Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy

Przenigdy nie gotujcie tak rosołu. Ten błąd sprawi, że straci swój wyjątkowy smak

Gotowanie rosołu może wydawać się banalne. Nic bardziej mylnego! Tylko przygotowany we właściwy sposób zachowa cenne właściwości i będzie cieszył podniebienia.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Rosół to tradycyjna, polska zupa. W walce o popularność może konkurować tylko z pomidorową i schabowym.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rosół jak u babci

Jeśli jeździliście na wieś do babci wiecie, że najlepszy rosół gotowała właśnie ona. Może nawet z tego powodu, od czasu do czasu, głównie jesienią i zimą, w wolną sobotę zabieracie się z nieskrywanym uśmiechem do przygotowania królowej polskich zup.

Dobry domowy rosół bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych czy innych veget to nie lada wyzwanie. Wystarczy, że wybierzecie na początek dobrej jakości mięso. W tym celu można podpytać lokalnego rzeźnika o polecenie porcji rosołowej, dzięki czemu wasza zupa zamieni się w prawdziwie pożywny posiłek.

Porady dotyczące gotowania rosołu

Rosół może być bardziej warzywny, jeżeli dodacie do niego więcej włoszczyzny. Może mieć bardziej mięsny aromat, jeżeli dodacie więcej mięsa. Mięso z rosołu nie należy do najsmaczniejszych, ale może być niezłą podstawą do innych dań, na przykład pasztetu. Sam rosół jest też świetną bazą dla innych zup.

Możecie jednorazowo  ugotować dużą ilość rosołu, a następnie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób można go przechowywać przez dłuższy czas. Jeżeli chcecie zebrać z powierzchni zupy tłuszcz, najłatwiej zrobić to, kiedy rosół jest chłodny i tłuszcz przybiera postać stałą.

Jak ugotować idealny rosół?

Najważniejsza do zapamiętania informacja dotyczy czasu gotowania rosołu. Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie, na dużym ogniu. Lepiej ustawcie mały płomień i cierpliwie czekajcie. Wasza zupa powinna jedynie pyrkać. Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że rosół będzie klarowny i pełny smaku.

Jeśli zastanawiacie się nad wyborem składników na rosół, podpowiadamy od czego zacząć. Przyda się kawałek mięsa wołowego - najlepiej rostbefu, kilogram porcji rosołowej z kurczaka, jedna szyjka indyka, włoszczyzna, cebula z opaloną łupką, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz, kilka suszonych grzybów, sól i natka pietruszki. Jeżeli rosół jest zbyt wodnisty, gotujcie go dalej bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. Rosół należy podać z cienkim, jajecznym makaronem.

Komentarze
biszkopt z dżemem i śmietaną przepis
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków
Biszkopt z tego przepisu po prostu nie może nie wyjść. Odpowiednie składniki i gramatura to klucz do sukcesu. Ponadto, rzucenie foremką o ziemię pomoże wam uniknąć przykrej niespodzianki w postaci opadniętego wypieku.
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Delikatny, puszysty i żółciutki biszkopt – to właśnie o nim marzy każdy smakosz i fan słodyczy. Przygotowany według tej receptury wyjdzie wam na 100 proc. Nie musicie się o nic martwić! Przepis na puszysty biszkopt Będziecie potrzebować 6 jajek 250 gramów cukru 200 gramów mąki pszennej 60 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła Przygotowanie Przygotujcie sobie dużą i małą miskę. W pierwszej umieśćcie białka jajek, z kolei w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznijcie do niej powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masę wzbogaćcie również o żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiejcie do czystej miseczki, a następnie powoli połączcie z masą jajeczną. Całość wymieszajcie drewnianą łyżką. Okrągłą foremkę wysmarujcie miękkim masłem, a następnie umieśćcie w niej przygotowaną wcześniej masę. Piekarnik nagrzejcie do 175 st. C. Biszkopt pieczcie przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Po upływie tego czasu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i zrzućcie go na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu trikowi nie opadnie – jego wysokość po wystudzeniu będzie taka sama jak po upieczeniu. Na koniec wystudźcie ciasto w wyłączonym piekarniku. Gotowe! Tak przygotowany biszkopt idealnie nadaje się na tort. Możecie również zrobić z niego zwykłe ciasto – wystarczy, że nasączycie go herbatą, posmarujecie dżemem i bitą śmietaną. Będzie smakował wybornie! Źródło: gotujmy

Przeczytaj