Przenigdy nie robię tego z zalewą do pikli i zawsze są pyszne. Wszyscy się dziwią, a potem chcą przepis
GettyImages
Newsy

Przenigdy nie robię tego z zalewą do pikli i zawsze są pyszne. Wszyscy się dziwią, a potem chcą przepis

Kiszone, korniszony, a może pikle? Każdy ma swój ulubiony sposób na ogórki. Wypróbujcie przepis, w którym można wrzucić do słoików nawet przerośnięte ogórki. Pamiętajcie o 1 rzeczy w trakcie robienia zalewy i cieszcie się ich smakiem.

Jeżeli jeszcze nie zrobiliście ogórkowych przetworów na zimę, to radzimy szybko nadrobić zaległości. Warto przyrządzić je właśnie teraz, gdy ogórki są jeszcze świeżo po zbiorach - z takich sztuk przetwory są przecież najlepsze. Jeśli jednak trochę się zagapiliście albo macie już w ogródku głównie przerośnięte ogórki, to nic straconego. Wykorzystajcie je do zrobienia poniższego przepisu.

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki?

Duże ogórki nie nadają się już do kiszenia i marynowania, ponieważ po prostu nie mieszczą się w słoikach. Ale i na to jest rada - wystarczy takie ogórki obrać (ponieważ mają już dość twardą skórkę), pokroić wzdłuż i usunąć z nich nasiona.

W ten sposób łatwiej będzie ułożyć je w słoikach. Z takich ogórków możecie zrobić smaczne pikle, a poniżej znajdziecie przepis. Zwróćcie uwagę na sposób przygotowania zalewy - to bardzo istotne. Dzięki jednemu prostemu zabiegowi już nigdy się wam nie zepsują.

Zobacz także
Zamiast do herbaty, włóżcie to do słoika z ogórkami. Co za chrupkość i smak

Zamiast do herbaty, włóżcie to do słoika z ogórkami przed zakręceniem. Co za smak i chrupkość

Do ogórków dodaję przyprawę gyros. Lepsze niż kanapkowe i sałatka szwedzka razem wzięte

Przepis na pikle z ogórków

Składniki:

  • ok. 10 przerośniętych ogórków gruntowych

  • 1 korzeń chrzanu

  • kilka ząbków czosnku (po 2 ząbki na słoik)

  • koper

  • kilka ziaren ziela angielskiego (1-2 na słoik)

  • pieprz czarny ziarnisty

  • gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)

Zalewa:

  • 1200 ml wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki ze skórki. Każdy z nich przekrójcie następnie wzdłuż, na 4 równe części. Wytnijcie z nich nasiona, które w przerośniętych ogórkach są już dość duże i twarde.

  2. Korzeń chrzanu i czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. 

  3. Do wyparzonych i suchych słoików włóżcie po kawałku chrzanu, 2 pokrojone ząbki czosnku, trochę kopru oraz po 1-2 ziarnach ziela angielskiego, po 1 łyżeczce gorczycy i po kilka ziaren pieprzu ziarnistego. 

  4. W kolejnym kroku ułóżcie ogórki ciasno w słoikach.

  5. Do garnka wlejcie 1200 ml wody (ok. 6 szklanek). Dodajcie 6 łyżek cukru, kopiastą łyżkę soli i wymieszajcie. Podgrzewajcie zalewę, aż składniki się rozpuszczą i wlejcie ocet. Uwaga - zalewy nie gotujemy, wystarczy ją podgrzać. 

  6. Wlejcie zalewę do słoików tak, by ogórki były w całości przykryte. Zakręćcie mocno i przełóżcie do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką.

  7. Zalejcie słoiki wodą, zagotujcie i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, pasteryzujcie słoiki przez 10-15 minut. 

  8. Zostawcie je w garnku aż ostygną, wyjmijcie i odłóżcie w ciemne miejsce.