Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma  sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy
ONS.pl, Facebook/Anna Lewandowska
Newsy

Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy

Klasyczny smak, więcej wartości odżywczych i mniej kalorii. Oto nowy sposób na żurek.

Anna Lewandowska jest nie tylko trenerką, ale też właścicielką kilku firm. Za swoją działalność biznesową odebrała nawet nagrodę, którą tak skomentowała w swoich mediach społecznościowych:

- Wszystkie biznesy, które prowadzę to puzzle będące częścią układanki, która ma za zadanie wspierać Polaków w tym, by ich styl życia był zdrowszy.

Na co dzień dba o swoją smukłą sylwetkę, a prowadząc treningi i catering pomaga osiągać idealną figurę innym. Dużą wagę przywiązuje także do tego, czym karmi rodzinę. Nie więc niczego dziwnego w tym, że gotując zupę, używa innych technik zagęszczenia jej niż większość z nas. Jej zupy są pożywne, zdrowe i mają mniej kalorii. Jak ona to robi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne dania w wersji mniej kalorycznej

Anna Lewandowska do zagęszczenia żurku użyła prostego triku. Zamiast robić zasmażkę czy zaprawkę z mąki i tłuszczu, po prostu zmiksowała warzywa, na których gotowała bulion. Tak rozdrobnione jarzyny tworzą gęstą papkę, która dodana do zupy, zagęszcza ją.

Sportsmenka ugotowała bulion na włoszczyźnie, której nie obrała ze skórek. Dzięki temu smak na zupę był pełen mikroelementów, które obierając marchewkę czy pietruszkę, wyrzucamy z obierkami do śmieci.  Zagęstnik żurku, w postaci warzyw zmielonych razem ze skórkami, ma więc dodatkowe wartości odżywcze.

Podobne triki, które pozwalają poprawić wartości dań czy zmniejszyć ich kaloryczność, można zastosować do innych tradycyjnych potraw:

  • Sałatkę jarzynową wymieszajcie z majonezem połączonym z jogurtem naturalnym. Do dania wprowadzicie fermentowany składnik, który usprawnia prace jelit i trawienie i jednocześnie zmniejszycie ilość kalorii. Innym sposobem przygotowania sałatki mającej mniejszą ilość kalorii jest użycie wegańskiego majonezu, który smakuje jak majonez a jest o połowę mniej tłusty
  • Zabielając zupy, zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego lub mleka
  • Ucierając purée z ziemniaków, także zamiast śmietany dolejcie ciepłego mleka
  • Smażąc potrawy zastąpcie smalec czy masło zdrowszym i mniej kalorycznym olejem
Zobacz także
Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki

Przepis na żurek według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 marchewki
  • Mały kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 6 białych kiełbas
  • ½ l zakwasu na żur
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyjcie, nie obierając włóżcie do garnka i zalejcie ok. 1,5 l zimnej wody.
  2. Dodajcie ziele, pieprz i listki laurowe.
  3. Gotujcie, aż warzywa będą miękkie, a na koniec przecedźcie wywar.
  4. Pokrójcie w plastry lub kawałki białą kiełbasę.
  5. Włóżcie ją do garnka z wywarem i dodajcie zakwas na żur, majeranek i posiekane ząbki czosnku.
  6. Gotujcie 30 minut.
  7. Po tym czasie dodajcie do żurku boczek pokrojony w plasterki i gotujcie kolejne 30 minut.
  8. Warzywa wyjęte z wywaru zmiksujcie i zagęśćcie zupę taką ilością, jakiej gęstości oczekujecie.
  9. Zabielcie zupę śmietaną i podawajcie z jajkiem ugotowanym na twardo.

Źródło: Facebook/AnnaLewandowska

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...

Próbujecie schudnąć jedząc zupy? Nic dziwnego, że waga nie leci w dół. Wszystko przez te błędy
AdobeStock
Newsy
Próbujecie schudnąć jedząc zupy? Nic dziwnego, że waga nie leci w dół. Wszystko przez te błędy
Teoretycznie dietetyczna zupa może szybko stać się prawdziwą bombą pełną kalorii, jeśli popełnicie te błędy.

  Każdy, kto choć raz zabierał się za odchudzanie wie, że podstawą zrzucenia nadmiarowych kilogramów jest zdrowa dieta oraz przyjmowanie mniejszej ilości kalorii z posiłków. Wydawałoby się, że idealnym jedzeniem na diecie są zupy - w końcu znajduje się w nich pełno witamin i składników mineralnych, a przy tym niewiele kalorii. Ale czy na pewno? Trzeba mieć się na baczności podczas przygotowywania zup, ponieważ łatwo można zmienić dietetyczne danie w bombę kaloryczną. Czego nie dodawać do zup na diecie? W polskiej kuchni w większości zup znajdują się składniki które sprawiają, że finalnie danie może być mocno tuczące. Jeżeli lubicie takie dodatki, miejcie się na baczności - to one mogą sabotować wasze wysiłki w zrzuceniu wagi: kiełbasa - bez niej nie wyobrażamy sobie żurku. A jedna biała kiełbasa ma od 250 do nawet 300 kalorii! mąka - by zagęścić zupę, niektórzy dodają do niej nieco mąki pszennej. Jest to całkowicie niepotrzebne działanie, które jedynie doda kaloryczności naszemu daniu.  śmietana - czym byłaby zupa pomidorowa lub ogórkowa bez dodatku śmietany? W jednej łyżce śmietany 18% jest około 16 kalorii. To niedużo, jednak jeżeli w ciągu dnia podjadacie różne, nawet niskokaloryczne przekąski i nie wliczacie ich do codziennego bilansu, to wasze wysiłki w zrzuceniu wagi pójdą na marne. masło - ten dodatek nadaje zupom wyjątkowego aromatu i polepsza ich smak. Jednak jedna łyżka masła to aż 100 kalorii. Co dodawać do dietetycznych zup? Zupa może być jednocześnie smaczna i dietetyczna! Wystarczy zrezygnować z niektórych produktów lub zastąpić je innymi. Na przykład zamiast śmietany dobrze sprawdza się jogurt naturalny, który ma znacznie mniej kalorii.  Do zagęszczenia zupy nie jest też potrzebna mąka. Zamiast tego, do garnka wsypcie około 50 g suchej...