Pixabay
Newsy

Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający

Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne cebuli

Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej.

  • Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas.
  • Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny.
  • Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą.
  • Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi.
  • Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości.
  • Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Zobacz także
Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?

Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

Cebula na nieprzyjemny zapach stóp

Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład pomóc zwalczyć nieprzyjemny zapach stóp. Cebula jest bogata w związki siarki, dzięki czemu ma silne działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Właśnie ta właściwość cebuli zabija zarazki i bakterie, które powodują nieprzyjemny zapach stóp.

Przekrójcie cebulę na pół lub włóżcie pokrojoną w plastry cebulę do skarpetek i pozostawcie ją tam przez 15-20 minut. Możecie też nacierać nią stopy. Dzięki temu trikowi wasze stopy przestaną brzydko pachnieć.

Ponadto, cebula ma działanie zmiękczające na zrogowaciałą skórę pięt. Możecie też użyć jej do natarcia dłoni, aby pozbyć się z nich przebarwień. Dzięki tej metodzie nie tylko pozbędziecie się przebarwień, ale też wzmocnicie swoje paznokcie. 

Słyszeliście kiedyś o tym triku z cebulą? Przetestujcie go, bo naprawdę warto. 

Źródło: Gazeta.pl

Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety. Efekt jest zaskakujący
AdobeStock
Newsy
Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety. Efekt jest zaskakujący
Być może uznacie, że wkładanie cebuli do skarpet jest dziwne, ale w rzeczywistości metoda ta ma wiele zalet. Jakich? Sprawdźcie.

Na pewno słyszeliście o dobroczynnym działaniu cebuli na wielu płaszczyznach. Warzywo to jest bogate w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Do jego kluczowych zalet należy zaliczyć to, że: może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. sprzyja poprawie gęstości mineralnej kości zawiera witaminę B9 (folian), która może wspierać zdrowie psychiczne i zmniejszać ryzyko depresji Jednak największą zaletą cebuli jest to, że korzystnie wpływa na układ odpornościowy i jest uznawana za skuteczne lekarstwo na infekcje, takie jak przeziębienie lub grypa. Cebulę najczęściej przyjmuje się doustnie w postaci świeżej lub jako syrop, ale czy słyszeliście kiedyś o tym, by ktoś wkładać ją na noc do skarpet? Czemu właściwie ma to służyć? Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety Pomysł wkładania pokrojonej w plastry cebuli do skarpetek, wywodzi się ze starożytnej chińskiej praktyki medycznej refleksologii stóp. Nerwy w stopach są od tysięcy lat centralnym punktem medycyny wschodniej i uważa się, że działają jako punkty dostępu do narządów wewnętrznych. Cebula jest bogata w związki siarki, które nadają im ostry zapach. Związki te po umieszczeniu na stopach, przenikają do organizmu. Następnie zabijają bakterie i wirusy oraz oczyszczają krew z toksyn. Kwas fosforowy (substancja, która podrażnia nasze oczy podczas krojenia cebuli) obecny w cebuli, pomaga w oczyszczaniu krwi, która dostaje się do naczyń krwionośnych. Po takim zabiegu wasze stopy będą też lepiej pachnieć Cebula do skarpet - krok po kroku...

Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie
AdobeStock
Newsy
Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie
Męczycie się z krojeniem cebuli? Koniecznie przetestujcie tę metodę. Dzięki niej zajmie wam to dosłownie chwilę.

Cebula to nieodłączny element polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięs, gulaszy, zapiekanek, zup i sałatek. Warzywo to nie tylko dodaje naszym potrawom przyjemnego, pikantnego smaku, ale też bardzo podnosi walory zdrowotne dania. Dlaczego warto jeść cebulę? Cebulę warto docenić nie tylko za jej smak, ale również za to, że jest bardzo zdrowa. Bogata w związki przeciwutleniające. Cebula jest pełna przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, które mają zarówno działanie przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. Związki te mogą pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca. Warzywo to zawiera ponad 25 różnych flawonoidów i jest jednym z najbogatszych źródeł tego składnika w diecie. Jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ warzywo to obniża ciśnienie krwi, pomaga trzymać w ryzach poziomu cholesterolu i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Korzystnie wpływa na kości. Badanie dotyczące wpływu cebuli na kobiety w okresie około- i pomenopauzalnym wykazało, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej. Inne badanie na kobietach w średnim wieku wykazało, że spożywanie soku cebulowego zmniejsza utratę masy kostnej i poprawia gęstość kości. Wspiera zdrowie jelit. Z uwagi na to, że cebula jest bogata w błonnik, zwłaszcza ten niestrawny, pomaga utrzymać zdrowie jelit. Cebula od wieków jest stosowania do łagodzenia kaszlu, przeziębienia i kataru. Badania potwierdzają, że cebula ma cenne właściwości przeciwbakteryjne. Jak szybko pokroić cebulę? Obieranie i krojenie cebuli jest dla was męczące? Sprawdźcie nasz prosty trik, dzięki któremu zrobicie to w mgnieniu oka. Na początku pozbądźcie się końcówek cebuli po obu stronach,...

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

Cebula, przechowywanie cebuli
Pixabay/cocoparisienne
Newsy
Jak przechowywać cebulę, aby zawsze była świeża i się nie psuła? Mało kto wie o tej sztuczce
Cebula to popularne i bardzo tanie warzywo. Nadaje ostrości potrawom, a bez okrasy z cebuli trudno wyobrazić sobie chociażby domowe pierogi.

Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia. Co znajdziecie w cebuli? Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie: Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi. Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów. Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii. Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść? Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą....