Nic tak nie syci i nie rozgrzewa jak talerz dobrej, gęstej zupy warzywnej. Takiej właśnie, jak zupa cebulowa. Słodko-słony smak, aromat cebuli i gorące grzanki z serem to wszystko, o czym można marzyć jesienią. Nie bójcie się, ten wariant zupy cebulowej nawet za bardzo nie tuczy.
Co niezwykłego jest w zupie cebulowej Ewy Wachowicz?
Ten przepis pochodzi z programu „Ewa gotuje”. Choć zupę cebulową przerabiano już na milion sposobów, ta opcja jest dość niezwykła. W oryginale jest to zazwyczaj zawiesista, gęsta zupa, w której widoczna jest poszatkowana cebula. Wersja Ewy to jedwabista zupa krem, o wyraźnym cebulowym smaku i aromacie.
To tradycyjne danie kuchni francuskiej jest prawie zawsze bardzo kaloryczne, a to za sprawą dużej ilości zawartego w nim sera. W przepisie gwiazdy polskiej telewizji - sera nie ma wcale lub pojawia się jedynie na grzankach.
Zobacz także:
Ostatni składnik nie tylko nadaje lokalnego charakteru zupie, ale również podnosi jej właściwości prozdrowotne. Jest nim kasza gryczana. Ewa Wachowicz nie tylko gotuje ją, lecz również praży i w ten sposób wydobywa jej cały smak i aromat.
[content:0_10366,0_10292:undefined]Przepis na zupę cebulową wg. Ewy Wachowicz
Składniki:
-
4 duże cebule
-
1 marchewka
-
2 ziemniaki
-
1 pietruszka
-
1,5 l wywaru mięsnego na kościach
-
pieprz
-
sól
-
ugotowana i uprażona kasza gryczana
-
grzanki solo lub grzanki z serem żółtym
Sposób przygotowania:
-
Przygotujcie wywar mięsny na kościach wieprzowych. Gdy będzie gotowy, wyjmijcie z niego kości.
-
Warzywa umyjcie i obierzcie. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do gotującego się wywaru.
-
Gotujcie całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Lekko przestudźcie zupę i zmiksujcie ją na krem
-
Przyprawcie solą i pieprzem. Dobrze pasuje tu również gałka muszkatołowa.
-
Uprażcie na patelni ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną z odrobiną masła (opcjonalny dodatek).
-
Nałóżcie zupę na talerze i posypcie ją kaszą gryczaną. Połóżcie na wierzch grzanki lub w wersji de luxe grzanki z serem żółtym.
Źródło: ewawachowicz.pl