Przepis Ewa Wachowicz na zupę cebulową. Rozgrzewający klasyk wzbogaciła nietypowym dodatkiem
Ewa Wachowicz Facebook/Wikipedia Commons
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na zupę cebulową. Dodaje do niej kaszę gryczaną i robi z nią 1 rzecz

Zupa cebulowa to aromatyczna potrawa o intensywnym i głębokim smaku. Pochodzi z Francji, lecz już dawno zadomowiła się u nas. Ewa Wachowicz dodaje do niej niezwykły, polski akcent, czyli kaszę gryczaną. Być może w tej wersji posmakuje wam jeszcze bardziej. 

Nic tak nie syci i nie rozgrzewa jak talerz dobrej, gęstej zupy warzywnej. Takiej właśnie, jak zupa cebulowa. Słodko-słony smak, aromat cebuli i gorące grzanki z serem to wszystko, o czym można marzyć jesienią. Nie bójcie się, ten wariant zupy cebulowej nawet za bardzo nie tuczy. 

Co niezwykłego jest w zupie cebulowej Ewy Wachowicz? 

Ten przepis pochodzi z programu „Ewa gotuje”. Choć zupę cebulową przerabiano już na milion sposobów, ta opcja jest dość niezwykła. W oryginale jest to zazwyczaj zawiesista, gęsta zupa, w której widoczna jest poszatkowana cebula. Wersja Ewy to jedwabista zupa krem, o wyraźnym cebulowym smaku i aromacie.  

To tradycyjne danie kuchni francuskiej jest prawie zawsze bardzo kaloryczne, a to za sprawą dużej ilości zawartego w nim sera. W przepisie gwiazdy polskiej telewizji - sera nie ma wcale lub pojawia się jedynie na grzankach.  

Ostatni składnik nie tylko nadaje lokalnego charakteru zupie, ale również podnosi jej właściwości prozdrowotne. Jest nim kasza gryczana. Ewa Wachowicz nie tylko gotuje ją, lecz również praży i w ten sposób wydobywa jej cały smak i aromat. 

Zobacz także
Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami będą naprawdę rozgrzewające

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami rozgrzeją was w czasie mrozów

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów

Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów

Przepis na zupę cebulową wg. Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • 4 duże cebule 

  • 1 marchewka  

  • 2 ziemniaki 

  • 1 pietruszka 

  • 1,5 l wywaru mięsnego na kościach 

  • pieprz  

  • sól 

  • ugotowana i uprażona kasza gryczana  

  • grzanki solo lub grzanki z serem żółtym 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie wywar mięsny na kościach wieprzowych. Gdy będzie gotowy, wyjmijcie z niego kości. 

  1. Warzywa umyjcie i obierzcie. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do gotującego się wywaru. 

  1. Gotujcie całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Lekko przestudźcie zupę i zmiksujcie ją na krem 

  1. Przyprawcie solą i pieprzem. Dobrze pasuje tu również gałka muszkatołowa. 

  1. Uprażcie na patelni ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną z odrobiną masła (opcjonalny dodatek).  

  1. Nałóżcie zupę na talerze i posypcie ją kaszą gryczaną. Połóżcie na wierzch grzanki lub w wersji de luxe grzanki z serem żółtym. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Kniejson/Gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Zupa cebulowa z ostrym, dojrzewającym serem i grzankami to prawdziwy specjał w całej Francji. Coraz częściej podaje się ją jednak na całym świecie!

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Ta wyrafinowana, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu potrawa na pewno zachwyci waszych gości i sprawi, że poczują się przyjęci po królewsku! Kluczem do bezbłędnego przygotowania zupy cebulowej jest nie tylko kropla alkoholu, ale również doskonale komponujące się ze słodkim smakiem zupy grzanki z serem dojrzewającym. W tradycyjnej wersji podaje się je z serem Gruyere – twardym, dojrzewającym francuskim serem o mocnym, słonym smaku, jednak możecie go zastąpić również cheddarem, parmezanem czy dojrzewającym serem polskim. Przepis na zapiekaną zupę cebulową Niektóre warianty zupy cebulowej gotowane są tylko na rosole lub z dodatkiem białego wina. Nasz zastępuje je koniakiem, który nadaje całości lekko słodkiego, głębokiego smaku. Składniki: 4 duże cebule 100 g masła 2 l bulionu kieliszek koniaku łyżka mąki ser Gruyere (twardy dojrzewający) pieprz, sól tymianek bagietka liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Obraną cebule pokrójcie w piórka i podsmażcie na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajcie mąkę i podsmażajcie całość do momentu powstania jasnej zasmażki , po czym zalejcie całość bulionem. Na koniec dodajcie koniak, sól i pieprz, tymianek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę przelejcie do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóżcie po kromce bagietki i zetrzyjcie odrobinę sera gruyere. Zupę zapiekajcie w piekarniku przez 20 min w 190 stopniach. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku. Ten przepis podbija sieć...

