Ten przepis ma już kilka lat, jednak jest tak niezawodny, że warto sobie o nim przypomnieć w sezonie śliwkowym. Knedle według receptury znanej kucharki i jurorki programu Master Chef wychodzą zawsze idealnie miękkie. Jednocześnie ich ciasto nie rozpada się podczas gotowania. To wszystko zasługa odpowiednich ziemniaków. 

Jakie ziemniaki wybiera do knedli Ania Starmach?  

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem knedli. Właściwie wybrane i przygotowane zredukują ilość dodawanej mąki do minimum, a do tego sprawią, że ciasto będzie mięciutkie, a jednocześnie zwarte. Jak zatem sprawdzić, czy ziemniaki, które kupiliście są odpowiednie? 

Ziemniaki, które dodaje Ania Starmach do swoich knedli, są zawsze mączyste. Goszcząc kilka lat temu w programie Dzień Dobry TVN, podała prosty sposób na sprawdzenie ich sypkości. Wystarczy, że przekroicie ziemniaka na pół, a następnie zetkniecie ze sobą jego dwie części. Jeżeli ziemniak się sklei, oznacza to, że jest mączysty. Jeżeli nie, to wykorzystajcie go raczej do sałatki ziemniaczanej. 

Zobacz także:

Ważne jest również odpowiednie przygotowanie ziemniaków do potrawy. Powinniście gotować je w łupinach w wodzie z odrobiną soli. Nie gotujcie obranych ziemniaków, bo wówczas dostaje się do nich dużo wody, która sprawia, że są wilgotne i trzeba dodać więcej mąki. 

Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami 

Składniki: 

  • 500 g śliwek węgierek  

  • 500 g ziemniaków 

  • 50 g mąki ziemniaczanej  

  • 250 g mąki pszennej 

  • 2 jajka 

  • sól 

Do podania: kwaśna śmietana, cukier i bułka 

Sposób przygotowania: 

  1. Z umytych śliwek usuńcie pestki. 

  2. Ziemniaki umyjcie dokładnie i ugotujcie w łupinach. 

  3. Po delikatnym przestudzeniu obierzcie je i przepuśćcie przez praskę. Nie blendujcie ich! 

  4. Zagniećcie ziemniaki z jajkami, mąką oraz szczyptą soli. 

  5. Z tak przygotowanego ciasta ulepcie wałeczki i odrywajcie z nich po kawałku. 

  6. Formujcie niewielkie placuszki. Na środku każdego placuszka połóżcie śliwkę i skleicie uważnie brzegi. 

  7. Knedle wrzućcie do wrzącej, osolonej wody i gotujcie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.  

  8. Podawajcie z bułką tartą i cukrem, lub ze śmietaną. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl, dziendobry.tvn.pl