej soli 

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym

Składniki: 

  • 600 g świeżych grzybów

  • 1 papryka żółta  

  • 4 papryki czerwone 

Marynata:  

  • 150 ml octu 10% 

  • 200 ml wody 

  • 1 łyżka soli  

  • 2 łyżki cukru 

  • 6 liści laurowych  

  • 10 ziarenek pieprzu 

Zaprawa: 

  • 1 słoiczek musztardy miodowej  

  • 1 słoiczek musztardy Dijon 

  • 200 ml oleju 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyselekcjonowane wcześniej grzyby dokładnie oczyśćcie. Większe okazy pokrójcie na kawałki.  

  1. Papryki umyjcie i wytnijcie z nich gniazda nasienne. Pokrójcie w paski. 

  1. Składniki marynaty połączcie ze sobą w garnku. Całość zagotujcie. 

  1. Dodajcie do niej paprykę oraz grzyby i gotujcie razem 10 minut. Po tym czasie odcedźcie je i odstawcie do całkowitego wystudzenia. 

  1. W oddzielnym naczyniu wymieszajcie ze sobą musztardy i wlejcie do nich olej.  

  1. Do tak przygotowanej zaprawy dodajcie paprykę i grzyby. Przełóżcie wszystko do sterylnie czystych słoików. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Ten przepis po prostu was zachwyci. Grzyby w occie siostry Anastazji to nieco inna wersja tych dobrze znanych marynowanych pyszności. Wszystko za sprawą 1 składnika. Dzięki niemu marynata zyskuje wyjątkowy smak i wspaniały aromat. 

Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis.  Porady dotyczące marynowania grzybów  Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one: Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć.  Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu.  Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem.  Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.   Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu.  Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.   Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji Składniki:  1 kg kapeluszy grzybów  ½ l wody   ½ l octu winnego  2 łyżeczki soli   6 łyżeczek cukru  kilka listków laurowych   kilka kulek ziela angielskiego   kilka ziarenek pieprzu   ½ płaskiej łyżeczki cynamonu.  Sposób przygotowania:  Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania.  Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a...

Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Adobe Stock
Newsy
Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Marynowane grzyby to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Dla wielu osób stanowi ulubioną formę przetwarzania tych darów lasu. Wyrazisty smak grzybowym wekom nadaje ocet i przyprawy. Jednak czasami smak ten jest zbyt kwaśny, praktycznie dyskwalifikujący zawartość słoika do spożycia. Co jest tego przyczyną? 

To najlepszy moment na marynowanie grzybów. Październikowe lasy obfitują w prawdziwki i podgrzybki, które są wprost idealne do weków. Teraz możecie uzbierać pełne kosze niedużych okazów, pięknie prezentujących się w słojach. Marynowane grzybki są banalnie proste w przygotowaniu, jednak i w tak prostym przepisie może kryć się pułapka. Zobaczcie jaka. Jak uregulować kwaśność marynaty do grzybów?  Zacznijmy od tego, że zanim przygotujecie marynowane grzyby, powinniście ustalić preferencje smakowe osób, które będą je jadły. To, co dla jednych jest zbyt kwaśne, dla innych jest wprost idealne. Jeżeli jesteście w grupie smakoszy o delikatnych podniebieniach, powinniście zwrócić szczególną uwagę na ocet, który dodajecie do zalewy.  Octy dostępne w sprzedaży mają w sobie różny procent kwasu octowego. Standardem używanym w przygotowywaniu domowych marynat jest 10-procentowy ocet spirytusowy. Istnieją jednak wersje 6-procentowe, jak również esencje 25-procentowe. Warto dobrać taką, która będzie wam najbardziej odpowiadała, szczególnie gdy w marynacie jest duża ilość tego składnika - uważajcie, by nie przesadzić z jego ilością względem jego mocy! Jeśli obawiacie się, że wasze grzyby wyjdą zbyt ostre w smaku, zmieńcie nieznacznie proporcje octu i wody lub zamieńcie mocniejszy ocet spirytusowy na słabszy i nieco słodszy jabłkowy. Takie przetwory z pewnością będą o wiele bardziej łagodne i delikatne.   Przepis na grzyby marynowane w occie Składniki:  2 kg małych grzybów o twardym miąższu  niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% lub octu jabłkowego 6% 3 szklanki wody  3 płaskie łyżki cukru  1 marchewka   8 ziaren ziela angielskiego   2 duże liście...

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...

Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis
Adobe Stock
Newsy
Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 
Kiszone grzyby to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek i kanapek, a sok z ich kiszenia można wykorzystać jako bazę zupy lub sosu. W odróżnieniu od grzybów marynowanych, do kiszenia nie używa się octu, wystarczy zamiast tego niewielka ilość soli i cukru oraz przyprawy.

Kiszone grzyby to doskonała, lecz wciąż niezbyt znana u nas metoda konserwacji grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskują na popularności, a to ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego warto  pokusić się również o ukiszenie owoców grzybobrania. Przepis na nie jest dość łatwy, więc nie musicie mieć dużego doświadczenia w kiszeniu. Sami zobaczcie.  Jak kisić grzyby?  Do zrobienia kiszonych grzybów potrzebujecie kamionkowego naczynia lub dużego słoika. Słój przed kiszeniem musicie dokładnie umyć i wyparzyć.   Możecie kisić różne grzyby: koźlaki, rydze, podgrzybki, borowiki, opieńki lub maślaki. Starajcie się wybierać egzemplarze młode, świeżo zebrane, jędrne, bez skaleczeń i nierobaczywe.   Przyprawy, które wykorzystacie do kiszenia, są podobne jak do marynowania. Gwoździem programu jest tu zalewa i sposób przechowywania. Oddzielnie kiście nóżki i kapelusze oraz zawsze układajcie grzyby kapeluszami do góry.  Przepis na kiszone grzyby  Składniki (słoik 1,2 l):  1 kg świeżych grzybów leśnych  2  duże cebule   100 g cukru   sól  ziele angielskie  liść laurowy  czosnek (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:  Grzyby dokładnie wyczyśćcie i opłuczcie wodą (nie moczcie ich zbyt długo). Następnie oddzielcie kapelusze od nóżek.  Do garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę soli. Umieśćcie grzyby i obgotujcie je. Powinno to trwać około 5 minut.  Oddzielcie kapelusze od nóżek. Kisi się je osobno.  Cebule obierzcie z łupin, pokrójcie w pióra. Na dno dużego słoja wyłóżcie trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele...