Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma  sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy
ONS.pl, Facebook/Anna Lewandowska
Newsy

Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy

Klasyczny smak, więcej wartości odżywczych i mniej kalorii. Oto nowy sposób na żurek.

Anna Lewandowska jest nie tylko trenerką, ale też właścicielką kilku firm. Za swoją działalność biznesową odebrała nawet nagrodę, którą tak skomentowała w swoich mediach społecznościowych:

- Wszystkie biznesy, które prowadzę to puzzle będące częścią układanki, która ma za zadanie wspierać Polaków w tym, by ich styl życia był zdrowszy.

Na co dzień dba o swoją smukłą sylwetkę, a prowadząc treningi i catering pomaga osiągać idealną figurę innym. Dużą wagę przywiązuje także do tego, czym karmi rodzinę. Nie więc niczego dziwnego w tym, że gotując zupę, używa innych technik zagęszczenia jej niż większość z nas. Jej zupy są pożywne, zdrowe i mają mniej kalorii. Jak ona to robi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne dania w wersji mniej kalorycznej

Anna Lewandowska do zagęszczenia żurku użyła prostego triku. Zamiast robić zasmażkę czy zaprawkę z mąki i tłuszczu, po prostu zmiksowała warzywa, na których gotowała bulion. Tak rozdrobnione jarzyny tworzą gęstą papkę, która dodana do zupy, zagęszcza ją.

Sportsmenka ugotowała bulion na włoszczyźnie, której nie obrała ze skórek. Dzięki temu smak na zupę był pełen mikroelementów, które obierając marchewkę czy pietruszkę, wyrzucamy z obierkami do śmieci.  Zagęstnik żurku, w postaci warzyw zmielonych razem ze skórkami, ma więc dodatkowe wartości odżywcze.

Podobne triki, które pozwalają poprawić wartości dań czy zmniejszyć ich kaloryczność, można zastosować do innych tradycyjnych potraw:

  • Sałatkę jarzynową wymieszajcie z majonezem połączonym z jogurtem naturalnym. Do dania wprowadzicie fermentowany składnik, który usprawnia prace jelit i trawienie i jednocześnie zmniejszycie ilość kalorii. Innym sposobem przygotowania sałatki mającej mniejszą ilość kalorii jest użycie wegańskiego majonezu, który smakuje jak majonez a jest o połowę mniej tłusty
  • Zabielając zupy, zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego lub mleka
  • Ucierając purée z ziemniaków, także zamiast śmietany dolejcie ciepłego mleka
  • Smażąc potrawy zastąpcie smalec czy masło zdrowszym i mniej kalorycznym olejem
Zobacz także
Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki

Przepis na żurek według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 marchewki
  • Mały kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 6 białych kiełbas
  • ½ l zakwasu na żur
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyjcie, nie obierając włóżcie do garnka i zalejcie ok. 1,5 l zimnej wody.
  2. Dodajcie ziele, pieprz i listki laurowe.
  3. Gotujcie, aż warzywa będą miękkie, a na koniec przecedźcie wywar.
  4. Pokrójcie w plastry lub kawałki białą kiełbasę.
  5. Włóżcie ją do garnka z wywarem i dodajcie zakwas na żur, majeranek i posiekane ząbki czosnku.
  6. Gotujcie 30 minut.
  7. Po tym czasie dodajcie do żurku boczek pokrojony w plasterki i gotujcie kolejne 30 minut.
  8. Warzywa wyjęte z wywaru zmiksujcie i zagęśćcie zupę taką ilością, jakiej gęstości oczekujecie.
  9. Zabielcie zupę śmietaną i podawajcie z jajkiem ugotowanym na twardo.

Źródło: Facebook/AnnaLewandowska

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana
AdobeStock
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda
Jak zrobić smaczną, sycącą i aromatyczną grochówkę? Czym ją przyprawić, żeby wydobyć jej prawdziwy, swojski smak?

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku? Jak zrobić idealną grochówkę? W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej. Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna. Czym przyprawić grochówkę? Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak: lubczyk tymianek czosnek w proszku oregano bazylię estragon kminek Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu. Składniki:  300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu Sól Pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia Przygotowanie: Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna...

zakwas żurek
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na zakwas. Sprawi, że wielkanocny żurek będzie miał niepowtarzalny smak
Żurek koniecznie musi być przygotowany na zakwasie. Można go kupić w sklepie, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdźcie sami!

Żurek to jedna z najpopularniejszych potraw w okresie świąt wielkanocnych. Jest przygotowywana na bazie zakwasu przyrządzonego z wyprzedzeniem z mąki i przypraw. Wiele osób rezygnuje z podania tego dania, gdyż obawia się skomplikowanego przepisu. Nic prostszego! Szybki, łatwy do zrobienia zakwas jest idealną podstawą do ugotowania tej zupy.  Tradycyjny żurek na zakwasie Mimo, iż zupa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to gości na polskich stołach również podczas wielu innych uroczystości, jak i na co dzień. Jest niezwykle aromatyczna, smaczna oraz sycąca. Zazwyczaj podawana z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem białej kiełbasy. Do przygotowania żurku potrzeba zakwasu, bulionu warzywnego, mięsa, śmietany, czosnku, a także majeranku. Wbrew pozorom to danie szybkie do przyrządzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej potrawy, która swoim aromatem wypełnia cały dom. Jak zrobić domowy zakwas? Kluczową kwestią w przyrządzeniu żurku jest zakwas. To on nadaje całemu daniu charakterystycznych właściwości oraz smaku. Zupę można przygotować z kupnego zakwasu, jednak ten przyrządzony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy. Przygotowanie tej części zupy  nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie kilku składników i czasu. Żurek ugotowany na domowym zakwasie będzie zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Bliscy z pewnością nie obejdą się smakiem. Składniki: 500 ml przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 5 ząbków czosnku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Wodę na zakwas zagotujcie, a następnie dobrze ostudźcie. Przelejcie ją do dużego i czystego słoja. Obierzcie ząbki czosnku ze skorupek. Do wody dodajcie sześć łyżek mąki żytniej typ. 2000, obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz...