Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy

Przenigdy nie gotujcie tak rosołu. Ten błąd sprawi, że straci swój wyjątkowy smak

Gotowanie rosołu może wydawać się banalne. Nic bardziej mylnego! Tylko przygotowany we właściwy sposób zachowa cenne właściwości i będzie cieszył podniebienia.

Rosół to tradycyjna, polska zupa. W walce o popularność może konkurować tylko z pomidorową i schabowym.

Jeśli jeździliście w dzieciństwie na wieś do babci wiecie, że najlepszy rosół gotowała właśnie ona. Może nawet z tego powodu, od czasu do czasu, głównie jesienią i zimą, w wolną sobotę zabieracie się z nieskrywanym uśmiechem do przygotowania królowej polskich zup.

Dobry domowy rosół bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych czy innych veget to nie lada wyzwanie. Na początek wybierzcie dobrej jakości mięso. W tym celu można podpytać lokalnego rzeźnika o polecenie porcji rosołowej, dzięki czemu wasza zupa zamieni się w prawdziwie pożywny posiłek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować idealny rosół?

Najważniejsza do zapamiętania informacja dotyczy czasu gotowania rosołu. Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie, na dużym ogniu. Lepiej ustawcie mały płomień i cierpliwie czekajcie. Wasza zupa powinna jedynie pyrkać. Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że rosół będzie klarowny i pełny smaku.

Zobacz także
Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!

Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Jeśli zastanawiacie się nad wyborem składników na rosół, podpowiadamy od czego zacząć. Przyda się kawałek mięsa wołowego - najlepiej rostbefu, kilogram porcji rosołowej z kurczaka, jedna szyjka indyka, włoszczyzna, cebula z opaloną łupką, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz, kilka suszonych grzybów, sól i natka pietruszki. Jeżeli rosół jest zbyt wodnisty, gotujcie go dalej bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. Rosół należy podać z cienkim, jajecznym makaronem.

Pozostałe porady dotyczące gotowania rosołu

Rosół może być bardziej warzywny, jeżeli dodacie do niego więcej włoszczyzny. Może mieć bardziej mięsny aromat, jeżeli dodacie więcej mięsa. Mięso z rosołu nie należy do najsmaczniejszych, ale może być niezłą podstawą do innych dań, na przykład pasztetu. Sam rosół jest też świetną bazą dla innych zup.

Możecie jednorazowo  ugotować dużą ilość rosołu, a następnie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób można go przechowywać przez dłuższy czas. Jeżeli chcecie zebrać z powierzchni zupy tłuszcz, najłatwiej zrobić to, kiedy rosół jest chłodny i tłuszcz przybiera postać stałą.

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania...

Rosół
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać sól do rosołu? Najlepsze kucharki i najlepsi kucharze robią to źle
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić. Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Mówi się jednak, że ugotować smaczny i klarowny rosół potrafi niewiele osób. W czasie jego przygotowania można popełnić ogromną liczbę błędów. A pytania zadawane w czasie jego przygotowywania nigdy się nie kończą.  Mięso na rosół zalewać ciepłą czy zimną wodą ? Kiedy dodawać warzywa do rosołu ? Czy opalać cebulę w całości, czy przekrojoną na pół? I tak możemy wymieniać bez końca. Kolejnym ważnym pytaniem jest, kiedy dodawać sól do rosołu? Na początku czy na końcu gotowania? Sprawdźcie. Kiedy dodawać sól do rosołu?  Jeżeli solicie rosół od razu po zalaniu mięsa i warzyw wodą, to robicie ogromny błąd. Najwięcej smaku warzywa oddają do wody wtedy, gdy gotowane są bez soli. Dlatego rosół należy posolić dopiero pod koniec gotowania – wtedy wyjdzie najsmaczniejszy. W jakiej wodzie należy gotować rosół? Mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny. Jakie mięso do rosołu? Ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość. Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak.   Jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Jak...

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
Smaczny rosół bez chemii? To możliwe! I tak proste, że będziecie się dziwili, jak mogliście wcześniej używać kostki rosołowej.

Część osób na pewno nie wyobraża sobie ugotowania rosołu bez użycia kostki rosołowej. Choć tego rodzaju produkty nie są zbyt zdrowe, niektórzy z przyzwyczajenia po prostu zawsze wrzucają kostkę do garnka, nie zastanawiając się dłużej nad tym, jaki jest jej wpływ na zdrowie. A przecież rosół można bardzo łatwo ugotować bez sztucznych dodatków w postaci kostki rosołowej! Poznajcie sposoby na ugotowanie idealnego bulionu bez ulepszaczy. Czy kostki rosołowe są zdrowe? Lista składników popularnych kostek rosołowych niestety nie zachwyca. Składają się one głównie z soli oraz glutaminianu monosodowego, czyli wzmacniacza smaku. To głównie dzięki tej substancji rosół z dodatkiem kostki ma tak intensywny smak! Poza glutaminianem, w kostkach znajduje się kolejny wzmacniacz smaku, czyli inozynian oraz guanylan disodowy. Jak zrobić smaczny rosół bez kostki rosołowej? Jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu oraz waszych bliskich, warto nauczyć się robić rosół bez dodatku sztucznych polepszaczy. Sprawdźcie, co odpowiada za głęboki smak rosołu: Czas gotowania – niezależnie od tego ilu składników byście nie użyli, jeżeli rosół będzie się gotował zbyt krótko, to jego kolor będzie blady, a smak bardzo delikatny. Prawdziwy, esencjonalny rosół osiąga się po co najmniej dwóch godzinach gotowania, choć niektórzy gotują go jeszcze dłużej! Najlepiej jednak nie przekraczać 3-4 godzin. Mięso – dobrze jest wybrać mięso jak najlepszej jakości, czyli nie z supermarketu, a od sprawdzonego dostawcy. Polecamy użyć do rosołu skrzydełek z kurczaka , uda z kaczki, żeberek wołowych i szyi indyczej. Szumowiny – na pewno większość z was usuwa szumowiny w trakcie gotowania rosołu. A to błąd! Szumowiny to nic innego jak białko z mięsa,...