Anna Lewandowska jest nie tylko trenerką, ale też właścicielką kilku firm. Za swoją działalność biznesową odebrała nawet nagrodę, którą tak skomentowała w swoich mediach społecznościowych:

- Wszystkie biznesy, które prowadzę to puzzle będące częścią układanki, która ma za zadanie wspierać Polaków w tym, by ich styl życia był zdrowszy.

Na co dzień dba o swoją smukłą sylwetkę, a prowadząc treningi i catering pomaga osiągać idealną figurę innym. Dużą wagę przywiązuje także do tego, czym karmi rodzinę. Nie więc niczego dziwnego w tym, że gotując zupę, używa innych technik zagęszczenia jej niż większość z nas. Jej zupy są pożywne, zdrowe i mają mniej kalorii. Jak ona to robi?

Tradycyjne dania w wersji mniej kalorycznej

Anna Lewandowska do zagęszczenia żurku użyła prostego triku. Zamiast robić zasmażkę czy zaprawkę z mąki i tłuszczu, po prostu zmiksowała warzywa, na których gotowała bulion. Tak rozdrobnione jarzyny tworzą gęstą papkę, która dodana do zupy, zagęszcza ją.

Sportsmenka ugotowała bulion na włoszczyźnie, której nie obrała ze skórek. Dzięki temu smak na zupę był pełen mikroelementów, które obierając marchewkę czy pietruszkę, wyrzucamy z obierkami do śmieci.  Zagęstnik żurku, w postaci warzyw zmielonych razem ze skórkami, ma więc dodatkowe wartości odżywcze.

Zobacz także:

Podobne triki, które pozwalają poprawić wartości dań czy zmniejszyć ich kaloryczność, można zastosować do innych tradycyjnych potraw:

  • Sałatkę jarzynową wymieszajcie z majonezem połączonym z jogurtem naturalnym. Do dania wprowadzicie fermentowany składnik, który usprawnia prace jelit i trawienie i jednocześnie zmniejszycie ilość kalorii. Innym sposobem przygotowania sałatki mającej mniejszą ilość kalorii jest użycie wegańskiego majonezu, który smakuje jak majonez a jest o połowę mniej tłusty
  • Zabielając zupy, zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego lub mleka
  • Ucierając purée z ziemniaków, także zamiast śmietany dolejcie ciepłego mleka
  • Smażąc potrawy zastąpcie smalec czy masło zdrowszym i mniej kalorycznym olejem

Przepis na żurek według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 marchewki
  • Mały kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 6 białych kiełbas
  • ½ l zakwasu na żur
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyjcie, nie obierając włóżcie do garnka i zalejcie ok. 1,5 l zimnej wody.
  2. Dodajcie ziele, pieprz i listki laurowe.
  3. Gotujcie, aż warzywa będą miękkie, a na koniec przecedźcie wywar.
  4. Pokrójcie w plastry lub kawałki białą kiełbasę.
  5. Włóżcie ją do garnka z wywarem i dodajcie zakwas na żur, majeranek i posiekane ząbki czosnku.
  6. Gotujcie 30 minut.
  7. Po tym czasie dodajcie do żurku boczek pokrojony w plasterki i gotujcie kolejne 30 minut.
  8. Warzywa wyjęte z wywaru zmiksujcie i zagęśćcie zupę taką ilością, jakiej gęstości oczekujecie.
  9. Zabielcie zupę śmietaną i podawajcie z jajkiem ugotowanym na twardo.

Źródło: Facebook/AnnaLewandowska