Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości
Ons/Adobe Stock
Newsy

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 

Ania Starmach zachwyca kolejnym przepisem. Tym razem jest to kruche ciasto jagodowe, przełamane smakiem malin i ze złotą kruszonką na wierzchu. Do ciasta Ania dodaje jeszcze 1 składnik, dzięki któremu ma ono lżejszą konsystencję.

Sezon na jagody warto wykorzystać w pełni. Zapewne jedliście już pierogi z jagodami i jagodzianki. Teraz czas na ciasto jagodowe od Ani. Kruche ciasto jest szczodrze wypełnione tymi owocami. Po prostu idealne na leniwe, letnie popołudnie. 

Ciasto Ani Starmach ma kilka niespodzianek 

To ciasto jest proste w przygotowaniu i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jest też wyjątkowo kruche. A to dzięki dużej ilości żółtek, które Ania dodała do tego przepisu. 

Jedną z niespodzianek w cieście są maliny. Jeżeli zdążyliście już zrobić konfiturę malinową, to tu możecie ją wykorzystać. Jeżeli nie, użyjcie kupnej. Świetnie przełamie i podbije smak jagód.

Aby jeszcze przyjemniej się je jadło jest w nim też beza, ale nie typowo krucha, ale raczej łącząca się z owocami i nadająca ciastu delikatniejszej, lżejszej konsystencji.  

Zobacz także
Przechowujecie jagody w takim opakowaniu? Nigdy nie róbcie tego błędu

Przechowujecie świeże jagody w takim opakowaniu? Nigdy nie róbcie tego błędu 

Chłodnik nie tylko z buraków. Ania Starmach postawiła na ogórki, rzodkiewki i jeszcze 1 składnik

Chłodnik nie tylko z buraków. Ania Starmach postawiła na ogórki, rzodkiewki i jeszcze 1 nietypowy składnik 

Przepis na ciasto jagodowe z kruszonką:  

Składniki: 

Na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej (opakowanie) 

  • 200 g masła (kostka) 

  • 150 g cukru 

  • 4 żółtka 

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Na nadzienie: 

  • 300 g jagód 

  • 200 g konfitury malinowej (domowej roboty lub kupnej)

Na bezę:  

  • 120 g cukru 

  • 4 białka 

Sposób przygotowania: 

  1. Składniki ciasta wymieszajcie i podzielcie na dwie części. W proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóżcie do zamrażarki, większą do lodówki. 

  2. Po 30 minutach wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i rozwałkujcie. Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najodpowiedniejsza będzie forma o wymiarach 20 x 30 cm. 

  3. Ciasto ponakłuwajcie widelcem i pieczcie przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. 

  4. Wyciągnijcie z piekarnika i wystudźcie. Posmarujcie konfiturą, posypcie obficie jagodami. 

  5. Białka ubijcie mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajcie cukier. 

  6. Powstałą pianę wyłóżcie na owoce. 

  7. Zamrożone ciasto zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i posypcie nim pianę. 

  8. Ciasto pieczcie około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pleśniak. Prosty i pyszny, idealny do kawy
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Przepis na pleśniak. Prosty i pyszny, idealny do kawy
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasto pleśniak. Koniecznie upieczcie je do kawy!

Pleśniak, zwany również skubańcem, to popularne ciasto warstwowe. Jego bazą jest ciasto kruche, warstwa najczęściej kwaskowatych owoców lub owocowego dżemu, słodka piankowa beza oraz chrupiąca warstwa ciasta. Przepis na ciasto pleśniak zamieściła na gotujmy.pl użytkowniczka malgosia2661. Pleśniak jest prosty i szybki do zrobienia, znika z blachy do ostatniego okruszka. Koniecznie upieczcie go w weekend do kawy albo herbaty. Sprawdzi się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i deser po rodzinnym obiedzie. Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Słoik powideł śliwkowych Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie cukier (bez 4 łyżek, które należy dodać do ciasta). Do dużej miski przesiejcie przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie zimne, posiekane masło, resztkę cukru oraz żółtka. Szybko zagniećcie, a następnie podzielcie na 2 części: jedną większą (około 2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 ciasta). Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkujcie i przełóżcie do formy. Posmarujcie ciasto powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłóżcie ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyjcie pozostałe ciasto. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Z czym zrobić pleśniaka? Ciasto świetnie smakuje z kwaśnymi owocami, które równoważą słodki smak bezy. Do pleśniaka możecie dodać powidła śliwkowe, pigwę, dżem z czarnych lub czerwonych porzeczek agrest, a w sezonie polecamy rabarbar. Pleśniaka...

Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny
Szukacie pomysłu na pierwsze wiosenne wypieki z rabarbarem? Mamy dla was propozycję – jest nią przepyszny, prosty i lekki biszkopt. Nawet nie obejrzycie się, jak rodzina pochłonie go wprost z blachy!

Wiosna i wczesne lato nieodłącznie kojarzą się z rabarbarem. Przepyszne ciasta, biszkopty, kompoty, a także nieco bardziej odważne kulinarne kompozycje, jak chociażby... kotlety mielone z dodatkiem tych czerwonawych łodyg. Co lubicie przyrządzać z rabarbaru najbardziej? Jeżeli nie macie większego doświadczenia z wypiekami z dodatkiem rabarbaru, polecamy wam poniższy prosty przepis na lekki biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Zanim jednak przystąpicie do pierwszych w tym sezonie wypieków z rabarbarem w roli głównej, koniecznie sprawdźcie, kiedy jest sezon na to warzywo (a może jednak owoc…). Lepiej uważać z wykorzystaniem rabarbaru pod koniec lata – wtedy może zawierać większą ilość groźnych substancji. Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mąki ziemniaczanej Szklanka cukru 4 jajka 1/3 szklanki oleju Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Cukier waniliowy – 1 opakowanie 40 dag rabarbaru Cukier puder Przygotowanie: Rabarbar umyjcie i pokrójcie na niewielkie kawałki o długości ok. 1,5 cm. Posypcie pokrojony rabarbar ok. 2 łyżkami cukru. Przesiejcie mąkę pszenną i ziemniaczaną do garnka lub miski. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijcie białka na sztywną pianę. Zmiksujcie białka razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie zmiksujcie białka wraz z żółtkami, a potem wymieszajcie całość drewnianą łyżką z resztą suchych składników i z olejem na gładką masę. Blachę o wymiarach 18×24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem. Ciasto wlejcie do blachy i na górze ułóżcie pokrojony rabarbar. Pieczcie przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia...

kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy
Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca. Przepis na kruche ciasto z orzechami Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki do ciasta: 1 szklanka mąki 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 250 g masła 4 żółtka 5 łyżeczek powideł ze śliwek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki do masy orzechowej: 4 białka Niecała szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało! Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na...

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...