Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu
AdobeStock
Newsy

Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu

Słyszeliście o smażonej wodzie? Ten dziwny eksperyment może wygląda interesująco, ale nie powtarzajcie go w domu!

Ludzie wpadają na coraz dziwniejsze pomysły. Być może przyczyniła się do tego pandemia, gdy wiele osób większość czasu spędza w domu i z nudów zaczyna wymyślać różne wynalazki. Niedawno pisaliśmy o mężczyźnie, który postanowił jeść kamienie. Inny uznał, że spróbuje żywić się tylko Nutellą. Ale znalazł się ktoś jeszcze bardziej szalony! Jakiś czas temu furorę zaczął robić „przepis” na… smażoną wodę. Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że pomysł jest nie tylko możliwy do wykonania, ale i bardzo niebezpieczny w praktyce. Sprawdźcie szczegóły!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Smażona woda - hit w internecie

Pomysł na smażoną wodę wcale nie jest nowy. Wymyślił go w 2016 roku Jonathan Marcus, który amatorsko zajmuje się gotowaniem, i udostępnił film z przygotowywania dziwnej potrawy na swoim kanale na YouTube. „Przepis” wymyślił na potrzeby konkursu „Stupid Shit No One Needs And Terrible Ideas Hackathon 2.0”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Głupie rzeczy i tragiczne pomysły, których nikt nie potrzebuje”. Istotnie, nazwa bardzo pasuje do pomysłu smażenia wody w głębokim tłuszczu!

Zobacz także
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Nie róbcie tego w domu!

Zanim postanowicie sami przygotować taką smażoną wodę, od razu ostrzegamy – nie róbcie tego w domu! Przeprowadzenie tego eksperymentu jest bardzo niebezpieczne i grozi dotkliwymi poparzeniami.

Marcus wymyślił, że gdy doda do wody alginian wapnia, to zadziała on jak membrana, która sprawi, że woda zamieni się w ciało stałe i będzie przypominać galaretkę. Wówczas można ją formować w dowolne kształty i spróbować… usmażyć.

„Przepis” na smażoną wodę

Jak Marcus „przyrządził” wodę? Uformował galaretkę z wody w kształt kuleczki, którą obtoczył w jajku i bułce tartej, a następnie po prostu włożył do rozgrzanego oleju. Kucharz miał szczęście, że kulka się nie rozpadła, ponieważ umieszczenie takiej ilości wody w gorącym oleju skończyłoby się tragicznie!

Jonathan po prostu „usmażył” wodę, przełożył na talerz i przekroił. Oczywiście z kulki od razu wypłynęła woda, pozostawiając nawet panierkę, którą kucharz od razu spróbował zjeść. Stwierdził, że to najbardziej bezsmakowa i mdła rzecz, jaką kiedykolwiek jadł i ostrzegł, by nie próbować powtarzać jego wyczynu.

Czytaj także:

Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
AdobeStock
Newsy
Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
Przepis na jajecznicę od samego szefa kuchni? Czemu nie! Wypróbujcie ten sposób na przyrządzenie pysznej i kremowej jajecznicy.

Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni.  Przepis na jajecznicę z wodą Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody. Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej.  Przepis na puszystą jajecznicę  Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 świeże jajka sól pieprz Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka.  Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund.  Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie.  Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego! Ważne wskazówki  By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie...

Najdroższa woda na świecie
sirisak/Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto pić ciepłą wodę? Korzyści przejdą twoje najśmielsze oczekiwania
Do niedawna dyskutowaliśmy o tym czy powinniśmy pić wodę z kranu, czy wybierać tę butelkowaną. Dzisiaj zajmiemy się inną kwestią. Zdradzimy wam to, jaka jest zaleta picia ciepłej wody.

Dla niektórych może brzmieć to dość dziwnie. Przecież większość dietetyków mówi o potrzebie picia kilku szklanek czystej, chłodnej wody. Skąd więc pomysł na jej podgrzewanie? Odpowiedź znajdziemy dość daleko od Polski. Picie ciepłej wody wywodzi się z Indii, a konkretnie z filozofii ajurwedy. Zdrowie wg Hindusów Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Ajurweda to system indyjskiej medycyny. Korzeniami sięga starożytności i w tłumaczeniu na język polski znaczy po prostu „filozofia życia”. Dla Hindusów stanowi to rodzaj alternatywnego leczenia i dbania o zdrowie. Obok stosowania masaży, uprawiania jogi, upuszczania krwi i lewatyw zaliczają się do niej mniej inwazyjne praktyki… A wśród nich właśnie picie ciepłej wody. Czy w Indiach, gdzie upały nie dają mieszkańcom spokoju, raczą się właśnie gorącymi płynami? Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Chodzi o wspomożenie swojego układu trawiennego. Według prawideł ajurwedy, picie zimnej wody spowalnia metabolizm i sprawia, że proces trawienia jest rozregulowany. Hinduska filozofia wyznaje jednak zasadę, że temperatura pitej wody zależy od pory roku i naszych wewnętrznych potrzeb. Spróbujcie sami Osoby o „rozgrzanej” osobowości nie powinny według ajurwedy pić wody ciepłej, a za to wybrać tę o temperaturze pokojowej. Hinduska medycyna nie zaleca z kolei nikomu picia lodowatej wody prosto z lodówki, a także tej z dodatkiem lodu. Z nauk ajurwedy płynie natomiast mądrość, że powinniśmy wybierać wodę czystą i wcześniej przegotowaną. Picie powinno odbywać się w pozycji siedzącej, podobnie jak spożywanie posiłków. Czy powinniśmy więc naśladować Hindusów i popijać ciepłą wodę? Jeżeli cierpimy na problemy z trawieniem warto spróbować tego rodzaju praktyki w formie eksperymentu....

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
przepiski.pl
Newsy
Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
Kilka składników i chwila roboty – z tym przepisem zrobicie smaczne ciasto błyskawicznie. I to bez włączania piekarnika!

Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze. Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki. Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś! Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „ paryski kochanek ”! Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół litra śmietanki 30% 3 bezbarwne galaretki 1 duże opakowanie Delicji Około 20 herbatników Oraz blacha 24x24. Przygotowanie: Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami. Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia. Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać). Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała. Delikatnie rozprowadźcie masę...

Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!
YouTube/TheActionLab
Newsy
Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!
To naprawdę dziwny trend. Uważajcie, to może być jednak naprawdę niebezpieczne!

W Internecie można znaleźć wiele dziwnych praktyk i trendów. Ten jest jednak wyjątkowy. Ktoś wpadł na pomysł panierowana i smażenia wody. Podzielił się efektem w sieci, a wiele osób podchwyciło to i zaczęło samemu robić coś podobnego. Chodzi o panierowaną wodę. Jak to możliwe? Kulinaria w trakcie pandemii Wybuch pandemii, który zamknął was i miliony innych osób na całym świecie w domach, spowodował powstanie wielu kulinarnych trendów. Na początku pandemii wszyscy skrupulatnie ubijali kawę rozpuszczalną z wodą i cukrem, tworząc bardzo efektowną Dalgona coffe . Niedługo trzeba było czekać na nowości. Kolejnym hitem stało się proste danie: pieczone pomidorki koktajlowe z fetą i oliwą z oliwek. Wiele osób testowało przepisy, piekło po raz pierwszy w życiu chleb i robiło bardziej skomplikowane niż zazwyczaj potrawy. Ten pomysł zaskoczył jednak cały Internet. Nie radzimy próbowania tego w domu! Kto wpadł na ten pomysł? Grupa wegan, traktując to trochę jako żart, że to jedyny wegański, bezmleczny, bezglutenowy produkt, wpadła na pomysł obtoczenia w panierce i usmażenia wody. Wydaje się wam to dziwne? Nie jesteście jedyni. To właśnie przez absurdalność tego pomysłu, zyskał on tak dużą publikę. Okazuje się jednak, że faktycznie możliwe jest panierowanie kropli wody i jej usmażenie. Panierowana i smażona woda – jak to możliwe? To wszystko możliwe dzięki jednej substancji chemicznej: alginianie wapnia. Dodanie tego składnika do wody powoduje, że cząsteczki wody zamykane są w cienkiej membranie i tworzą dużą, zwartą kroplę, którą da się panierować. Opanierowana kropelka wody jest wrzucana na rozgrzany olej i po prostu się smaży. Trzeba przyznać, że eksperyment wygląda naprawdę ciekawie. Nie polecamy robić go jednak w domu pod żadnym pozorem! Wiecie dobrze, co dzieje się...