Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Ons/Flickr
Newsy

Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki

Śliwki będą gościć na waszych stołach jeszcze jesienią. Warto zatem uzbroić się w kilka wypróbowanych przepisów, które urozmaicą ich podanie. Jednym z nich jest przepis Ani Starmach na delikatne knedle ze śliwkami. 

Ten przepis ma już kilka lat, jednak jest tak niezawodny, że warto sobie o nim przypomnieć w sezonie śliwkowym. Knedle według receptury znanej kucharki i jurorki programu Master Chef wychodzą zawsze idealnie miękkie. Jednocześnie ich ciasto nie rozpada się podczas gotowania. To wszystko zasługa odpowiednich ziemniaków. 

Jakie ziemniaki wybiera do knedli Ania Starmach?  

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem knedli. Właściwie wybrane i przygotowane zredukują ilość dodawanej mąki do minimum, a do tego sprawią, że ciasto będzie mięciutkie, a jednocześnie zwarte. Jak zatem sprawdzić, czy ziemniaki, które kupiliście są odpowiednie? 

Ziemniaki, które dodaje Ania Starmach do swoich knedli, są zawsze mączyste. Goszcząc kilka lat temu w programie Dzień Dobry TVN, podała prosty sposób na sprawdzenie ich sypkości. Wystarczy, że przekroicie ziemniaka na pół, a następnie zetkniecie ze sobą jego dwie części. Jeżeli ziemniak się sklei, oznacza to, że jest mączysty. Jeżeli nie, to wykorzystajcie go raczej do sałatki ziemniaczanej. 

Ważne jest również odpowiednie przygotowanie ziemniaków do potrawy. Powinniście gotować je w łupinach w wodzie z odrobiną soli. Nie gotujcie obranych ziemniaków, bo wówczas dostaje się do nich dużo wody, która sprawia, że są wilgotne i trzeba dodać więcej mąki. 

Zobacz także
Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa

Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa

Przepis na knedle serowe z truskawkami.

Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat

Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami 

Składniki: 

  • 500 g śliwek węgierek  

  • 500 g ziemniaków 

  • 50 g mąki ziemniaczanej  

  • 250 g mąki pszennej 

  • 2 jajka 

  • sól 

Do podania: kwaśna śmietana, cukier i bułka 

Sposób przygotowania: 

  1. Z umytych śliwek usuńcie pestki. 

  2. Ziemniaki umyjcie dokładnie i ugotujcie w łupinach. 

  3. Po delikatnym przestudzeniu obierzcie je i przepuśćcie przez praskę. Nie blendujcie ich! 

  4. Zagniećcie ziemniaki z jajkami, mąką oraz szczyptą soli. 

  5. Z tak przygotowanego ciasta ulepcie wałeczki i odrywajcie z nich po kawałku. 

  6. Formujcie niewielkie placuszki. Na środku każdego placuszka połóżcie śliwkę i skleicie uważnie brzegi. 

  7. Knedle wrzućcie do wrzącej, osolonej wody i gotujcie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.  

  8. Podawajcie z bułką tartą i cukrem, lub ze śmietaną. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl, dziendobry.tvn.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Pachnące knedle ze śliwkami polecają się na obiad! Posypcie je na koniec cukrem i cynamonem, a będą smakowały jeszcze lepiej.

Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie. Przepis na knedle ze śliwkami Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko Ok. 20 śliwek węgierek Szczypta soli 3 łyżki bułki tartej Cynamon Cukier Mąka do podsypania Przygotowanie: Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie. Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia. Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie. Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru. Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości. Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się...

Przepis na knedle serowe z truskawkami.
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat
Wam też ten przepis kojarzy się z dzieciństwem? Przeczytajcie jak przygotować prawdziwe knedle z truskawkami.

Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat.  Knedle serowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 jajka 250 g sera białego Składniki na nadzienie i posypkę: 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych Cukier Cynamon 2 łyżki masła, lub śmietana Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem  Przygotowanie knedli truskawkowych Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie.  Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto.  W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki. Z ciasta uformujcie podłużne wałki.  Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym...

Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
Wierzycie, że da się ugotować ziemniaki bez wody? Ania Starmach udowadnia, że to możliwe i podaje swój sposób na to danie.

Przepisy gwiazd polskiej sceny kulinarnej mogą czasami zaskakiwać. Jednak o gotowaniu ziemniaków bez wody chyba jeszcze nikt nie słyszał... Właśnie w taki sposób proponuje przyrządzić je Ania Starmach, gwiazda Master Chef, Master Chef Junior oraz autorka książek kulinarnych i bloga.  Sekret tak ugotowanych ziemniaków nie tkwi wcale w technice - nie „gotuje” się ich w mikrofali czy piekarniku, lecz tradycyjnie w garnku. Jak więc można to zrobić bez wody? Starmach proponuje przepis na ziemniaki gotowane w mleku kokosowym - produkcie zdobywającym popularność w polskich domach. Mleczko kokosowe można już kupić w większości sklepów i warto się do niego przekonać, ponieważ potrawy z tym składnikiem odznaczają się dużą delikatnością i wspaniałą  kremową konsystencją. Poznajcie przepis Ani Starmach na ziemniaki gotowane nie w wodzie, a mleczku kokosowym z aromatycznymi przyprawami.  Przepis Ani Starmach na ziemniaki w mleku kokosowym Sposób na gotowanie ziemniaków bez wody jest całkiem prosty - należy zastąpić ją aromatycznym mleczkiem kokosowym. Dodajcie do tego kilka przypraw i zdrowych dodatków, a dostaniecie arcypyszne danie w hinduskim stylu! Do przyrządzenia ziemniaków tą metodą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma ziemniaków pół litra mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili kawałek świeżego korzenia imbiru 2 cebule szalotki kolendra kurkuma Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ponacinajcie. Obierzcie kawałeczek imbiru, ząbki czosnku, a papryczki chili i cebulę pokrójcie drobno. Wszystkie te składniki zmielcie dokładnie na pastę z dodatkiem kurkumy - na przykład za pomocą blendera.  Do gotowej pasty wlejcie...

Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi. Wychodzi idealnie miękkie i nie rwie się we wrzątku
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi. Wychodzi idealnie miękkie i nie rwie się we wrzątku
Czy słyszeliście o ziemniaczanym cieście, które z powodzeniem można wykorzystać do zrobienia pierogów, knedli i pyz? Jeżeli nie, to koniecznie sprawdźcie ten przepis. 

To ciasto jest bardzo miękkie i można je nieco grubiej wałkować, a później upchać w nim naprawdę dużo farszu lub owoców. Takie ciasto to połowa sukcesu idealnych pierogów. Wiele oczywiście zależy także od farszu, ale nie o tym dzisiaj mowa.  Pierogi z tego ciasta są delikatne i rozpływają się w ustach, a do tego podczas ich gotowania nie poniesiecie żadnych strat, w postaci rozerwanych egzemplarzy. Ciasto jest naprawdę wytrzymałe.  Jak przygotować ciasto ziemniaczane?  Ziemniaki do takiego ciasta powinny być mączyste. Jeżeli po ugotowaniu okaże się, że nie są, można odstawić je do lodówki na jeden dzień, żeby przeschły. Ostateczna ilość mąki dodanej do ciasta będzie zależała właśnie od ich sypkości.  Ciasto wałkujcie nieco grubiej. Nie bójcie się, nie będzie twarde. Takie wałkowanie pozwoli wypełnić je po brzegi serem, owocami, mięsem czy kapustą. Zapewni również trwałość pierogom, gdy będziecie je gotować.  Jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu i szukacie przepisu na ciasto bez dodatku mąki pszennej, to z powodzeniem możecie zmodyfikować ten przepis. Zamiast 2 szklanek mąki pszennej dodajcie 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę uniwersalnej mąki bezglutenowej oraz 1 jajko.  Przepis na ciasto ziemniaczane na pierogi   Składniki:   500 g mączystych, ugotowanych ziemniaków   2 jajka   2 szklanki mąki  Sposób przygotowania:  Pół kilo sypkich ziemniaków ugotujcie z niewielką ilością soli.  Ugotowane ziemniaki wystudźcie i zmielcie w maszynce do mielenia.  Dodajcie do nich jajka i wsypcie mąkę. Finalna jej ilość zależy od tego, jak mączyste są ziemniaki.  Gotujcie w osolonej wodzie ok. 10 min.  Wyróbcie gładkie ciasto.  Posypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie ciasto...