Sezon na jagody warto wykorzystać w pełni. Zapewne jedliście już pierogi z jagodami i jagodzianki. Teraz czas na ciasto jagodowe od Ani. Kruche ciasto jest szczodrze wypełnione tymi owocami. Po prostu idealne na leniwe, letnie popołudnie. 

Ciasto Ani Starmach ma kilka niespodzianek 

To ciasto jest proste w przygotowaniu i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jest też wyjątkowo kruche. A to dzięki dużej ilości żółtek, które Ania dodała do tego przepisu. 

Jedną z niespodzianek w cieście są maliny. Jeżeli zdążyliście już zrobić konfiturę malinową, to tu możecie ją wykorzystać. Jeżeli nie, użyjcie kupnej. Świetnie przełamie i podbije smak jagód.

Zobacz także:

Aby jeszcze przyjemniej się je jadło jest w nim też beza, ale nie typowo krucha, ale raczej łącząca się z owocami i nadająca ciastu delikatniejszej, lżejszej konsystencji.  

Przepis na ciasto jagodowe z kruszonką:  

Składniki: 

Na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej (opakowanie) 

  • 200 g masła (kostka) 

  • 150 g cukru 

  • 4 żółtka 

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Na nadzienie: 

  • 300 g jagód 

  • 200 g konfitury malinowej (domowej roboty lub kupnej)

Na bezę:  

  • 120 g cukru 

  • 4 białka 

Sposób przygotowania: 

  1. Składniki ciasta wymieszajcie i podzielcie na dwie części. W proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóżcie do zamrażarki, większą do lodówki. 

  2. Po 30 minutach wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i rozwałkujcie. Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najodpowiedniejsza będzie forma o wymiarach 20 x 30 cm. 

  3. Ciasto ponakłuwajcie widelcem i pieczcie przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. 

  4. Wyciągnijcie z piekarnika i wystudźcie. Posmarujcie konfiturą, posypcie obficie jagodami. 

  5. Białka ubijcie mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajcie cukier. 

  6. Powstałą pianę wyłóżcie na owoce. 

  7. Zamrożone ciasto zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i posypcie nim pianę. 

  8. Ciasto pieczcie około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl