Nic tak nie syci i nie rozgrzewa jak talerz dobrej, gęstej zupy warzywnej. Takiej właśnie, jak zupa cebulowa. Słodko-słony smak, aromat cebuli i gorące grzanki z serem to wszystko, o czym można marzyć jesienią. Nie bójcie się, ten wariant zupy cebulowej nawet za bardzo nie tuczy. 

Co niezwykłego jest w zupie cebulowej Ewy Wachowicz? 

Ten przepis pochodzi z programu „Ewa gotuje”. Choć zupę cebulową przerabiano już na milion sposobów, ta opcja jest dość niezwykła. W oryginale jest to zazwyczaj zawiesista, gęsta zupa, w której widoczna jest poszatkowana cebula. Wersja Ewy to jedwabista zupa krem, o wyraźnym cebulowym smaku i aromacie.  

To tradycyjne danie kuchni francuskiej jest prawie zawsze bardzo kaloryczne, a to za sprawą dużej ilości zawartego w nim sera. W przepisie gwiazdy polskiej telewizji - sera nie ma wcale lub pojawia się jedynie na grzankach.  

Zobacz także:

Ostatni składnik nie tylko nadaje lokalnego charakteru zupie, ale również podnosi jej właściwości prozdrowotne. Jest nim kasza gryczana. Ewa Wachowicz nie tylko gotuje ją, lecz również praży i w ten sposób wydobywa jej cały smak i aromat. 

[content:0_10366,0_10292:undefined]

Przepis na zupę cebulową wg. Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • 4 duże cebule 

  • 1 marchewka  

  • 2 ziemniaki 

  • 1 pietruszka 

  • 1,5 l wywaru mięsnego na kościach 

  • pieprz  

  • sól 

  • ugotowana i uprażona kasza gryczana  

  • grzanki solo lub grzanki z serem żółtym 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie wywar mięsny na kościach wieprzowych. Gdy będzie gotowy, wyjmijcie z niego kości. 

  1. Warzywa umyjcie i obierzcie. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do gotującego się wywaru. 

  1. Gotujcie całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Lekko przestudźcie zupę i zmiksujcie ją na krem 

  1. Przyprawcie solą i pieprzem. Dobrze pasuje tu również gałka muszkatołowa. 

  1. Uprażcie na patelni ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną z odrobiną masła (opcjonalny dodatek).  

  1. Nałóżcie zupę na talerze i posypcie ją kaszą gryczaną. Połóżcie na wierzch grzanki lub w wersji de luxe grzanki z serem żółtym. 

Źródło: ewawachowicz.pl