Przyznajcie się z ręką na sercu – czy po smażeniu pączków w Tłusty Czwartek pozbyliście się całego oleju? Czy może stoi on nadal w garnku i zużyjecie go przy najbliższej okazji, smażąc ponownie pączki lub coś innego? Oszczędzanie w ten sposób jest bardzo pozorne. Ponowne odgrzewanie oleju nawet po kilka razy i smażenie w nim potraw, ma bardzo zły wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób, których leczenie kosztuje znacznie więcej niż butelka nowego oleju w sklepie. Dowiedzcie się, czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu.

Czy olej może być trujący?

By sprawdzić jak olej wpływa na zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badanie na myszach. Wszystkim zwierzętom wstrzyknięto do organizmów komórki raka piersi. Następnie przez tydzień, myszy były karmione niskotłuszczowymi pokarmami. Po tym czasie podzielono je na dwie grupy. Jednej z nich do jedzenia dodawano świeży olej, a druga dostawała olej wielokrotnie odgrzewany. Wyniki były przerażające! Po trzech tygodniach okazało się, że w tej grupie myszy, które dostawały odgrzewany olej, rak piersi rozwijał się zdecydowanie szybciej i agresywniej. Guzy były większe i nastąpiły przerzuty do innych organów. To nie brzmi zachęcająco!

Skutki jedzenia starego oleju

Nowotwory nie są jedyną konsekwencją spożywania wielokrotnie odgrzewanego oleju. Zwiększa on także ryzyko:

  • Udaru mózgu,
  • Zawału serca,
  • Choroby niedokrwiennej serca.

Przyczyną tego jest podwyższony poziom cholesterolu LDL. Nieleczony może prowadzić do wyżej wymienionych chorób. Spożywanie oleju, który był kilka razy podgrzany, znacznie zwiększa cholesterol! Prowadzi też do wystąpienia takich dolegliwości jak palenie w żołądku i przełyku. Zgaga jest odpowiedzią organizmu na wszystkie szkodliwe substancje zawarte w starym oleju.

Zobacz także:

Jak zmniejszyć szkodliwość oleju?

Korzystanie ponownie z tego samego tłuszczu nie jest wskazane, jednak możecie to zrobić pod pewnymi warunkami. Pamiętajcie o tym, by:

  • Dokładnie oczyścić olej z fragmentów jedzenia,
  • Nie doprowadzać do dymienia oleju w trakcie smażenia,
  • Przechowywać olej w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 3 miesiące,
  • Zawsze chować olej do lodówki,
  • Wylać olej po trzecim, maksymalnie czwartym smażeniu.