To warzywo to nie cebula, którą wiele osób wkłada do słoików podczas marynowania grzybów. Jest ono pełnoprawnym składnikiem przetworu, dzięki czemu nabiera on kolorów i nowego wymiaru smakowego. Może też stanowić interesującą przekąskę lub dodatek do rodzinnego obiadu. 

Jakiej musztardy używa Ewa Wachowicz do marynowanych grzybów? 

Zalewa musztardowa nie jest niczym nowym. Jednak dość rzadko wykorzystuje się ją w przypadku grzybów. A szkoda. 

Do swoich grzybowych przetworów Ewa Wachowicz wybrała dwa rodzaje musztardy: miodową i dijon. Jak widać, gwiazda telewizji lubi kontrasty. Połączenie delikatnego i lekko słodkiego smaku z ostrym i słonym stanowi fantastyczną kombinację nie tylko dla warzyw, ale również dla grzybów.  

Zobacz także:

Jakie grzyby powinno się marynować? 

Do marynowania najlepiej nadają się młode, małe grzyby. Jeżeli zebraliście jednak tylko duże egzemplarze, powinniście podzielić ja na połówki lub nawet ćwiartki.  

Marynować możecie w zasadzie wszystkie rodzaje grzybów jadalnych. Jednak najlepiej sprawdzają się do tego borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze i inne gatunki o twardym miąższu. 

Do marynowanych grzybów możecie dodawać różne warzywa. Ewa Wachowicz zdecydowała się na kolorową, słodką i soczystą paprykę.

Przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym

Składniki: 

  • 600 g świeżych grzybów

  • 1 papryka żółta  

  • 4 papryki czerwone 

Marynata:  

  • 150 ml octu 10% 

  • 200 ml wody 

  • 1 łyżka soli  

  • 2 łyżki cukru 

  • 6 liści laurowych  

  • 10 ziarenek pieprzu 

Zaprawa: 

  • 1 słoiczek musztardy miodowej  

  • 1 słoiczek musztardy Dijon 

  • 200 ml oleju 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyselekcjonowane wcześniej grzyby dokładnie oczyśćcie. Większe okazy pokrójcie na kawałki.  

  1. Papryki umyjcie i wytnijcie z nich gniazda nasienne. Pokrójcie w paski. 

  1. Składniki marynaty połączcie ze sobą w garnku. Całość zagotujcie. 

  1. Dodajcie do niej paprykę oraz grzyby i gotujcie razem 10 minut. Po tym czasie odcedźcie je i odstawcie do całkowitego wystudzenia. 

  1. W oddzielnym naczyniu wymieszajcie ze sobą musztardy i wlejcie do nich olej.  

  1. Do tak przygotowanej zaprawy dodajcie paprykę i grzyby. Przełóżcie wszystko do sterylnie czystych słoików. 

Źródło: ewawachowicz.pl