
Jeżeli jeszcze nie zrobiliście ogórkowych przetworów na zimę, to radzimy szybko nadrobić zaległości. Warto przyrządzić je właśnie teraz, gdy ogórki są jeszcze świeżo po zbiorach - z takich sztuk przetwory są przecież najlepsze. Jeśli jednak trochę się zagapiliście albo macie już w ogródku głównie przerośnięte ogórki, to nic straconego. Wykorzystajcie je do zrobienia poniższego przepisu.
Jak wykorzystać przerośnięte ogórki?
Duże ogórki nie nadają się już do kiszenia i marynowania, ponieważ po prostu nie mieszczą się w słoikach. Ale i na to jest rada - wystarczy takie ogórki obrać (ponieważ mają już dość twardą skórkę), pokroić wzdłuż i usunąć z nich nasiona.
W ten sposób łatwiej będzie ułożyć je w słoikach. Z takich ogórków możecie zrobić smaczne pikle, a poniżej znajdziecie przepis. Zwróćcie uwagę na sposób przygotowania zalewy - to bardzo istotne. Dzięki jednemu prostemu zabiegowi już nigdy się wam nie zepsują.
Przepis na pikle z ogórków
Składniki:
-
ok. 10 przerośniętych ogórków gruntowych
-
1 korzeń chrzanu
-
kilka ząbków czosnku (po 2 ząbki na słoik)
-
koper
-
kilka ziaren ziela angielskiego (1-2 na słoik)
-
pieprz czarny ziarnisty
-
gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
Zalewa:
-
1200 ml wody
-
1 szklanka octu 10%
-
6 łyżek cukru
-
1 łyżka soli
Przygotowanie:
-
Obierzcie ogórki ze skórki. Każdy z nich przekrójcie następnie wzdłuż, na 4 równe części. Wytnijcie z nich nasiona, które w przerośniętych ogórkach są już dość duże i twarde.
-
Korzeń chrzanu i czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
-
Do wyparzonych i suchych słoików włóżcie po kawałku chrzanu, 2 pokrojone ząbki czosnku, trochę kopru oraz po 1-2 ziarnach ziela angielskiego, po 1 łyżeczce gorczycy i po kilka ziaren pieprzu ziarnistego.
-
W kolejnym kroku ułóżcie ogórki ciasno w słoikach.
-
Do garnka wlejcie 1200 ml wody (ok. 6 szklanek). Dodajcie 6 łyżek cukru, kopiastą łyżkę soli i wymieszajcie. Podgrzewajcie zalewę, aż składniki się rozpuszczą i wlejcie ocet. Uwaga - zalewy nie gotujemy, wystarczy ją podgrzać.
-
Wlejcie zalewę do słoików tak, by ogórki były w całości przykryte. Zakręćcie mocno i przełóżcie do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką.
-
Zalejcie słoiki wodą, zagotujcie i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, pasteryzujcie słoiki przez 10-15 minut.
-
Zostawcie je w garnku aż ostygną, wyjmijcie i odłóżcie w ciemne miejsce.