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
To zupa, która poprawia nastrój, rozgrzewa i doskonale nasyca. Jest idealna na czas, gdy za oknem zimno i pochmurno. Przyrządźcie ją z najlepszego przepisu, jaki zdobyliśmy.

Legenda mówi, że zupę cebulową po raz pierwszy przyrządził francuski król Ludwik XV. Władca wrócił zziębnięty i głodny z polowania, a w królewskiej kuchni znalazł tylko cebule, chleb, masło i szampana. Te 4 produkty stały się składnikami pierwszej zupy cebulowej. Bardziej prawdopodobną tajemnicą zupy cebulowej niż pusta zamkowa kuchnia jest jednak to, że zupa à l’oignon, bo tak się nazywa we Francji, powstała w biednych dzielnicach Paryża. Bo to danie jest smaczne, ciepłe i wartościowe, złożone z tanich, łatwo dostępnych składników. Było przysmakiem kupców i turystów, często jedzone wokół słynnych paryskich hal targowych. Dziś jest specjałem znanym na całym świecie.  Nie zmieniło się to, że nadal składa się z prostych, dostępnych składników, robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Jasiek Kuroń pokazuje jak. Sekret Jaśka Kuronia na najlepszą zupę cebulową Największym jego sekretem jest sprawdzona metoda wyciągnięcia całego smaku z cebuli. Ma na to doskonały sposób. Używa do tego masła, które powoduje, że szkląca się cebula lekko karmelizuje i oddaje daniu wszystkie swoje atuty: Mój sekret na idealną zupę cebulową to uczciwa porcja masła przy zeszkleniu cebuli i leciutką karmelizacja - praktycznie niewidoczna w kolorze. Ponadto nie dodaję soli do przesmażonej cebuli (sól dodaję później) dzięki czemu zupa ma cudownie słodkawy smak. Do zupy obowiązkowo tymianek i grzanka - chrupiąca, aromatyczna z ciągnącym się serem! 😀         Wyświetl ten post na Instagramie                    ...

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru
Lubicie jeść treściwe, mięsne zupy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają? Ten przepis jest specjalnie dla was.

Szukacie przepisu na smaczną i sycącą zupę? Ewa Wachowicz ma dla was coś wyjątkowego. Co powiecie na treściwą zupę krzonówkę? Przepis na zupę krzonówkę Ewy Wachowicz Łopatka wieprzowa, aromatyczne wędzone żeberka, surowy wędzony boczek, a także jak sama nazwa wskazuje – chrzan – to składniki, których nie może zabraknąć w tradycyjnej zupie krzonówce. Krzonówka nie od rzeczy jest również nazywana zupą chrzanową.  To tradycyjna zupa wielkanocna, którą gotuje się na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawniej sporządzano ją z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Przepisem na tę smaczną i sycącą zupę prosto z Małopolski podzieliła się jakiś czas temu Ewa Wachowicz.  Poza treściwym mięsem, w krzonówce znajdziemy też chrzan oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Zupa ta będzie idealna na przejściowe, wiosenne dni. Jak przygotować rozgrzewającą zupę krzanówkę? Sprawdźcie.  Składniki: 250 g - łopatki wieprzowej 250 g - wędzonych żeberek 250 g - surowego wędzonego boczku wędlina ze święconki 2 l - serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan szczypiorek do dekoracji  jajka na twardo swojski chleb Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody ugotujcie mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę wędliny i zalejcie serwatką. Zagotujcie i odstawcie. Dodajcie jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawcie solą i...